Forfatterdebutanten Nils Ole Oftebro (80). Foto: Hans Olaf Heslien

Nils Ole Oftebro har debutert som forfatter

Tekst: Bente Wemundstad. 

«Trollet som gråt – Bestefar forteller» heter boka Nils Ole Oftebro har skrevet og illustrert.

7. november var dagen da den kjente og kjære skuespilleren kunne legge en ny tittel til CV-en sin. Da kom hans første egenproduserte bok ut. «Trollet som gråt – Bestefar forteller» handler om et troll som egentlig er trist gammel mann, som mer enn alt ønsker seg barn. Derfor kidnapper han noen, eller gjorde han det?

Nils Ole Oftebro har laget illustrasjonene i boka, og viser at denne mannen kan mer enn å stå på scenen!

-Historien har jo blitt til sånn underveis da – når jeg har fortalt eventyr til barnebarna mine, sier han. – Og så begynte jeg å tegne til, og dermed satt jeg med et manuskript.

Hans Olaf Heslien fra Lier (t.v.) og Nils Ole Oftebro fikk et godt og produktivt samarbeid.

Oftebro fant ved en tilfeldighet Lier-firmaet Mellom2Permer, som drives av Hans Olaf Heslien. De kom i snakk, og det ble etter hvert konkrete bokplaner.

Dyktig mann

-Jeg tenkte jeg ville bestille noen få bøker, sånn til familie og venner. Noe håndfast barnebarna mine kunne ha som et godt minne om meg når jeg blir borte, forteller Nils Ole Oftebro. – Men så syntes både Hans Olaf og jeg at boka ble så fin, og dermed tok vi sjansen på å lage et opplag som nå er ute i bokhandelen. Så får vi se om boka selger nok til å dekke trykkekostnadene.

Oftebro legger til at han ikke kan få rost Hans Olaf Heslien nok: -Makan til dyktig mann!

Om ensomhet og naturens magi

Det har vært viktig for Nils Ole Oftebro å få fram at folk er ikke bare det du ser. I boka hans er trollet egentlig ikke et troll, men barna oppfatter ham sånn før de blir kjent med ham.

-Barna forstår ensomheten til trollet, og får sympatien vekket. Kanskje det kan få dem til å ønske å besøke bestefar eller gamle tante litt oftere?

Nils Ole Oftebro med sin nye bok. Foto: Hans Olaf Heslien.

Det var også viktig å få fram det magiske ved naturen; samspillet og bevisstheten i det som er rundt oss. Barna forstår hva fuglene sier, eller drømmer de det?

Hele boken er en vandring mellom drøm og virkelighet som om grensen imellom ikke eksisterer, og med slike virkemidler blir det fritt spillerom for fantasien, både til forfatteren og hos barna som får høre historien.

-Jeg hadde de yngste barnebarna i tankene da jeg skrev boken. De er nå 4 ½ og 5 1/2 , og jeg har brukt to år på hele prosjektet, sier Oftebro.

Dobbelthaken til bestemor

Selv har han svært gode barndomsminner om både høytlesning og oppmuntring til fantasi.

-Min mor lagde en stjernehimmel til meg når jeg var syk. Det var en paraply som hun limte gullstjerner på innvendig, og som hun satte over sengen min. Da lå jeg der og stirret opp i stjernehimmelen og lot fantasien leke til jeg sovnet, minnes han.

-Og så var det stor stas når min bestemor leste for meg. Hun hadde revepels som var god å stryke på, og det var også dobbelthaken hennes. Veldig myk og god, og den rørte på seg når hun snakket.

Skjermbilde fra “Trollet som gråt – Bestefar forteller”. Tegnet av Nils Ole Oftebro.

Tegninger for egne historier

Det er forholdsvis mye tekst i boka, i alle fall for barn vil lese selv. Aldersgruppen Nils Ole Oftebro har hatt i mente da han skrev boka, er 5-8 år. Derfor er den også rikt illustrert – nærmest som en tegneserie.

-Tegningene kan fortelle historier på egen hånd, og for de yngste barna er det ofte nok, sier Oftebro.

Nils Ole Oftebro har tegnet siden han var liten, og har illustrert flere bøker.

-Det var viktig for meg at tegningene ikke er laget av kunstig intelligens. At de er ekte, sier han. -Det er for mange barnebøker som har KI-illustrasjoner.

Så spørs det da – om det blir lydbok av «Trollet som gråt – Bestefar forteller». Nils Ole Oftebro er ingen debutant på det området.

-Jeg begynte å lese inn bøker for Blindeforbundet på 70-tallet, sier han, -og det har blitt mange bøker etter det.

Familiedrama

Oftebro, hans kone Anette Hoff og deres to sønner Jakob og Jonas Hoff Oftebro spiller noen få forestillinger av “Lang dags ferd mot natt” av Eugene O’Neill på Oslo Nye

-Det er jo et familiedrama, og for første gang spilles det av en familie, sier Nils Ole Oftebro stolt.

Stykket har fått strålende kritikker, og siste forestilling er 17. desember.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *