En fersk studie fra Universitetet i Bergen viser at kvinner som stumper røyken i svangerskapet kan unngå misforhold mellom størrelsen på fosteret og størrelsen på morkaken.
Forskere i Bergen og Exeter i Storbritannia brukte data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) og en lignende britisk studie, Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), for å undersøke forholdet mellom røyking og morkakens vekt. Målet var å finne ut i hvilken grad gravide som sluttet å røyke kunne påvirke morkakevekt ved fødselen.
Studien ble nylig publisert i tidsskriftet BMC Pregnancy and Childbirth.
Tidligere forskning har vist en tydelig sammenheng mellom røyking og redusert fødselsvekt hos avkommet, sannsynligvis på grunn av nedsatt morkakefunksjon som følge av røyking. Imidlertid er det kontroversielt og debattert blant spesialister om røyking påvirker morkakevekt.
Tyngre morkake og økt sårbarhet for fosteret
Forskerne brukte genetiske analyser for å finne svar, og fant i denne studien økt morkakevekt hos kvinner som fortsatte å røyke gjennom hele svangerskapet sammenlignet med dem som sluttet å røyke. Studien avdekket at morkaken økte med 182 gram for mødre som røykte i første trimester og 202 gram for dem som røykte helt til slutten av svangerskapet. Selv om en stor morkake vanligvis er assosiert med en sunn graviditet, fant forskerne at røykingen førte til lavere fødselsvekt hos barnet i forhold til morkakevekten.
Ifølge studien kan dette misforholdet være et tegn på økt sårbarhet for fosteret og antyder at morkaken prøver å kompensere for de skadelige effektene av røyking ved å øke vekten for å matche fosterets behov.
Røykeslutt gjenoppretter balansen
Cathrine Ebbing er professor ved Institutt for klinisk institutt 2, UiB, og spesialist i fødselshjelp ved Haukeland universitetssykehus. Hun deltok ikke direkte i studien, men gir sin ekspertkommentar:
– En feilfungerende morkake som fører til vekstbegrensning hos fosteret er farlig og kan føre til langsiktige helsekonsekvenser for mor og barn. Studien i Bergen og Exeter er bemerkelsesverdig da den gir sterke årsakssammenhenger som viser at røyking direkte skader utviklingen av morkaken. Det er også motiverende da den viser at å slutte å røyke under graviditeten har en direkte positiv effekt på balansen mellom morkakevekt og fødselsvekt, med mulige effekter på helsen til både mor og barn, sier Ebbing.
Studien er tilgjengelig her: https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-024-06431-0