SMULTRINGER RETT FRA OVNEN: Her kommer Vera Beate Molund med godsaker til langveisfarende kunder. Foto: Tore Shetelig

Vera tar imot kunder langveisfra på Mjøndalen Bakeri

Tekst og foto: Tore Shetelig

Spesialiteten er terteskjell. De fins ikke bedre noe annet sted. Derfor kommer faste kunder helt fra Nesoddtangen for å handle hos Mjøndalen Bakeri & Konditori.

Vera Beate Molund har jobbet i utsalget på bakeriet i årevis. Hun kjenner halve Mjøndalen. Vera har full oversikt over det meste som rører seg i lokalsamfunnet, og hun elsker å slå av en prat over disken.

– Vi har også veldig mange hyttefolk som kunder. De svinger innom Mjøndalen for å få med seg noe godt til kaffen, sier Vera med et smil.

En ekte familiebedrift

Baker Jan Martin “Lillen” Carlsen, her fotografert i sine litt yngre dager. Et nytt actionbilde av ham hadde krevd nattarbeid i BY Drammen. Det droppet vi. Foto: Privat

Bakeriet er en ekte familiebedrift. Jan Martin Carlsen (79) tok i 1984 over driften fra sin far, Herbert, og driver fortsatt stedet i dag. Faren kjøpte bakeriet i 1951, så her snakker vi om gode og lange tradisjoner.

– Vi bruker ikke tilsetningsstoffer i varene, og det er lite gjær i brødene. Baksten blir med andre ord bakt på gamlemåten, forteller Vera Beate Molund.

Det merker kundene i en vid geografisk omkrets seg.

Kommer fra nær og fjern

– Folk kjører fra Oslo, Konnerud, Drammen by, Notodden og Kongsberg for å handle hos oss.

Hvis noen savner ferske bilder av Jan Martin Carlsen i denne reportasjen, er årsaken enkel. Han jobber bare om natta. “Baker´n” er i sving i helgene. Natt til lørdag stiller han fortsatt på jobb. I desember fyller han respektable 80 år.

Halv fire på “morran” stiller Carlsen opp – for å steke brød og kaker.

Var aktiv bokser

På hverdagene er det golf og alpint som gjelder for den spreke pensjonisten. I sin ungdom var han aktiv bokser, og han elsker å skyggebokse med de ansatte.

Han bærer sitt kallenavn “Lillen” med stolthet. Tilnavnet er inspirert av den svenske toppbokseren Anders “Lillen” Eklund og ble hengt på Carlsen i sin tid.

Fem fast ansatte jobber ved bakeriet. I tillegg kommer et par halve stillinger pluss ringehjelp.

Datteren, Christin Carlsen, jobber som konditor i familiebedriften. Kona til Jan Martin heter Anne Karin. Hun jobbet i en årrekke i bakeriutsalget, helt fram til 2020.

Stortrives på jobb

– Vi har det veldig trivelig her på jobben. Humøret er alltid på topp fordi vi trives så godt i hverandres selskap. De fleste ringehjelpene er pensjonister, forteller Vera Beate Molund.

– Vi har folk som fortsatt er glade i å ta i ett tak. De trives med å gjøre nytte for seg. Det gjør at vi har en fin aldersspredning på staben.

Helt siden 1907 har Mjøndalen Bakeri & Konditori vært på samme sted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *