Bilde 4
STORT OMRÅDE:  Personlig Gravferd dekker hele Drammen, inkludert Svelvik og gamle Nedre Eiker pluss Øvre Eiker. Byrået har overtatt Lier, Røyken og Hurum begravelsesbyrå, og drifter dette videre - med lokale representanter. Foto: Privat.

Skålte i champagne da kisten ble senket i jorden

Tekst: Tore Shetelig

De etterlatte skålte i champagne da kisten ble senket i jorden. Avdøde hadde selv ønsket at begravelsen skulle skje slik.

Det forteller Kai Roger Bjerkeengen (48) til BY Drammen. Etter nærmere 2o år i bransjen har han startet sitt eget begravelsesbyrå. Det heter Personlig Gravferd.

– Vi har som mål at flest mulig familier skal få sine ønsker og behov oppfylt – så langt dette er mulig, sier drammenseren.

Han er opptatt av å feire livet som er levet framfor for å fokusere dystert på den aller siste delen av et menneskes levetid.

Å trekke fram alle gode minner om et menneske, er ofte bedre enn bare å tenke på den siste tiden.

Trekker fram gode minner

Mye bedre er det å trekke fram alle de gode minnene fra tiden da avdøde fortsatt var frisk og rask. Den siste tiden på et sykehjem er ofte preget av sykdom og fortvilelse.

For Bjerkeengen betyr det mye å se ansiktsuttrykkene til familiene under og etter seremoniene. De får oppfylt avskjeden de ønsket seg og ser hvor godt det fungerer der og da.

– Vi strekker vi oss langt for å oppfylle familienes ønsker. Ofte kan det handle om “småting” som bryter med kirkens tradisjoner. Kirken oppfordrer til at det skal være en solist som synger. Vi støtter familiene om de vil ha annen form for musikalske innslag.

Solist er dyrt

– Ikke alle har råd til å betale mellom 3.000 og 5.000 kroner for en solist. Dessuten kan de etterlatte ønske andre musikalske innslag som går ut over det en solist kan bidra med. I slike tilfeller er det vår oppgave å støtte familiene slik at de får oppfylt sine ønsker.

Bjerkeengen sier at også programheftet får et lysere og hyggeligere preg når han, i samarbeid med de etterlatte, greier å “spole tilbake” i livet til den avdøde.

– Da velges det ut bilder fra tiden før sykdommen satte inn. Minnet om den avdøde blir lysere. Det kan gjøre sorgen litt lettere å bære, sier senior-gravferdskonsulenten.

Tett på Utøya-tragedien

Fredag 22. juni 2011 mistet 69 mennesker livet i masseskytingen på Utøya. Kai Roger Bjerkeengen jobbet i et annet begravelsesbyrå den gangen. Han satt i ledelsesgruppen for gravferdsbyråenes innsats.

Gravferdskonsulent Kai Roger Bjerkeengen strekker seg langt for å etterkomme avdødes siste ønske. Foto: Privat

– Jeg jobbet på brygga på landsiden og ledet arbeidet med å organisere transporten av de omkomne. Vi brukte tre døgn på arbeidet med å få transportert alle dem som hadde mistet livet, inn til Oslo. Først mandag ettermiddag var vi ferdig med jobben.

– Hva gjorde den meningsløse terroren og drapene på alle de unge menneskene med deg?

– Jeg bærer opplevelsen fra den gangen med meg fortsatt. Personlig har jeg greid å takle det uten at jeg har opplevd søvnløshet eller andre problemer. Men jeg er blitt enda mer opptatt av mitt motto: Å lindre etterlattes sorg ved å oppfylle deres ønsker så godt jeg kan, sier Kai Roger Bjerkeengen.

Bryter med vanetenkning

Han er også opptatt av å endre på vanetenkning om når begravelser og bisettelser skal fine sted.

– Vi har erfart at det for mange er utfordrende å kunne stille opp i seremonier når disse tradisjonelt holdes på dagtid på hverdager. Da er de fleste på jobb. Vi ønsker derfor å fremme muligheten for seremonier på ettermiddag, kveldstid og i helger.

– Det kan ha stor betydning og gi mange flere muligheten til å delta og ta et siste farvel. Seremoni på kveldstid vil også kunne gi en helt egen stemning med levende lys.

Personlig Gravferd har kunder i Drammen og de omkringliggende kommunene. Byrået har bistått i seremonier i 22 forskjellige kommuner.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *