Knut Olaf Kals håper på en rask oppklaring av premietyveriet. -Det går jo ikke an å drive et skimuseum basert på Thorleif Haugs eventyrlige skikarriere, uten å ha pokalene hans å vise fram, sier liungen. Foto: Tore Shetelig.

Skimuseum i Lier robbet for premier

Tekst: Tore Shetelig  

Skikongens Venner har bygget opp et museum i barndomshjemmet til skilegenden Thorleif Haug på Årkvisla i Lier. Hele premiesamlingen hans var utstilt der. Men våren 2023 ble pokalene stjålet.

En mann i 60-årene er anmeldt til politiet for tyveri av innbo og museumsgjenstander.

Entusiastene, som har jobbet utallige dugnadstimer på å pusse opp den tidligere forfalne Haugstua, venter nå spent på utfallet av politiets etterforskning av tyveriet. Det ble anmeldt til politiet i Drammen i mai 2023.

Etterforskningsleder Trond Hageland innrømmer overfor BY Drammen at arbeidet med denne saken har gått vel mye i rykk og napp. Likevel har han prioritert den, fordi han er klar over at den handler om viktig norsk skihistorie.

-Nå har jeg satt på en ung racer på saken, forteller Hageland.

BY Drammen har snakket med den nye etterforskeren. Han forteller at han skal gyve løs på premietyveriet i begynnelsen av september.

Tre timers avhør

Knut Olaf Kals, tidligere styreleder i Skikongens Venner, er en av de som har vært inne til avhør.

-Det varte i tre timer, så jeg fikk god anledning til å få fram det jeg mente var av viktighet, sier liungen til BY Drammen.

Den anmeldte mannen var tidligere svært sentral i Skikongens Venner, helt til han kom på kant med resten av styret, og ble ekskludert fra foreningen. Han er vokst opp i Lier, men bor nå delvis i Bærum og utlandet.

Han vil ikke kommentere saken, og viser til at den er under etterforskning.

Mannen er avhørt – på politihuset i Drammen.

Slik så det ut før skimuseet ble robbet for innhold. Foto: Bente Wemundstad.

Tre OL-gull i Chamonix

Det var de tre gullmedaljene i vinter-OL i Chamonix i 1924 som dannet grunnlaget for legendestatusen til Thorleif Haug. Han vant femmila i Holmenkollen seks ganger – i perioden 1918 til 1924. Ingen andre har gjort det siden.

Haug vant tre kongepokaler. To av dem sto på Haugstua, og er stjålet. Det er også de ti Damenes pokal han vant. Borte er også gullklokken hans og tidsriktige ski, støvler og utstyr som ble brukt til å skape miljø i museet. Passet hans og akkrediteringen til OL er også stjålet. Det samme med fotoveggene i museet.

Slik ser den ut, den vesle stua der Thorleif Haug vokste opp i små kår. Foto: Tore Shetelig

-Ungdommen må få lære

-Mye av betydningen til museet ligger i å lære dagens ungdom om Thorleif Haug, og ikke minst om de spartanske kårene han vokste opp i – langt der oppe i skauen. Det var en nøysom tilværelse på Årkvisla. Dette greier ikke en ungdom å forestille seg uten å ha ha sett den vesle Haugstua innvendig, sier Knut Olaf Karls.

Thorleif Haug ble født 29. september 1894. På vinteren var ski det beste fremkomstmiddelet for guttungen, og han fikk masse trening allerede som barn. I oppveksten hadde han en kjempefordel av å ha hele Finnemarka å trene i – rett utenfor stuedøra.

Thorleif Haug var umåtelig populær i sin samtid. Folk flokket seg rundt ham i store skarer – på skirenn. Foto: Skikongens Venner.

Tragisk slutt

Haug var verdens beste skiløper gjennom hele 1920-årene. Premiepengene var ikke all verden den gangen, så han ble lettet og glad da han i 1924 ble ansatt som rørlegger i Drammen kommune. Men livet kan vende fort: Plutselig ble han alvorlig syk – etter kaldt utearbeid i en grøft. Haug fikk lungebetennelse og høy feber. Hans liv endte brått 12. desember 1934. Skikongen ble bare 40 år gammel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *