Karl Gunderssen (i midten) opplevde et stort øyeblikk da han åpnet bybrua i Drammen sammen med statsminister Johan Nygaardsvold i 1936. Foto: Fremtiden

“Spritet opp” oldefars krigsdagbok fra Drammen

Tekst: Tore Shetelig

Karl Gunderssen var ordfører i Drammen – både før og etter krigen. Men nå er han glemt. Det hjalp ikke at han fikk sin egen plass på Strømsø for noen år siden.

Nå har oldebarnet, Karl-Henrik Gunderssen, “spritet opp” krigsdagboken Karl Gunderssen skrev i nøktern telegramstil. Den inneholder hans opplevelser fra ordførerkontoret i begynnelsen av krigen.

Gunderssen opplevde å få de tyske okkupasjonstroppene midt i fanget fredag 12. april 1940. Han manøvrerte likevel godt i et vanskelig terreng, med både okkupanter og norske nazister, fram til han ble avsatt.

Tyske soldater utenfor jernbanestasjonen i Drammen 12. april 1940. Foto: Fremtiden

En av de verste anstøtssteinene i de hektiske og dramatiske dagene den første krigsmåneden, var fylkesmann Jens Hunseid. Den svært nervøst anlagte mannen vanskeliggjorde arbeidet til drammensordføreren ved å prøve å tekkes tyske offiserer i ett og alt.

Karl Gunderssen mente at en mer nøytral og norsk linje måtte følges, og de to hadde mange opphetede diskusjoner om dette.

Jens Hunseid satt som fylkesmann i Buskerud før krigen. Han fortsatte som NS-fylkesmann hele krigen. Foto: Stortingsarkivet

Var livredd Quisling

Gunderssen måtte også sitte på ordførerkontoret å høre på lange utlegninger om hvor redd Hunseid var for Vidkun Quisling. Fylkesmannen fryktet for livet sitt.

Jens Hunseid tilhørte Bondepartiet og var statsminister fra 1932 til året etter. Vidkun Quisling satt som forsvarsminister i samme regjering.

De to ble bitre uvenner i den tiden. Derfor knakk Hunseid helt sammen da han fikk beskjed om Quislings radiokupp 9. april, hvor han utnevnte seg selv til statsminister.

Hunseid var sikker på at hans siste time var kommet og ble helt panisk. Han reagerte med å melde seg inn i Nasjonal Samling i håp om å få en slags beskyttelse. Det fikk han, og Hunseid fortsatte som fylkesmann i Buskerud for nazimyndighetene helt fram til freden kom.

Jens Hunseid ble dømt til ti års tvangsarbeid for sitt landssvik. Dommen sonet han i Gulskogen tvangsarbeidsleir.

Karl-Henrik Gunderssen har skrevet om sin oldefars krigsopplevelser. Foto: Privat

Karl-Henrik Gunderssen skildrer i boksen sin, “Hanen i Drammen – en ordfører i krig”, veldig godt scenene mellom fylkesmannen som ble nazist og oldefaren som manøvrerte mellom “alle skjærene i sjøen”.

Tok seg noen friheter

– Hvordan har du gått fram under skrivingen?

– Jeg har tatt meg visse dikteriske friheter i beskrivelsene av scener i boka. Alt har skjedd i virkeligheten, men jeg har satt litt farge til menneskemøtene for å få driv i historiefortellingen. Jeg kaller derfor boken for en dokumentarroman, sier Karl-Henrik Gunderssen til BY Drammen.

– Skildringen er ikke et historisk dokument som sådan, men det kan ha skjedd. Jeg føler uansett at fiksjon og fakta kan berike hverandre. Historiske personer i boken er historiske. Oppdiktede personer er oppdiktede. Den som forteller sannheten, lyver. Den som dikter, lyver ikke, mener 56-åringen.

Det hjalp ikke stort at Karl Gunderssen for noen år siden fikk sin egen plass på Strømsø. Foto: Tore Shetelig

Satt lenge som ordfører

Arbeiderpartimannen Karl Gunderssen var ordfører i to perioder fra 1935 til 1941. Så ble han valgt inn igjen etter freden i 1945 og satt helt til 1957.

Den ytre delen av Museumsparken på Strømsø, ut mot Konnerudgata, har fått navnet Karl Gunderssens plass.

– Likevel er han glemt, og det ville jeg gjøre noe med. Derfor har jeg skrevet boken – for å få oldefar fram i lyset. Nå i november er det 50 år siden han gikk bort.

Karl Gunderssen var en markant ordfører, her fotografert i råbygget til rådhuset. Foto: Privat

En befriende prosess

– Hva har det gitt deg å skrive boken?

– Det har vært en befriende prosess som begynte under pandemien. Kona satt og så på en Netflix-film mens jeg skrev. Det ble et spennende dypdykk ned i oldefars liv, sier mannen som til daglig har ansvar for å følge opp Tines nøkkelkunder.

Boken er på 400 sider, men var opprinnelig tre ganger så lang. En forfatter og tidligere journalist hjalp vennen Karl-Henrik Gunderssen inn fra viddene igjen.

Redaktøren av Fremtiden, Henry Karlsen, ble arrestert to ganger under krigen for sine modige meninger på trykk. Foto: Fremtiden.

Norges tøffeste redaktør

En annen fascinerende del av boken, er den om mannen som forfatteren kaller “Norges tøffeste redaktør”. Henry Karlsen var en god kamerat av oldefaren, redaktør i Fremtiden og ble arrestert to ganger av tyskerne.

De likte slett ikke hans modige lederartikler.

Overskriften “Regjeringen Nygaardsvold er Norges eneste lovlige regjering” tråkket Karlsen til med noen få dager etter at Vidkun Quisling hadde gjort sitt radio-statskupp.

Etter enda mer kritikk av Quisling, ble Fremtiden stanset av tyskerne 31. august 1940. Avisen kom ikke ut resten av krigen. Redaktør Karlsen ble arrestert og fengslet i tre måneder.

Treffer godt

Karl-Henrik Gunderssen treffer veldig godt i de mange scenene har har skrevet om de to gode vennene. Det er lett for leseren å få bilder i hodet når oldebarnet skildrer scenene der ordføreren og redaktøren sitter og drikker kaffe fra termos og diskuterer hva i all verden de skal gjøre med tyskere og norske angivere.

– Jeg hadde skrevet altfor langt og flettet inn mange andre krigsrelaterte historier. Nå fikk vi knadd innholdet ned til en håndterbar mengde slik at leserne kan henge godt med, forteller forfatteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *