Midt i Mjøndalen sentrum ligger det et stort krater. Tomten skulle vært ferdig bebygget for lengst. –Jeg er fly forbanna på utbyggerselskapet, sier Høyre-politiker Tor Tveter.
Tekst og foto: Tore Shetelig
Det handler om et prosjekt som kalles Signalgården, og som skal inneholde 110 leiligheter. Det har snart gått fem år siden den tidligere bebyggelsen på tomten revet, for å gjøre plass til den nye tid.
Men salget av leiligheter har gått så trått at utbyggeren JM Norge lenge har ligget på været. Ingenting har skjedd bak den slitte duken, som er hengt opp rundt tomta – for å forsøke å skjule hvor stygt det svære hullet i bakken er.

Ingen spadetak
Det har kommet mange reaksjoner de siste årene fra innbyggerne på hvor lite pen tomta fremstår. En stor plakat står utenfor tomten. Teksten forteller at forventet innflytning i de første leilighetene skulle skje i løpet av tredje kvartal i 2024. Men ikke ett eneste spadetak er ennå tatt. Tidligere har det også vært flere utsettelser.
-Burde ha lagret plen der
Tor Tveter fra Høyre er nestleder i hovedutvalget for tekniske tjenester i Drammen kommune.
– Hva synes du om denne saken. Det ser jo ikke akkurat pent ut på byggetomta?
– Nei, det er mildt sagt. Vi i hovedutvalget har hatt møte med utbyggeren, og der ga jeg klart uttrykk for hva jeg mente. Jeg er fly forbannet på JM Norge. Problemet er at vi ikke har noen hjemler til å pålegge dem å gjøre det penere på området. Etter min mening burde de ha fylt igjen hele hullet, og sådd plen der, så det igjen så skikkelig ut i Mjøndalen sentrum. Det hadde vært den riktige løsningen – når prosjektet tydeligvis drar uendelig langt ut i tid, sier Tor Tveter til BY Drammen.

BY Drammen har også snakket med Knut Gjerde (Frp). Han er leder av hovedutvalg for tekniske tjenester.
– Er en skam
– Det er innmari trist at det fortsatt ser ut som det gjør langs midtpartiet av Arbeidergata. Det er en skam. Jeg synes ikke noe om at JB Norge har satt prosjektet på en så veldig lang pause. Jeg håper det løser seg, men hvis JB Norge ikke makter å bygge ut Signalgården, får de heller selge tomten til en annen utbygger, sier Knut Gjerde.
– Må ha en vending i markedet
– Hva skjer, Svein Sundby, prosjektsjef i JM Norge?
– Årsaken til at utbyggingen er forsinket, er markedsbildet. Renteutsiktene er usikre, og før vi ser en ordentlig vending i markedet, kan vi ikke sette i gang å bygge. Vi må ha solgt en viss andel av leilighetene – før så skjer.
– Hvor mange leiligheter må dere ha solgt før dere trykker på den grønne knappen og setter i gang byggingen?
– Jeg har ikke noe eksakt antall. Men vanligvis ligger det mellom 30 og 50 prosent solgte leiligheter før vi setter i gang.
– Har du forståelse for at mange forbipasserende folk synes at byggetomta er stygg?
– Ja, akkurat nå ser det ikke pent ut – med et tøygjerde som har fått brøyteskader i løpet av vinteren. Vi vil raskt bytte ut duken med en ny og hel duk.

– Kommer ikke til å skje
– Hva sier du til uttalelsen fra Tor Tveter om at dere bør fylle igjen hullet og lage plen der?
– Det er ikke realistisk og kommer ikke til å skje.
– Så det er lang vei fram før det blir noen Signalgård?
– Ja, det gjelder for oss å ha is i magen og være tålmodig – i påvente av at de økonomiske tøffe tidene snur. For det gjør de jo – etter hvert. Da tar vi en vurdering av fremdriften på en trinnvis utbygging, sier Svein Sundby.
Fra 45 til 120 kvadrat
Ut fra den byggetillatelsen som er gitt, vil leilighetene vil variere fra toroms til større fire-femroms. Størrelsen går fra 45 til 120 kvadratmeter. Det skal være en L-formet boligblokk som vender ut mot torget og Arbeidergata.
Første byggetrinn var planlagt med 44 leiligheter – alle med balkong ut mot Arbeidergata eller torget.
Det er planlagt næringsarealer i første etasje og det vil bli etablert en egen garasjekjeller under hele kvartalet, tilegnet prosjektets leiligheter.