Zana Demhasaj (33) i fotballmålet på Strømsgodset
Zana Demhasaj (33) opplever trenerrollen som svært givende.

Zana skaper samhold gjennom jentefotball

Zana Demhasaj er lærer, småbarnsmor og trener for J2011-laget i Strømsgodset fotball. Med stort engasjement og et hjerte for jentefotball, jobber hun for å skape et trygt og inkluderende lagmiljø – der samhold og spilleglede betyr mer enn seier.

Tekst og foto: Emilie Homme

Zana Demhasaj (33) er en av trenerne for J2011-laget i Strømsgodset fotball. For henne handler fotball om langt mer enn bare mål og kamper.

– Idrett gir barn både fysisk aktivitet og et sosialt fellesskap. Det er mange barn og unge som ikke alltid føler de passer inn på skolen, men på et lag kan de oppleve at de hører til, sier Zana.

Zana i fotballmålet med fotball i hendene.
Zana spilte selv fotball da hun var barn.

En av få jenter

Zana bor i Drammen sammen med mannen sin og deres tre år gamle datter. Hun jobber som lærer på Gulskogen skole, og når hun har fri liker hun å trene, reise og følge med på mote. Interessen for idrett har vært med henne siden barndommen.

– Jeg var veldig aktiv da jeg var liten og drev med både håndball og ridning, men det var fotballen som fanget meg mest, forteller hun.

Hun begynte å spille fotball allerede i andre klasse.

– Det var ikke så mange jenter som spilte fotball på den tiden, så jeg var en av få jenter på guttelaget. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk den muligheten likevel, sier hun. – I dag er det mye mer fokus på jentefotball enn da jeg var liten, og det syns jeg er veldig bra, sier hun med et smil.

Niesen manglet trener

Veien til trenerrollen startet da niesen hennes, som spiller på J2011-laget, plutselig stod uten trener.

– Jeg tok på meg oppgaven sammen med en kollega, slik at laget kunne fortsette å spille, forteller Zana. Hun beskriver laget som en flott gjeng med ivrige og dyktige jenter, som har et sterkt samhold.

– Målet mitt er ikke nødvendigvis at vi skal vinne kamper. Det viktigste er at jentene gleder seg til trening, kjenner på mestring og føler seg som en del av et lag. Når det skjer, er seier bare en bonus, sier hun.

Trenger flere på dugnad

Selv om Zana opplever trenerrollen som givende, kommer det også med noen utfordringer.

– Den største utfordringen er å få foreldrene til å stille opp på dugnader og hjelpe til med kjøring til kamper, sier hun ærlig.

Zana brenner for å skape en trygg og inkluderende arena der jentene får utvikle seg både som spillere og som mennesker. For henne handler fotballen om mer enn sport – det handler om fellesskap, glede og muligheten til å være en del av noe større.

Våre siste saker her:

Brenner for å videreformidle hjembrent-kulturen
Lærer Gjermund Glittfjell (63) brenner for å videreformidle himkok-kulturen...
Walthers siste maleriutstilling. –Det er ikke vemodig
Her bærer Walther Welo (71) ut et maleri fra den siste utstillingen han har....
Hundeeiere: Pass på dette i sommer
Sommeren er i gang for både to- og firebente. Denne herlige tiden kan by på...
Tone får 400.000 til å kjempe mot utenforskap
Tone Aas Skålevik får 400.000 kroner av fylkeskommunen – til å bekjempe utenforskap....

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *