Vannverksdammen – eller Inntakern som den blir kalt på folkemunne, har fått en ansiktsløftning.
Tekst og foto: Tore Shetelig
En gammel overgang opp mot brukaret er blitt revet.
–Den var råtten, og ble derfor fjernet. Deretter bygget vi en ny bru. Den er litt rettere enn forgjengeren, lik at rullestolbrukere også kommer fram, forteller Alf Håland til BY Drammen.
Han er parkforvalter i Drammen kommune.
Inntakern på Konnerud er en populær badeplass.

–Derfor har vi montert redningsstiger på brukaret. De er mer synlige enn det tidligere redningsutstyret, sier Alf Håland.
Sikkerhetsmessig er det også satt opp noen sperringer på den nye brua. Der hvor det er åpninger er det trygt å stupe eller hoppe ut i vannet. Der hvor sperringene står, er det for grunt.
Bademessig skal det bli enda mer attraktivt etter hvert på Inntakern.
–Får etterfylle sand
–Stadsforvalteren har gitt oss tillatelse til å etterfylle sand på badestranden, slik at det blir enda mer fristende å være badegjest der, opplyser parkforvalteren.

En lignende tillatelse har også Statsforvalteren gitt på Stordammen, lenger inn på Konnerud. Der skal det også etterfylles sand på badestranden.
Gammel vannverksdam
Inntakern ligger rett i nærheten av Hallermoen, på toppen av Konnerudbakkene. Den ble bygget som vannverksdam i 1919. Den gangen var Inntakern drikkevannskilde for Strømsgodset og Gulskogen, i daværende Skoger kommune.

Den opprinnelige muren til Vannverksdammen var 12 meter høy, og ble bygget opp av granittblokker.
Dagens mur er tre meter lavere og støpt i betong.
Omfattende rehabilitering
Endringene av muren skjedde ved en rehabilitering i årene 2005 til 2010. Moderniseringen var nødvendig, fordi demningen lakk vann. Senkningen av muren ble utført så vannet kommer opp til kanten av muren, og da blir det mer badevennlig.
Rehabiliteringen var beregnet å ha en kostnad på ca. seks millioner, men da nye Inntakern sto ferdig, var det brukt ca. ti millioner kroner.
Tallene ikke klare ennå
Tallene for prisen på arbeidene som Drammen kommune har gjort på Inntakern i år er ikke klare ennå, ifølge parkforvalter Alf Håland.

–Årsaken er at sandtransporten ikke er gjennomført ennå, sier Alf Håland.
Han jobber i avdelingen i kommunen som heter samferdsel, vei og park.
Ti minutter å gå
Fra parkeringsplassen er det ca. ti minutter å gå inn til vannet. Parkeringen ligger nesten på toppen av Konnerudbakkene, på høyre side – rett før du kommer til Hagbart Kyllandsvei, regnet fra når du kommer fra byen. Det finnes et toalett ved dammen. Det er åpent i skolens sommerferie.
Den idylliske badedammen er også godt utstyrt med mange benker – hvor man kan sitte og slappe av og nyte livet.
Når det gjelder bading, minner Drammen kommune folk – gjennom god skilting – om å passe på at det er brådypt i Inntakern.