Yolanda Bejarano (t.v.) begynte som frivillig i bruktbutikken i 2021, og nå er hun ansatt. Ana Maria Silva-Harper beklager at butikken må stenge.

Slutt for bruktbutikken i Globusgården

Jasmin Kvinnenettverk ser ikke lenger muligheten for å drive bruktbutikken i Globusgården. Nå er det opphørssalg, og i juni stenger dørene.

Tekst og foto: Bente Wemundstad

Det betyr at kvinnene som har hatt en liten arbeidsplass her, igjen må tilbake til Nav.

-Noen av kvinnene som har vært innom her har fått en raskere vei til arbeidslivet, sier daglig leder Ana Maria Silva-Harper. -De har fått både språktrening og arbeidspraksis hos oss, og det har gitt dem faste jobber.

Uten vitnemål

Likevel – det er flere av kvinnene som har hatt bruktbutikken eller den tilhørende systua som sin eneste faste arbeidsplass i Norge. Mange av dem har bodd her i over 10 år og ikke hatt muligheten til å delta i det norske samfunnet av ulike årsaker. De har helsemessige utfordringer, og de har ikke vitnemål eller attester å vise til.

-De er papirløse, de kan ikke norsk og de har utfordringer sosialt og helsemessig, sier Ana Maria. -Hos oss har de hatt muligheten til å finne et fellesskap og samtidig få arbeidstrening. Vi har ikke spurt etter vitnemål eller attester, men vi har spurt dem om hva de kan. Ingen har spurt dem om det før.

Det viser seg at innvandrerkvinnene kan mye, og dermed har de vært nyttige i produksjon av tekstilvarer og omsøm.

Ana Maria og Yolanda foran bruktbutikken til Jasmin Kvinnenettverk.

Lavere tilskudd

Driften av Jasmin Kvinnenettverks bruktbutikk og systue har stort sett vært finansiert av tilskudd fra ulike hold helt fra starten, som var 12. februar 2020.

-Tilskuddene har blitt gradvis lavere. I dag er de omtrent halvert i forhold til i starten, men det er jo ikke driftsutgiftene, sier Ana Maria Silva-Harper.

Uheldige med oppstarten var de også. Kun en måned etter oppstarten måtte hele Norge stenge ned på grunn av pandemien.

-Kvinnene vi hadde knyttet til oss hadde blitt så glade i felleskapet og det å ha et sted å gå til. Det var smertefullt å si til dem at de måtte holde seg hjemme – alene – nok en gang. Så vi fant på ting som å strikke mens vi gikk tur, vi betjente butikken gjennom stengt dør, slik at folk kunne ta bilder av utstillingen vår og sende bestilling på det de ville kjøpe, og vi leide til en systue ved siden av her for at vi kunne ta hensyn til avstand.

Røde tall i 2022

De fikk også i oppdrag fra kommunen: Sy munnbind. I tillegg hadde de allerede oppdrag fra DNT om å sy lakenposer til utleiehytter.

I tillegg sydde de handlenett og weekendbager, tok omsøm og reparasjoner på klær, og tok imot brukte klær og gjenstander for salg i butikken.

Etter pandemien begynte nedturen. Som nevnt ble tilskuddene kraftig redusert, og tilleggsleien på systua gjorde sitt til at det ble røde tall i 2022. Dette måtte de slite med i hele 2023. De har også måttet ha stengt i desember og januar hvert år fordi lokalene har vært så kalde.

-Vi har aldri hatt som mål å tjene penger på driften. Vårt formål har vært å skape et senter der innvandrerkvinner som ikke har noe sted å gå til, kan finne et felleskap og noe å gjøre. Bli mer integrert i samfunnet, forteller Ana Maria.

Opphørssalg

Reduserte tilskudd og en husleie på til sammen 50.000 kroner i måneden gjorde at styret i Jasmin Kvinnenettverk i desember i fjor besluttet å legge ned driften av bruktbutikken og systua.

-Vi har et halvt år oppsigelse på lokalene, og vi sa opp etter styremøtet. Dermed er det slutt på aktivitetene her i juni i år, sier Ana Maria.

-Nå er det opphørssalg i hele butikken, inkludert det vi har av møbler og utstyr. Det er veldig mye fint her, både klær, sko, vesker, smykker og interiør. Vi håper mange kommer innom og hjelper oss å tømme lokalet.

I alt har 12 kvinner hatt ansettelse i butikken og 17 i systua. Til enhver tid har det vært to ansatte i butikken og to i systua. Nå er det fire ansatte totalt. En av dem blir overført til Café Jasmin som holder til på Knutepunkt Strømsø. I tillegg til de ansatte, har mange brukt bruktbutikken og systua som samlingssted. Her har de holdt på med ulike håndarbeid som også kunne bli solgt i butikken.

Ana Maria vet ikke om noe lignende tilbud til brukerne, og hun anser det som tvilsomt at de fortsetter driften i et annet lokale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *