Tekst og foto: Awat Sarzali
I over ett år søkte Emilie på drømmejobben uten å få napp. Men i sommer har 17-åringen fått muligheten til å luke, plante og pleie naturen – og dyrke så vel jorda som egne fremtidsmuligheter.
I prosjektet “Grønne arbeidsplasser for ungdom” får den yngste arbeidsstokken en perfekt inngangsport til arbeidslivet. Ikke minst gir kortere arbeidsdager en positiv opplevelse av det å ha en jobb.
Blant frodige rader av squash, spiselige blomster, sukkererter, urter, poteter og gresskar, finner vi fire unge kvinner i Drammen. Emilie søkte først på stillingen på grunn av interessen for sosiale medier og markedsføring.
– Selv om dyrking ikke var det jeg opprinnelig fokuserte på, har jeg lært utrolig mye om hagearbeid. For eksempel det å luke og plante frø er ting jeg aldri har gjort før. I planleggingen av arrangementer har vi fått mye rom til å være kreative. Familien min er veldig glad for at jeg fikk denne jobben, sier Emilie til BY Drammen.
En dypere forbindelse
Sommerdagen ved Kirkeparken samdyrkelag i Drammen er solfylt. Midt i en rikholdig grønnsakshage og grønne lunger er en gruppe ungdommer i full gang med å pleie naturen. “Grønne arbeidsplasser for ungdom” er et samarbeid mellom Evas Grønne Hage og Grønne Drammen.
Her handler det ikke bare om å få arbeidserfaring. Like viktig er det å skape en dypere forbindelse til så vel naturen, sin egen mestringsevne som samfunnet rundt.
Florentina fra Evas Grønne Hage deler en lignende entusiasme for prosjektet.
– Jeg har alltid hatt litt interesse for planter. Dette har vært en flott mulighet til å lære mer om dyrking, sier hun.
19-åringen med det blomstrende navnet foretrekker å være aktiv og jobbe ute. Det gjør denne jobben spesielt tiltrekkende for Florentina.
Helt nye ferdigheter
Like unge Leah oppdaget jobben gjennom en flyer på Drammen videregående skole.
– Jeg har lenge ønsket meg en sommerjobb og tenkte at dette ville være en flott mulighet til å lære om hagearbeid, sier 19-åringen.
Leah har lært seg helt nye ferdigheter som å plante og vedlikeholde en hage.
– Det som skiller seg ut med denne sommerjobben, er at det alltid er nye ting å gjøre. Dessuten jobber vi på forskjellige steder. Jeg blir aldri lei fordi jeg alltid lærer noe nytt. Nå gleder jeg meg til å bli eldre og ha min egen hage, forteller hun begeistret.
For Leah har jobben også vært en form for terapi. Der finner hun ro med å jobbe ute og er i sine egne tanker mens hun vanner grønnsaker. Hun understreker det terapeutiske og meningsfulle i arbeidet.
Sunn jord, sterk helse
Arbeid i grønne omgivelser har en betydelig positiv innvirkning både på fysisk og mental helse. Å tilbringe tid i naturen, som Emilie, Florentina, Hutman og Leah gjør, kan redusere stress, fremme avslapning og gi en følelse av velvære.
Unge mennesker som navigerer i overgangen fra skole til arbeidsliv, får ikke bare praktiske ferdigheter, men også en viktig mental balanse.
Hutman studerer salg og service på Drammen videregående skole. Hun fant veien til prosjektet sammen med Leah.
– Jeg kan være ærlig og si at det var veldig vanskelig å finne en sommerjobb. Men da jeg så denne annonsen, tenkte jeg at dette var noe jeg ville prøve. Jeg trodde aldri jeg skulle interessere meg for hagearbeid, men det har jeg gjort, sier hun med et smil.
Hagearbeid er blitt en interesse Hutman ikke visste hun hadde. 20-åringen setter pris på den sosiale og åpne atmosfæren. Prosjektet skiller seg fra mer tradisjonelle jobber.
Frø av støtte
“Grønne arbeidsplasser for ungdom” er et resultat av betydelig lokal støtte og samarbeid. Midlene som gjør dette viktige arbeidet mulig, kommer fra flere kilder: Anthonstiftelsen, Nærmiljøtilskudd kommunedel 7 – Strømsø, Lydia og Harald Lyches Fond, Bane NOR Eiendom, Bufdir, NBBO og Drammensbiblioteket.
Bredden av finansielle krefter vitner om hvor viktig det er å støtte unge voksne på deres vei inn i arbeidslivet gjennom bærekraftige og miljøvennlige initiativer.
Seniorrådgiver Maria Trettvik ved Evas Grønne Hage ser på samarbeidet med Grønne Drammen som en stor suksess.
– Vi opplever det veldig positivt at vi kan samarbeide, lære av hverandre og skape bedre arbeidsplasser for unge i Drammen.
Den grønne løsningen
På verdensbasis er arbeidsledigheten blant unge voksne på et alarmerende høyt nivå. Ifølge FN er ungdomsledigheten dobbelt så høy som den generelle arbeidsledigheten. Situasjonen er blitt forverret av pandemien og de pågående økonomiske og sosiale krisene.
Klimakrisen legger ytterligere press på unge mennesker som forsøker å finne sin plass i arbeidsmarkedet.
Her kommer grønne jobber inn som en løsning. Arbeidsplasser som bidrar til å bevare eller gjenopprette miljøet finnes i tradisjonelle sektorer som produksjon og bygg eller i nye, grønne sektorer som fornybar energi og energieffektivitet.
Ved å skape jobber som både tar hensyn til miljøet og gir unge mennesker relevante ferdigheter, tilbyr grønne jobber et alternativ. Ikke bare for å bekjempe arbeidsledighet, men her fins også løsningen på en av vår tids største utfordringer – klimakrisen.
Vekst og muligheter
De positive erfaringene fra Drammen kan fungere som en modell for andre lokalsamfunn både nasjonalt og internasjonalt. Hvis flere byer og land tilbyr tilsvarende prosjekter, kan vi begynne å se en global bevegelse der grønne jobber spiller en nøkkelrolle for å løse både ungdomsledighet og klimautfordringer.
Ifølge FN er det avgjørende å skalere opp slike initiativer for å oppnå bærekraftige utviklingsmål globalt.
Prosjektet i Drammen er et strålende eksempel på hvordan lokale initiativer kan spille en viktig rolle også i det store bildet. Ved å gi ungdommer verktøyene de trenger for å lykkes, samtidig som de bidrar til miljøgevinst, baner vi vei for hvordan samtidens store utfordringer kan håndteres.