Tekst: Awat Sarzali
Midt i en verden preget av uro og konflikter, står kjærligheten som en grunnstein i vår søken etter fred og fellesskap. Drammen Sacred Music Festival vil løfte frem dette tidløse budskapet.
Vi lever i en tid preget av uro. Globale konflikter og sterke meninger splitter oss. Årets tema under Drammen Sacred Music Festival fra 14. til 22. september er “Tro, håp og kjærlighet”.
Gjennom festivalens program ønsker arrangøren å minne oss på at kjærlighet er grunnlaget for alt menneskelig fellesskap.
Et speil for samtiden
Men hvordan kan vi hylle kjærligheten i dag? Kan disse verdiene bygge broer mellom kulturer og trosretninger, når vi ofte føler oss mer splittet enn forent? Styreleder Heinke Foertsch for festivalen mener svaret er klart ja.
– Kjernen i verdensreligionene – og i mange andre trosretninger – er tro, håp og kjærlighet. Disse verdiene har vi til felles. De bygger bro, sier Foertsch.
Festivalen har et rikt program som inviterer til refleksjon. Alt fra musikk til film, samtaler og fortellerkvelder, omhandler kjærlighetens mange ansikter. Festivalen tematiserer også kjærligheten til naturen, til musikken og de utfordrende sidene ved kjærlighet i en verden preget av konflikter.
Heinke påpeker at kjærlighet er festivalens “røde tråd”. Hun trekker fram samtalerekken “Ordet er dekket”, som handler om kjærlighetens tap ved sorg og kriser.
– Kjærligheten forsvinner når vi mister våre nærmeste eller når vi står overfor kriser. Denne refleksjonen er viktig i vår tid. Vi har samtaler om kjærlighet i krigssoner, men også om kjærligheten mellom mennesker som står på hver sin side av konfliktene, sier hun.
Musikalske uttrykk for kjærlighet
Musikk er en sentral del av festivalen. Konsertene reflekterer kjærlighetens mange uttrykk. Alt fra folkemusikk til tango og salmer viser hvordan kjærlighet kan formidles gjennom musikk. En spesiell hendelse i årets program er filmvisningen om kjærligheten mellom Liv Ullmann og Ingmar Bergman. Den tar opp den vanskelige kjærligheten og viser at selv om kjærlighet ikke alltid er enkel, er den alltid viktig.
– To av festivalens konserter handler om skeiv kjærlighet og tro. Vi ønsker å belyse hvordan kjærlighet finnes i alle mennesker, uavhengig av hvem de elsker, sier Foertsch.
Et mangfold av artister
Årets program er fullspekket med mangfoldige artister fra ulike kulturer og tradisjoner. Spanske Ana Alcaide, kjent for sin globale musikalske stil, bringer verdens musikktradisjoner sammen i en konsert på Portåsen.
– Ana Alcaides musikk er et møte mellom ulike kulturer og tradisjoner, forteller Foertsch. Hun ser frem til dette som et av festivalens store høydepunkter.
Et annet høydepunkt er konserten med forfatteren Edvard Hoem og datteren Ine Hoem i Fjell kirke. Deres samarbeid hyller kjærlighetens mange faser med en vakker blanding av tekst og musikk, som speiler kjærligheten gjennom livet.
En annen stor begivenhet er konserten med Paris-baserte Pablo Murgier Quartet. Sammen med norske Tora Augestad og Karl Espegard, kombinerer de tangoinspirert jazz med kjærlighetstekster fra persisk poesi, sufi-tradisjonen og Bibelen. Denne konserten viser hvordan kjærlighet forenes gjennom ulike kulturelle uttrykk.
Kjærligheten ut i hverdagen
Men festivalen begrenser seg ikke til konsertscener og kulturhus. Kjærligheten må også bringes ut i hverdagen. Derfor tar festivalen med seg deler av programmet til voksenopplæringen, ungdomsskoler og samlingssteder for eldre.
– Barna skal også få oppleve kjærligheten gjennom musikk. Ritmos Brasileiros framfører norske og brasilianske barnesanger på Globus scene, sier styrelederen.
Hun legger til at mange av festivalens arrangementer er gratis. Det gir enda flere muligheten til å delta og oppleve festivalens budskap.
Kjærligheten smuldrer opp
Et av de mest rørende og gripende innslagene under Drammen Sacred Music Festival, er samtalerekken “Ordet er dekket”. Der inviteres deltakerne til å dykke ned i kjærlighetens komplekse og ofte smertefulle sider. Denne serien samler gjester rundt et dekket bord for å diskutere kjærlighetens tap og forvandling i møte med sorg og kriser.
Når kjærligheten smuldrer opp, er en følelsesladet samtale under festivalen. Den finner sted 16. september på biblioteket i Drammen. Her utforskes den smertefulle virkeligheten av å miste noen gradvis til demens.
Dirigent Kim Wigaard for Demenskoret deler sine erfaringer med hvordan musikk kan skape forbindelse der ordene svikter. Sammen med ham deltar Helene Sandvig, kjent fra NRK-serien “Helene sjekker inn”, som åpent snakker om å se faren forsvinne inn i Alzheimer og den vanskelige avgjørelsen om å plassere ham på institusjon.
Samtalen vil også utfordre våre oppfatninger av familiekjærlighet. Her kommer bidrag fra Julie Valsø, som sammen med sin familie valgte en utradisjonell vei ut av fødselsdepresjon ved å selge alt og reise rundt i Europa i en bobil. Dette arrangementet berører kjærlighetens mest sårbare sider og viser hvordan vi, selv når den smuldrer, kan finne nye måter å knytte oss til dem vi elsker.
Å hylle kjærligheten
Når vi reflekterer over årets tema, blir det klart at Drammen Sacred Music Festival er mer enn bare en serie kulturarrangementer. Det er et dyptpløyende forsøk på å vise at kjærlighet – i alle sine former – er nøkkelen til å bygge broer mellom mennesker, kulturer og trosretninger.
Så hvordan kan vi hylle kjærligheten i dagens Drammen, Norge og verden?
Kanskje ved å åpne våre hjerter for dem rundt oss. Ved å se hverandre som medmennesker. Og la tro, håp og kjærlighet være rettesnoren for hvordan vi handler – i stort og smått.
Festivalen minner oss om at kjærligheten har kraft til å forene, uansett hvor splittet verden måtte virke.
Det er et budskap som aldri går av moten.