Tekst: Jane Kjensli
Tradisjonen tro svinges vaffelkarusellen i gang når startskuddet går for Eplefestivalen og Åpen gård søndag 22. september. Lier Bygdetuns dyktige frivillige begynner å bli klare oppe i Paradisbakkene i Lierdalen.
Eplefestivalen og Åpen gård på Lier Bygdetun er et av årets høydepunkter i regionen. Her er det en herlig miks av kultur i alle varianter. Boder med mat, frukt, aktiviteter, drikke, og kunst. Og en fantastisk vaffelkarusell som steker på løpende bånd. Her blir det mange glade vaffelspisere! Og med nydelig eple- og plommesyltetøy blir Liervaflene en herlig smaksbombe. Her kan store og små kose seg med kortreiste produkter og kanskje Norges beste vafler? Blant annet.
Tunets duftende midtpunkt
Blant boder og epler midt på tunet har vaffelkarusselen en sentral plass under festivalen. Vaflene gir gode inntekter. Den er svært populær blant de besøkende og den sørger for at det dufter vafler på hele gården. Hele Liers vaffelkarusell ble til etter en jazzkonsert i Sylling for noen år siden. Ideen fikk bonden og oppfinner Ole Myhrene fra Myhrene Gård da vaffelhungrige besøkende ivret etter vafler i pausene. Det skulle gå fort og effektivt. Og slik ble det, etter noen års utvikling.
Oppfinneren fra Sylling
Ola Myhrene tenkte nok så det knaket da han gang på gang opplevde lange vaffelkøer og de små vaffeljernene som ikke klarte å holde tritt med etterspørselen. Her måtte det effektivitet og større krefter til. Og etter mye prøving og feiling var vaffelinnretningen klar. Innretningen har hele syv roterende deler og går på propan.
En slik effektiv og smart vaffelkarusell drar inn gode dugnadspenger. Og en innretning ble til flere. Den er faktisk lansert på både det nasjonale og internasjonale markedet nå. Enkel i bruk. Begynn med vaffelrøren i den ene enden og når du kommer til den andre enden er første klar! Og historien forteller at rekorden på Lier Bygdetun er 164 vafler på en time.
Lierdalens paradis
Gled deg til en herlig søndag. En utrolig vakker natur møter deg når du ankommer tunet. Bugnende åkre, eplehager og blomsterprakt så langt øye kan se. Festivalen er årets samlingspunkt for hele Drammensregionen. Barnefamilier, unge og gamle finner veien opp Paradisbakkene til vakre Lier Bygdetun denne helgen. Både innomhus og ute skjer det mye spennende.
Det har vært en travel tid før festivalen starter. Det gjøres klart med boder til søndagen. Mange produsenter fra regionen kommer til gards og tilbyr kortreiste produkter. Og epler i alle varianter er i sentrum selvfølgelig. Her finnes epler både fra Lier Bygdetun og Lierdalen for øvrig, kortreiste og saftige norske epler.
100 forskjellige fruktsorter
Lier Bygdetun omfatter kultur på mange områder. Og det er mye å være stolt av, ikke minst Lier Bygdetuns forskjellige fruktsorter. – Det er 100 sorter, og sortene blir stelt og passet på av fagfolk gjennom hele året, forteller styreleder Roar Bogerud. Her finnes en av Norges mest innholdsrike samlinger av fruktsorter. Dette er dyrking på høyt nivå. Pomologisk utvalg på bygdetunet består av kunnskapsrike personer med tilknytning til profesjonell dyrking. Mikset med den herlige friske luften på bygdetunet, blir dette saftige og gode epler. Under festivalen er det selvfølgelig selvplukk i frukthagen.