Forfatter og kongehusreporter Tove Taalesen fra Konnerud.

Vertinne uten prinsessekrone

Tekst: Guri Haram

Forfatter og kongehusreporter Tove Taalesen er aktuell med en bok om skikk og bruk. Drammenseren deler erfaringer fra blant annet Slottet for å gjøre deg til den perfekte vert eller gjest.

Da restauranten Glass åpnet i Drammen i 2003, var Tove Taalesen en av kreftene bak. På tidligere Glass lærte hun kunsten å lage drinker.

Så gikk Konnerud-jentas vei videre til Slottet. I ti år var hun Norges første kvinnelige lakei, en tjener for kong Harald og dronning Sonja.

– Å jobbe med hospitality er bare gøy og moro. Da det dukket opp en mystisk annonse i Aftenposten som lakei ved Det kongelige hoff, søkte jeg og fikk den. Det er en myte at Slottet er stivt. Dronning Sonja har lært meg mye som vertinne. Slottet fokuserer på å se gjesten, og de har mye hjertevarme – litt som i Drammen, sier hun med glimt i øyet.

Ingen pekefinger

Tove gikk på Svensedammen skole. Og allerede som 11-åring begynte hun å skrive i det skjulte og var en flittig gjest på biblioteket på Konnerud.

– Synd det har blitt borte, sier hun om biblioteket.

Taalesen kan takke noe av denne inspirasjonen for at hun er blitt en suksessfull forfatter av to krimbøker.

Hennes nye bok er mye inspirert av mammas notatbok med oppskrifter til jul og andre årstider. – Den har stor affeksjonsverdi for meg, sier Tove.

Hennes nyeste bok, “Skikk og bruk for folk flest”, er imidlertid i en annen sjanger og kommer uhøytidelig nok med ferdige kaffeflekker trykket på flere sider.

– Den er uten pekefinger. Jeg ble inspirert av det frodige selskapslivet i Netflix-serien Bridgerton og ikke minst mammas kokebok med kaffe- og sausflekker, forteller hun.

I disse tider vil hun oppfordre ekstra til å treffes og verdsette menneskene i livene våre.

– På grunn av dyrtid ønsker jeg å inspirere til å holde selskap hjemme som ikke koster all verdens. Ta initiativ og inkluder dem rundt deg, tipser hun.

En god regel er å sette fram alt som behøves, såkalt “mise en place” på fransk.

– Kokker og servitører bruker det. Når du baker kake; ha alle ingrediensene framme. Ved aperitiff; ha alle glass på et brett. Finn fram sleiver og vinopptrekker før selskapet. Da slipper dere å lete, råder hun.

Få festen inn i livet

Selv bryter hun selskapsregler med stil. Champagnekjøleren kan være en potteskjuler. Sølvtøyet trenger ikke å pusses, og det brukes til både hverdag og fest.

– Du trenger ikke engang å stryke duken eller å vaske hele huset. Det er lov til å jukse og komme med hvite løgner. Kjøp inn noe ferdig fra en delikatessebutikk. Senk ambisjonsnivået så festen blir gjennomførbar. Ha heller en gryte som gjester kan forsyne seg av framfor tre gourmetretter. Pøs på med omsorg og oppmerksomhet for gjestene, oppfordrer hun.

Da Tove holdt stort selskap i Bernåsvillaen på Konnerud, la hun håndskrevne lapper under tallerkenene for å fordele oppgaver til gjestene.

– Han som fikk hvitvinsansvaret tok oppgaven veldig alvorlig, ler hun og fortsetter:

– Gjestene elsket det, og jeg kunne slappe av, sier hun.

Med Drammen i hjertet

26. oktober er Tove på Ark Torget Vest for boksignering midt på dagen. I dag bor hun i Oslo, men synes det er stas å komme tilbake til Drammen.

– Jeg er veldig glad i denne byen og stolt av å komme herfra. Byen har utviklet seg enormt siden jeg vokste opp. Man kan til og med bade i Drammenselva, nå. Det er fantastisk!

Toves foreldrene gikk tidlig bort, men hun besøker innimellom gravstedet på Konnerud.

– Nabofelleskapet på Konnerud var preget av ekte kjærlighet. Vi hadde vår egen 17. mai-feiring og mange fine vinteraktiviteter som ski i Hadelandsdammen, minnes hun.

Toves familie bodde i et helt vanlig hus med en rørlegger til far og en mamma som var hjelpepleier.

– Vi hadde verken linservietter eller sølvtøy til tolv personer, men mamma hadde en notatbok hun brukte i alle år der hun skrev inn oppskrifter fra sin familie. Blant annet den beste kalkunsausen. Hun inkluderte også flere utklipp fra lokalavisen, sier hun.

Tove håper at andre nå kan bruke hennes bok på samme måte.

– Det er hyggelig å samle ting til neste generasjon, sier Tove Taalesen.

 

Fakta om Tove:

· Har skrevet bestselgerne “Livvakten” og “Dronningen”.

· Er aktuell med boken “Skikk og bruk for folk flest”.

· Er programleder for podcasten Audiens om kongehuset med 150.000 – 200.000 ukentlige lyttere.

· Er Nettavisen og God Morgen Norges kongehusekspert.

Tips til gjesten:

· Ha gjerne med et bidrag til verten eller vertinnen.

· Er du sjenert, så still til rett tid. Da må alle hilse på deg – og ikke motsatt.

· Det er ikke bare å møte opp. Vær forberedt. Les invitasjonen nøye.

· Tenk over om du skal si noen ord.

· Overrask verten med blomster på døren eller morgenlevering dagen etter en vellykket fest.

Nydelig dekket frokostbord. Bilde fra boken.
Ideer til vertskapet:

· Overrask gjestene med små ting hver gang.

· Ha juleverksted med en stasjon for julekranser.

· Inviter til isbading med badstue.

· Send gjestene hjem med restemat eller en drink. Ha emballasjen klar.

· Inviter noen nye til det faste vennskapslaget. En gammel barndomsvenn kan skape ny og spennende dynamikk. Høytid kan være vanskelig for mange. Inviter flere.

· La gjestene male kunstverk på kakene med konditorfarger.

· La gjestene få arbeidsoppgaver.

· Tenk bordsammensetning. Du trenger balanse. De utadvendte, selvsikre, smarte som kan konversere – og klovnen. Det er oppskriften på en vellykket fest.

· Ha fra- og til-tidspunkt i invitasjonen for å vise forventninger.

· Sett frem en conversations-piece. Noe stygt eller minneverdig som en gammel vase full av blomster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *