Emilie frivillighetskoordinator
Frivillighetskoordinator Emilie Broen i DNT Drammen og Omegn ønsker seg flere frivillige med på laget for å opprettholde og videreutvikle foreningens brede spekter av friluftstilbud.

T for tente frivillige

Tekst: Liv-Hege Reffhaug Sulen

Hvorfor ikke si som Ole Brum? Ja takk, begge deler. Den norske turistforening (DNT) trenger flere frivillige til å holde hjulene i gang. Det får du igjen for både i pose og i sekk.

Å gjøre en dugnadsjobb som frivillig, kan gi “det som mangler” for en helhetlig god balanse i livet. Det man verken får hjemme eller på jobben. En trygghet i hverdagen.

– Det trengs­ flere frivillige over hele fjøla i DNT nå, sier frivillighetskoordinator Emilie Broen i DNT Drammen og Omegn.

Broen holder nå kurs for dem som er interessert i frivillig innsats for foreningen. Hun informerer der om hva de frivillige gjør, deres betydning for organisasjonen og hvilke områder de opererer i. Gjeldende område for DNTs avdeling Drammen er hele Drammen kommune, Hurumlandet, Nore og Uvdal, Geilo, Nesbyen og Ål.

Det skal være enkelt å si ja!

Og du bestemmer selv hvor mye, når og hvor du ønsker å bidra. Og ikke minst med hva. Det kan være på faste dager og tidspunkt, eksempelvis onsdagsgruppa eller nærgruppa.

Men du kan også stille som “fri frivillig”. Da kan du bli satt inn i forskjellige områder og aktiviteter uten å være tilknyttet et bestemt sted.

DNTs avdeling Drammen og Omegn har flyttet kontorer fra Bragernes til elvebredden på Strømsø. De flotte, delvis laftede kontorene kommer til sin rett i en forening som oser av skog, mark og livsglede. Da passer det fint med historiske sjøboder på Gyldenløve Brygge.

Lokalene kan opprinnelig dateres helt tilbake til 1696, får vi opplyst på hjemmesidene til Gyldenløve Kajakklubb. Den ligger rett ved siden av. Klubben ble stiftet 26. mai 2009 og er underlagt DNT Drammen og Omegn.

Dypt inne i folkesjelen

I Norge har vi et helt spesielt forhold til dugnad. Den ligger dypt inne i folkesjelen. Denne gangen er det DNT som trenger litt ekstra hjelp.

Ifølge DNTs formålsparagraf, skal foreningen arbeide for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv samt sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag. Dette gjennom verdier som spennende, troverdig, inkluderende, enkel og naturvennlig.

DNTs visjon kretser rundt kjernevirksomheten, som er aktiviteter, hytter, turruter, natur, kulturarv og miljø. Frivillige som kan bidra innenfor en eller flere av disse punktene, skaper jubel.

 

Nye frivillige kan melde seg for en rekke områder.

La oss si det med egen logo

Merking av stier på Hardangervidda sommeren 2023. Foto: Veronica Sandberg

T for Tur og Tente frivillige.

T – Test årene ved Gyldenløve Kajakk-klubb.

T – Tur, merking og kvisting av stier og løyper.

T – Tålmodighet til å hogge ved eller snekre på hyttene.

T – Tillitt som aktivitetsleder eller tillitsvalgt.

T – Tro på at man kan klare det. Vil du spre engasjement og naturglede. “Klart det går!”

T – Tøy og Tekstiler for styling av hytter. Vil du ordne interiør?

T – Vil du være maskot i forkledning? Ungene elsker Turbo.

T – Lage Turgodt og god mat, steke vafler eller lapper. Vil du stå på stand?

T – Være en god Turkamerat for barn, unge eller voksne.

T – Troverdig som kursleder. Vil du holde kurs?

T – Tøff innen fjellsport.

T – Talent eller kunnskap innen aktuelle områder/fagfolk og spesialister/kjentmenn. Kanskje kjenner du gruvene på Konnerud?

T – Toleranse og inkludering for alle.

T – Tumleplass i naturen.

T – Tullete enkelt.

T – Trollbindende spenning.

Ja, de trenger alle

Ifølge Emilie Broen er frivillige med stort engasjement svaret på hvordan DNT får til det gode tilbudet. De frivillige er navet i foreningen. Over 27.000 dugnadstimer legges ned hvert år av omkring 400 frivillige. De bidrar og drifter alle deler av organisasjonen.

Som frivillige i DNT Drammen og omegn, får du ta del i og tilrettelegge for friluftslivet. Bli med å skape et sosialt felleskap og inkluderende miljø. Det finnes muligheter for å lære og utvikle din kompetanse. Du må gjerne også dele dine erfaringer og ferdigheter. Bidra etter eget ønske.

Hogging av ved er en viktig del av frivillighetsarbeidet. Foto: John Petter Nordbø

Egne kurs

Frivillige har egne sosiale samlinger på dag- og kveldstid i forbindelse med hytter, merking og turledelse. Engasjement er som regel svært smittsomt og gir noe i seg selv.

I tillegg tilbyr DNT kurs for sine medlemmer: Ambassadørkurs (obligatorisk), etikkvettskurs, stimerkerkurs, vardekurs, motorsagkurs, grunnleggende turlederkurs, sommerturlederkurs, vinterturlederkurs, kart- og kompasskurs og førstehjelpskurs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *