Tekst: Awat Sarzali
Foto: Per-Espen Løchen
Livet til en nordmann er ingen dans på roser: “Jeg er norsk. Jeg er stiv. Jeg kan ikke danse”.
De kubanske danserne Yuliet Estrada Linares og Andy Gonzalo Varona deler sine erfaringer over dualiteten som eksisterer mellom norsk kultur og dans, mellom Janteloven og uttrykk.
Elvefestivalen starter i dag og har nettopp dans som sitt kulturelle tema. Danseskolen Bailan2 Salsa Studio, drevet av ekteparet Yuliet og Andy, vil være i frontlinjen for å feire dansens uttrykk. Festivalen blir en scene der nordmenn kan bryte fri fra Jantelovens bånd. Her inviteres vi til å danse som om ingen ser oss.
Fra swing på Bragernes torg til salsa på Union brygge; Elvefestivalen vil bidra til at dansen får fortsette å leve og puste i Norge.
Ekte norsk beskjedenhet
Janteloven er den usynlige barrieren som oppfordrer til beskjedenhet og likhet. Teksten til Aksel Sandemose fra 1933 står ofte i kontrast til den livlige og frigjørende gleden som dans kan tilby. De uskrevne “lovene” preger mange skandinaviske samfunn.
Men hvordan finner nordmenn balansen mellom disse tilsynelatende motstridende kreftene?
Danseinstruktørene bak Bailan2 i Drammen har røtter dypt forankret i kubanske folkloristiske tradisjoner. I 2019 tok Yuliet og Andy det modige steget med å forene sine karrierer for å utforske dansens verden sammen.
Enten det er kubansk salsa, tradisjonell rumba eller moderne reggaeton, inviterer Yuliet og Andy deg til å oppleve sjelen i den kubanske kulturen og nyte energien og dynamikken som kjennetegner deres danseklasser.
En kulturell barriere
Men når danseduoen møter den norske kulturen, treffer de også på Janteloven. I sitt yrke har de sett hvordan denne kulturelle barrieren kan hindre nordmenn fra å våge seg ut på dansegulvet. Mange av deres elever uttrykker den samme frykten:
– Jeg er norsk. Jeg har ikke rytme. Jeg kan ikke danse. Det er som disse tankene alene holder dem tilbake. sier Yuliet og Andy til BY Drammen.
Gjennom dansen viser paret hvordan man kan bryte ned disse barrierene. Ved å kombinere sin lidenskap for kubansk kultur med en dyp forståelse for norsk beskjedenhet, skaper de en bro mellom disse to verdenene.
Deres undervisning handler ikke bare om å lære trinn, men også å bygge selvtillit. De inspirerer nordmenn til å finne motet til å uttrykke seg fritt gjennom dans.
Bød på rytmisk tannpuss
Andy deler en morsom anekdote om en av deres elever som virkelig tok til seg undervisningen:
– Eleven sa at han aldri visste at han kunne bevege seg slik. Hver gang han pusset tennene, øvde han på skulderøvelsene fra timene – til sin kones store underholdning.
Slike øyeblikk, små som de er, kan bidra til å bryte ned Jantelovens grenser og åpner hjerte for dansens frihet. Det skaper glede i hverdagen.
I Yuliet og Andys klasser opplever elevene at dansen er som en varm hånd som leder dem ut av Jantelovens kalde skygge, og inn i et rom fylt med glede, personlig frigjøring og fellesskap.
– Har nordmenn rytme?
– Og ja, nordmenn har rytme. Se dem på ski, i hvert skritt er det rytme. Det er en koordinasjon og en balanse som også finnes i dansen, forklarer Yuliet.
Fordi dans er gøy
Rytme er ikke bare forbeholdt dem som er født med en naturlig følelse for dans. Rytme ligger latent i alle og kan vekkes til liv med tid, tålmodighet og den rette veiledningen.
– For kvinner handler det ofte om gleden med å danse. De kommer fordi de synes det er gøy, sier Andy med et smil.
Gleden sprer seg raskt til partnerne. Og omsider følger mennene etter. Men for mange av dem blir reisen raskt utfordrende.
