_DSC4848
"På RAMPA". Ole Viggo Walseth i jobb ute på rampa, som det heter på fagspråket - på Mile Gjenvinningsstasjon. 

Ole Viggo (67): Kunstmaler og arbeidsvillig pensjonist

Tekst og foto: Tore Shetelig

Ole Viggo Walseth (67) er en arbeidsvillig pensjonist. På visittkortet hans står det kunstner, men han jobber også på Mile Gjenvinningsstasjon.

-Jeg har jobbet hele livet – siden jeg var 16 år, så jeg kunne ikke tenke meg et stillesittende liv som pensjonist. Derfor tok jeg i slutten av august kontakt med Mile for å høre om de hadde jobb til meg. Det hadde de, og jeg stortrives med å jobbe her, sier Ole Viggo Walseth til BY Drammen.

Vi tok en tur til den moderne gjenvinningsstasjonen i Mjøndalen for å besøke den tidligere toppspilleren på Strømsgodset på hans nye arbeidsplass.

Mange kjenner fortsatt igjen den høyreiste midtbanespilleren, som har rundt 200 opptredener for «Godset». Selv om han la opp i 1992, husker folk godt ansiktet. Den eneste forskjellen er at luggen er blitt gråere. Det gode humøret og de kjappe replikkene er også akkurat de samme som på 1980-tallet. Fortellergleden også. Fotballkarrieren i Strømsgodset startet med kamper våren 1983.

Ole Viggo er kundeveileder på Mile. Han jobber både innendørs- i ombruksavdelingen og ute på «rampa», med å informere folk om hvor de skal plassere de forskjellige typene avfall.

Er veldig sosial

-Jeg er veldig sosial, og liker å omgås folk. Derfor er jobben her på gjenvinningsstasjonen midt i blinken for meg. Den sosiale biten ved å treffe folk på tvers av alder, er noe jeg setter stor pris på. Dessuten er arbeidsmiljøet her veldig godt. Vi som jobber her trives sammen, forteller Ole Viggo – på klingende Harstad-dialekt.

Han ble født i Kirkenes, og kom til Harstad som niåring. Siden har det blitt utallige jobber. Alt fra politi til bartender og stuer på gamle Fornebu flyplass. Der begynte Ole Viggo på gulvet og avanserte etter hvert til skiftleder.

UTDANNET KUNSTNER: Ole Viggo Walseth gikk flere år på Asker kunstfagskole. Her er han avbildet i sin malehule i Solbergelva.

-Det ble mange gode år som ansatt i Braathens Safe. Fra 1988 til 2002, smiler han. Dette var den gangen byens fotballstjerner pent måtte finne seg i å ha en sivil jobb ved siden av fotballen. Senere jobbet Ole Viggo i akuttmottaket på Lier sykehus. Der ble han i seks år – fram til en vond nakke kranglet så mye at han måtte slutte å jobbe i 2017. Da tok Ole Viggo penselen fatt, og begynte som kunstner.

Var postmann

Da han kom til Drammen høsten 1982, fikk han jobb i postvesenet. Han meldte seg selv til tjeneste hos Strømsgodset.

-Det var ikke agenter noen som i dag. Hvis du ikke var på landslaget, måtte du ofte selv ta kontakt med klubbene. Jeg fikk napp hos «Godset», og har ikke angret en dag på at det ble akkurat den klubben, sier Ole Viggo. Han var også aktuell for Lillestrøm den høsten.

OMBRUK: Ole Viggo på plass inne i ombruksavdelingen på Mile.

-Hva var din aller første jobb?

-Det var lasting av en båt i Alta. En beintøff og farlig jobb med blytung skifer som skulle om bord. Jeg klemte fingrene saftig noen ganger, og det var et under at det gikk så bra. For vi jobbet uten verneutstyr av noe slag, minnes Ole Viggo.

Orker ikke sitte stille

Han er sjeleglad for at han fortsatt kan jobbe.

-Jeg hadde ikke orket å sitte stille hele tiden. Derfor er jeg så glad for at jeg har jobben på Mile, sier mannen som bor i Solbergelva, med samboeren. Merethe og tre sønner. To barnebarn har det blitt. Pluss to bonusbarnebarn.

LANDSKAPSMALERIER: Ole Viggo er ekstra glad i å male landskap.

Ole Viggo tar vakter på Mile som det passer ham. Han kan velge mellom type vakter. Dessuten stiller han når han blir ringt etter hvis det oppstår sykdom. Da stepper han inn.

-Jeg liker godt å planlegge uka, slik at jeg på forhånd vet hva jeg skal gjøre hver dag. Det er viktig for en pensjonist. Når jeg legger meg om kvelden, vet jeg alltid hva jeg skal gjøre neste dag. Det er en god følelse.

Koser seg i atelieret

I atelieret, som ligger inne på eiendommen til nedlagte Solberg Spinderi, koser Ole Viggo seg i sitt eget selskap.

-Når jeg er der og maler, er jeg helt inne i min egen boble. Det kan være atomkrig utenfor uten at jeg blir forstyrret.

Merethe driver med litt maling på hobbybasis.

-Så noen ganger rigger vi oss til her i atelieret én hel dag – med ost, kjeks og rødvin – og maler sammen. Det er kjempekoselig, og veldig sosialt, smiler Ole Viggo Walseth.

-Veldig god innsats

Erik Balke er operativ driftsleder på Mile Gjenvinningsstasjon.

-Hva synes du om innsatsen til Ole Viggo og de andre pensjonistene som jobber deltid her?

-Den er veldig god. Vi har 14 faste ansatte. Og så har vi like mange frilansere på lønningslista i alderen 16 til 70 år. I denne gruppen inngår våre fire-fem pensjonister, som gjør en strålende innsats, arbeidsvillige som de er.

FÅR MYE ROS: – Jeg er veldig glad for at vi har Ole Viggo og de andre pensjonistene som jobber for oss. De gjør en kjempejobb, sier Erik Balke. Han er driftsleder på Mile Gjenvinningsstasjon.

Balke opplyser at ombruksavdelingen – hvor Ole Viggo blant annet jobber, tar imot 400 tonn i året. Det er alt fra møbler og elektronikk til ski og skøyter. Bøker kommer det også mye inn av.

Innbyggerne i kommunene Drammen, Øvre Eiker, Lier, Modum og Sigdal er alle velkomne til å bruke Mile.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *