Tekst og foto: Tore Shetelig
Ungdommen på 1960-tallet fikk kjeft av foreldrene fordi de hørte på “piggtrådmusikk”. Onsdag kveld fikk et godt voksent publikum bestemme selv. De fikk høre igjen hitlåtene fra sin ungdom.
Godt hjulpet av musikkjournalisten Jon Vidar Bergan (61) fra Horgen i Øvre Eiker, fikk veteranene i MIF senior et gjenhør med musikken som ble spilt på Rockehjulet. Nesten alle i forsamlingen på hundre mennesker rakk opp hånden da de ble spurt om de hadde vært på Rockehjulet, som var det hotteste stedet på Østlandet i perioden 1961 til 67.
Snittalderen i Mjøndalen IFs veteranforening er 75 år. Men spreke kvinner og menn i 80- og 90-årene er også med.
Rockehjulet holdt til både i Folkets Hus i Mjøndalen og på Hokksund Sommerteater på Sandlanda. Den største attraksjonen var svenske Hep Stars, som spilte konsert på Sandlanda i 1965. Bandet hadde den udødelige hiten Cadillac som rosinen i pølsa.
Svenne Hedlund var vokalist og Benny Andersson, senere kjent fra ABBA, spilte orgel.
Penger til fotballen
Jon Vidar Bergan spilte plater og fortalte fra den tiden. Det var MIFs junioravdeling som startet Rockehjulet. Hensikten var å få gode inntekter til å drive fotballen hos bruntrøyene. Pengene dannet grunnlaget for Mjøndalens suksess på slutten av 1960-tallet med cupfinale i 1968 og gode resultater i serien.
Ett år tjente MIF 105.00 kroner på Rockehjulet. Det var mange penger den gangen.
Uttrykket “piggtrådmusikk” kommer fra foreldrenes vrede over at det ble brukt elektriske gitarer og forsterkere. De ville holde på trekkspillmusikken når det skulle spilles opp til dans. Foreldrene likte også bedre jazz på den tiden.
Ble en braksuksess
Da MIFs junioravdeling, med Helge Clausen i spissen, startet Rockehjulet, kunne de knapt tenke seg hvilken braksuksess Rockehjulet skulle bli.
De forsto at det var viktig å utnytte den nye rockebølgen som var i ferd med å erobre verden.
Et gjennombrudd i Norge kom med filmen “Rock around the clock”, som førte til tumulter og politiaksjoner i Oslo i 1956. Det var samme år som Elvis Presley slo igjennom.
Juniorstyret innså at det lå store muligheter i å henge seg på denne begeistringen. Nå var det om å gjøre å smi mens jernet var varmt og komme fram til et lokalt opplegg. De måtte finne et slående navn og en gjenkjennelig logo.
Svaret ble Rockehjulet.
Hang opp rockehjul
Reidar Groland sørget for å få et gammelt, ekte rockehjul hengt opp som blikkfang. Han sto også for de spesielle lyseffektene.
Et fast innslag var at alle lys ble slukket mens orkesteret spilte kjenningsmelodien “Det er rokken som spinner i stuen”. Hele opplegget var en genistrek, som innledet en sammenhengende suksess gjennom nesten hele 1960-tallet.
Ungdommer fra det nære østlandsområdet strømmet til Folkets Hus i Mjøndalen for å høre sine favoritter på scenen. Etter at den første suksessen var et faktum, lå oppskiften klar: Å få tak i tidens mest populære band som trekkplaster.
Og de kom: The Beatnicks, The Quivers, Hep Stars, The Spotnicks, Cool Cats, Pussycats og mange mange flere.
Tilbudene strømmet på
Da først Rockehjulet ble kjent som popmusikkens store treffsted, strømmet tilbudene på. Oftest formidlet av Helge Clausen, som hadde et stort kontaktnett.
Ettersom Folkets Hus ikke alltid var ledig, overtok Rockehjulet driften av Hokksund Sommerteater på Sandlanda på Loesmoen. Scenen lå bak dagens OSO Hotwater, helt ned mot elvebredden.
I regi av Rockehjulet, ble det også arrangert talentkonkurranser. Blant annet Buskerudmesterskap for unge talenter. I juryen satt NRK-teamet Rolf Riktor, Odd Grythe og Johan Øian.
En av vinnerne var sangfuglen Tone Ringen fra Mjøndalen.
Ble stengt og brant ned
I 1967 var Folkets Hus så nedslitt at det ble stengt. Kravet var omfattende utbedringer. Men før man rakk å modernisere, brant bygningen ned i 1969.
Dermed var et tradisjonsrikt og populært samlingssted gjennom 45 år ute av sagaen.
Én kommentar
Første Rockehjul var på Åsen hytta med Jan Rohde for der var jeg og den siste Gilhusodden sommeren 1967 (Per og jeg)Var vakter.