– De sammenligner seg selv med kubanske dansere og tror aldri de vil kunne danse som dem, forklarer Andy.
Dans er universelt. Dans er mer enn bare trinn og rytmer; det er en måte å bevege seg på for å uttrykke seg og frigjøre seg fra sitt indre fangenskap av tvil.
– Alle har rytme. Det handler bare om å føle det og uttrykke det, sier Andy bestemt.
– Det fins rytme i hver person, men den kan være sovende. Vår oppgave er å vekke til live rytmen, legger Yuliet til.
En flom av frihet
Danseduoen ser at det ofte tar tid for nordmenn å åpne seg og uttrykke følelsene sine, både fysisk og mentalt. Men når det først skjer, er det som en flom av frihet bryter løs.
Bailan2 bærer i seg selve essensen av dualitet.
– Når du danser salsa, handler det om den energien du gir og den du mottar. Vi kaller det «Bailandos2» fordi det skaper en kjedereaksjon mellom to personer, forklarer Yuliet og Andy.
Deres ord flyter sammen som en dans i seg selv. Yuliet begynner setningen med en varm innledning, og Andy fullfører den med en smittende entusiasme.
Deres samspill, både som dansepartnere og som ektefeller, er en levende illustrasjon av hvordan musikk og dans blir ett. En symbiose hvor den ene alltid kompletterer den andre.
Denne dansen mellom to sjeler, gjenspeiles enten de underviser eller danser. Andy og Yuliet er et levende bevis på at musikk og dans er to sider av samme mynt: De kan ikke eksistere uten hverandre.
– Alt i livet fungerer i binære koder. Du er dualitet, sier Andy.
– Når folk begynner å forstå kroppene sine og ser at de kan gjøre mer enn de noen gang trodde, oppleves ekte transformasjon. Det er øyeblikket av anerkjennelse når kroppen og sinnet kommer sammen. Det gir en enorm glede både for dem og for oss.
Trygghet i fellesskapet
Dans skaper både bevegelse og fellesskap. Yuliets varme og inkluderende natur har sett hvordan elevene hennes begynner å søke på hverandres selskap også utenfor dansegulvet. De føler behov for å være mer sammen med sitt dansefellesskap.
Denne dansens magi bringer folk sammen, uavhengig av bakgrunn, alder, språk eller nasjonalitet. Dansen fungerer som en universell bro. Den kobler mennesker fysisk, følelsesmessig og mentalt.
– I et land med et kaldt klima, hvor teknologi har erstattet mye av den menneskelige kontakten, har dansen blitt et sted hvor folk kan finne varme, fellesskap og glede, sier Andy.
Mange av deres elever har funnet venner for livet. Noen har til og med funnet kjærligheten gjennom dansen. Yuliet med sin moderlige omsorg, har vært avgjørende med å forme det trygge og inkluderende miljøet på Bailan2.
– Når de først har funnet dette fellesskapet, ønsker de å dele gode øyeblikk og føler seg inkludert.
Kroppen taler for seg
For denne dynamiske duoen er dansen mer enn bare en fysisk aktivitet. Det er en livsstil, en filosofi, en måte å uttrykke seg på som går utover ordenes grenser. For Yuliet er dansen medisin og terapi som kan forvandle en grå dag til en lysende blå.
– Dans er livet, og livet er alltid bedre når du danser. Det er å la kroppen bli til poesi, å la kroppen tale for seg selv uten behov for språk, understrekker Andy.
– Når vi ikke danser, har vi det ikke bra, følger Yuliet opp.
For de to kubanske danseinstruktørene er dansen selve livets palett. Det gir hverdagen farge, bringer glede og holder dem oppe gjennom livets mange utfordringer. Dans er mer enn bare bevegelse og musikk. Det er en forbindelse, en usynlig tråd som binder oss sammen – fra hjertene som banker i takt til føttene som beveger seg på rytmens bud.
Med Elvefestivalen kort der framme i horisonten, er tiden inne for å slippe rytmen løs. I dansen er det plass for absolutt alle – enten du er en elegant svane eller en klønete pingvin på dansegulvet. Alt som trengs er at du tar det første, vaklende steget ut på dansegulvet. Resten? La musikken ta hånd om det.