SMULTRINGER RETT FRA OVNEN: Her kommer Vera Beate Molund med godsaker til langveisfarende kunder. Foto: Tore Shetelig

Vera tar imot kunder langveisfra på Mjøndalen Bakeri

Tekst og foto: Tore Shetelig

Spesialiteten er terteskjell. De fins ikke bedre noe annet sted. Derfor kommer faste kunder helt fra Nesoddtangen for å handle hos Mjøndalen Bakeri & Konditori.

Vera Beate Molund har jobbet i utsalget på bakeriet i årevis. Hun kjenner halve Mjøndalen. Vera har full oversikt over det meste som rører seg i lokalsamfunnet, og hun elsker å slå av en prat over disken.

– Vi har også veldig mange hyttefolk som kunder. De svinger innom Mjøndalen for å få med seg noe godt til kaffen, sier Vera med et smil.

En ekte familiebedrift

Baker Jan Martin “Lillen” Carlsen, her fotografert i sine litt yngre dager. Et nytt actionbilde av ham hadde krevd nattarbeid i BY Drammen. Det droppet vi. Foto: Privat

Bakeriet er en ekte familiebedrift. Jan Martin Carlsen (79) tok i 1984 over driften fra sin far, Herbert, og driver fortsatt stedet i dag. Faren kjøpte bakeriet i 1951, så her snakker vi om gode og lange tradisjoner.

– Vi bruker ikke tilsetningsstoffer i varene, og det er lite gjær i brødene. Baksten blir med andre ord bakt på gamlemåten, forteller Vera Beate Molund.

Det merker kundene i en vid geografisk omkrets seg.

Kommer fra nær og fjern

– Folk kjører fra Oslo, Konnerud, Drammen by, Notodden og Kongsberg for å handle hos oss.

Hvis noen savner ferske bilder av Jan Martin Carlsen i denne reportasjen, er årsaken enkel. Han jobber bare om natta. “Baker´n” er i sving i helgene. Natt til lørdag stiller han fortsatt på jobb. I desember fyller han respektable 80 år.

Halv fire på “morran” stiller Carlsen opp – for å steke brød og kaker.

Var aktiv bokser

På hverdagene er det golf og alpint som gjelder for den spreke pensjonisten. I sin ungdom var han aktiv bokser, og han elsker å skyggebokse med de ansatte.

Han bærer sitt kallenavn “Lillen” med stolthet. Tilnavnet er inspirert av den svenske toppbokseren Anders “Lillen” Eklund og ble hengt på Carlsen i sin tid.

Fem fast ansatte jobber ved bakeriet. I tillegg kommer et par halve stillinger pluss ringehjelp.

Datteren, Christin Carlsen, jobber som konditor i familiebedriften. Kona til Jan Martin heter Anne Karin. Hun jobbet i en årrekke i bakeriutsalget, helt fram til 2020.

Stortrives på jobb

– Vi har det veldig trivelig her på jobben. Humøret er alltid på topp fordi vi trives så godt i hverandres selskap. De fleste ringehjelpene er pensjonister, forteller Vera Beate Molund.

– Vi har folk som fortsatt er glade i å ta i ett tak. De trives med å gjøre nytte for seg. Det gjør at vi har en fin aldersspredning på staben.

Helt siden 1907 har Mjøndalen Bakeri & Konditori vært på samme sted.

Våre siste saker her:

Hundeeiere: Pass på dette i sommer
Sommeren er i gang for både to- og firebente. Denne herlige tiden kan by på...
Tone får 400.000 til å kjempe mot utenforskap
Tone Aas Skålevik får 400.000 kroner av fylkeskommunen – til å bekjempe utenforskap....
Da Maos enke flyttet til Drammen
Jiang Quing, Mao Tse Tungs fjerde kone, flyktet fra et stadig mer fiendtlig...
Forbrukerrådets solkremtest 2025
Forbrukerrådet har testet 29 solkremer, og vurdert både faktor, ingredienser...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *