_DSC4100
Her trekker mamma Vera en god og varm hjemmestrikket genser over hodet på datteren Hege Christine. 

Mor og datter driver julebutikk sammen på Konnerud

Tekst og foto: Tore Shetelig

Låvejenta het julebutikken opprinnelig. Men så ble navnet Låvejentene – fordi mor og datter gikk sammen om butikken.

– For fem år siden ville jeg ha fått meg en god latter hvis noen hadde sagt til meg at Hege Christine skulle begynne å strikke. Hun var helt uinteressert i garn og strikkepinner. Hun hjalp riktignok til litt i gårdsbutikken som jeg startet i 2019, men ikke noe mer enn det, forteller Vera Karlsen (59) til BY Drammen.

Datteren bekrefter mors påstander.

– Ja, det stemmer. Men etter hvert fikk jeg strikkedilla, og nå går det unna med genserproduksjon, smiler Hege Christine Karlsen (31).

Mor og datter bor en steinkast unna hverandre i Stubberudveien på Konnerud. Vera bor på Engen gård, hvor Hege Christine vokste opp. Nå har datteren bygd seg hus rett på den motsatte siden av Stubberudveien.

Et godt “pustehull”

Til daglig jobber Hege Christine med noe helt annet. Hun er pårørendekoordinator for rusavhengige mennesker ved Blå Kors i Drammen.

Mye å gjøre for Hege Christine Karlsen – når det drar seg til mot helgen, og alt skal gjøres klart til innrykk fra kundene.

– Så julebutikken er et godt “pustehull” fra jobben. Men det handler om det samme – enten jeg er på jobb eller her i julebutikken. Menneskemøter er mest givende. Slike møter med folk er viktige og gir meg mye.

Gårdsbutikken ligger i bryggerhuset på Engen gård, et småbruk som har tradisjoner helt tilbake til 1778. Familien Karlsen kjøpte eiendommen i 2003 og er dermed innflyttere. Selv om det begynner å hjelpe med 20 års fartstid på Konnerud.

Gårdsbutikken er proppfull av både varme plagg og forskjellige godsaker. Kundene finne alt fra rødvinspølser til hjemmestrikkede gensere. Og mange slags juledekorasjoner med håndmaling gjort på Engen gård.

Alt strikkes fra bunnen av

– Vi strikker alt fra bunnen av. Her er det ingen masseproduksjon. Sokker er også populært. Vi har strikket 70 par Marius-sokker foran denne julen, sier Vera Karlsen.

De fleste av strikkeproduktene er håndlaget. Men mor og datter får litt hjelp utenfra til noen av vottetypene.

Hun er hjemmeværende og legger mye tid i produksjon av strikkeprodukter samt planlegging av driften av julebutikken ellers i året. Fram til jul har butikken åpent hver søndag, men varme gensere og votter selges også videre utover vinteren.

Alltid jobbet med mennesker

– Hva gir det deg å holde på med julebutikken, Vera?

– Jeg har jobbet med mennesker i alle år, men nå har jeg måttet slutte å jobbe utenfor gården på grunn av at kroppen krangler litt. Jeg er riktignok støttekontakt for en dame på 90 år, men ellers stortrives jeg med å jobbe her på gården. Her er alt så lettvint og praktisk, og jeg slipper å tenke på å reise noen steder på jobb.

Vera baker julekaker og lager karameller.

Knekker ikke plomber

– Har du avtale med tannlegene på Konnerud om å skaffe dem kunder når plombene i tennene til kundene knekker i møtet med harde karameller?

– Å, nei, våre karameller er så bløte og gode at de smelter på tunga. De rekker ikke å ødelegge neon tenner, smiler Vera Karlsen.

Vera Karlsen selger også julekaker. Her er hun i sving med baking på kjøkkenet.

Har gammel bakerovn

Etter hvert kan kanskje mor og datter begynne å bake brød også i den gamle ovnen i bryggerhuset.

– Vi har tatt vare på oppskriften på grisla brød, samme oppskift som ble brukt i gamle dager. Men det koster mye å renovere den gamle ovnen, så vi får se hva det blir til, sier Låvejentene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *