Tekst: Per-Espen Løchen
Ikke alle slipper unna med å drite ut Norges skiskytterkonge foran kongen av Norge. Det kunststykket greide TV 2-kommentator og gjøgler Ole Kristian Stoltenberg.
47-åringen fra Krokstadelva fikk mer eller mindre rakettfart på snakkekarrieren med stuntet under skiskytternes NM-bankett i 2003. Skiskytterlegenden Bjørndalen kom rett fra VM i Russland som individuell verdensmester for første gang.
Og i salen satt selveste kong Harald.
– Jeg la merke til at Ole Einar stilte i skinnbukser på banketten. Da jeg ba samtlige i lokalet med skinnbukser om å reise seg ved bordet, måtte Ole Einar opp å stå – som den eneste. Siden har jeg aldri sett ham med skinnbukse, forteller Ole Kristian Stoltenberg til BY Drammen.
Krokstadelvingen tok selv tre NM-gull på stafett i mesterskapet. På laget hadde han Ole Einar, storebror Dag og Frode Andresen.
Kompliment med nerdestempel
Bjørndalen tok humoren med stor fatning. Nå jobber kompisene sammen i TV 2 som eksperter. Ole Einar på alt som har med ski, skyting, trening, snø, teknikk, taktikk og det meste annet å gjøre.
Ole Kristian er kanalens unikum på statistikk og historikk – inkludert Bjørndalens.
– Jeg vet mer om Ole Einars karriere enn det han vet selv. At folk kaller meg statistikknerd, tar jeg som et kompliment. Jeg elsker tall og fakta. Samtidig er jeg veldig bevisst på at vi driver med underholdning. Målet er å få seerne til å smile eller le minst én gang per sending, sier Ole Kristian.
For tredje sesongen på rad skal Ole Kristian og Ole Einar kommentere skiskyting sammen til vinteren. I tillegg har de med både Tiril Eckhoff og Petter Northug i ekspertpanelet.
– At Ole Einar er tidenes skiskytter – enn så lenge – fins det ingen tvil om. Likevel er jeg overrasket over evnen og kapasiteten hans på motsatt side av mikrofonen også. Den enorme lidenskapen, perfeksjonismen og kapasiteten fra glansdagene i sporet og på standplass er like sterk i formidlingsrollen, forteller kollegaen.
– Han pusher alle oss andre til å bli bedre også, lagspilleren som han er. Tanken min var at han kanskje var litt mett av skiskyting etter tidenes lengste karriere. Men jeg kan slå fast at han fortsatt står i full fyr.
Voksne har ikke alltid rett
Ole Kristian Stoltenberg er født i Drammen og vokste opp i Krokstadelva. Som førsteklassing ved Krokstad skole begynte han med langrenn. Før overgangen til Eknes ungdomsskole oppdaget han skiskyting og ble med i Simostranda – klubben til Ole Einar Bjørndalen.
– Han var tre år eldre fysisk og fem år bedre sportslig. Dermed så jeg ikke mye til ham den gang. Men jeg husker at de voksne mente han trente altfor mye og hardt som ung og at han ville knekke, minnes Stoltenberg.
– Men de voksne har ikke alltid rett, legger kommentatoren tørt til.
Som 16-åring flyttet han på hybel til Geilo for å begynne på skigymnaset der med Audun Svartdal som trener og alpinisten Bjarne Solbakken som medelev.
– Selv om jeg levde drømmen, lengtet jeg mye hjem. Men jeg ville ikke ha vært det foruten.
Tilbake på hjemstedet fortsatte han utviklingen som skiskytter og var nær uttak til junior-VM.
– Men etter hvert fant jeg ut at livet som toppidrettsutøver, hvor man kun trener, spiser og sover, passet meg dårlig. Jeg var for sosial og prateglad, forteller Ole Kristian.
Grilling og synkronsvømming
11. desember 2002 debuterte han i stedet som TV-kommentator sammen med Øystein Ingdahl i NRK. Skiskytterkvinnene gikk til fjerdeplass i stafett i svenske Östersund bak Russland, Tyskland og Bulgaria.
– De manglet en ekspert ettersom Rike og Carlsen var opptatt på annet hold. Det jeg husker best er at jeg ikke var nervøs og at Tora Berger måtte ut i to sjeldne strafferunder.
I 2004 fikk han innpass i Eurosports sendinger fra skiskyting og senere sykling. Han tok og tar fortsatt på seg en rekke andre speakeroppgaver – blant annet på Mjøndalen Ifs toppfotballkamper.
I 2012 ble Ole Kristian hentet til TV 2 første gang. Der ble han til høsten 2016. Da ville NRK ha ham tilbake igjen.
– Det største idrettsøyeblikket for meg er da Ole Einar vant OL-gull på sprint i 2014. Jeg var på plass i russiske Sotsji og så en 40-åring banke hele verden. Det var magisk.
Stoltenberg har noe som nærmer seg en verdensrekord etter å ha kommentert flere enn 50 forskjellige idretter.
– Alt fra NM i grilling til synkronsvømming, skratter 47-åringen.
– Jeg er sportsidiot og følger med på det meste, men favoritten er skiskyting.
I 2018 – året da Bjørndalen la opp i sitt 45. leveår – bidro Ole Kristian Stoltenberg sterkt til NRKs maratonprogram på 55 timer i strekk over samtlige av Ole Einars 95 skiskytterseirer på øverste nivå.
Fra kronprins til konge
Den norske sesongåpningen ble unnagjort sist helg. Verdenscupen i skiskyting starter i finske Kontiolahti med ni intensive dager på rad og alle øvelser bortsett fra jaktstart på programmet.
Størst er spenningen om “kronprins” Johannes Thingnes Bø tar over tronen etter “kong” Ole Einar Bjørndalen.
Stryningen behøver ikke å forhaste seg. 167 renn – eller ti år og 108 dager – har Johannes på seg til å sanke ti nye seirer på øverste nivå. Det er ikke medregnet Ole Einars verdenscuptriumf i langrenn i 2009.
– Johannes kan greie det allerede i vinter, men sesongåpningen på Sjusjøen ga et dårlig tegn. Han ville ha likt positive svar derfra. Likevel er jeg sikker på at han finner ut av det, men vi kan kanskje ikke vente at det skjer i de aller første rennene, mener Stoltenberg.
Tidenes norske lag på herresiden hører nåtiden til. På de siste 102 rennene (siden sesongstart 2021) har norske menn sanket 64 seirer, Frankrike 18, Tyskland 9, Sverige 7 og Italia 1 seier på øverste nivå individuelt. Også i kvinneklassen har Norge regjert med 33 triumfer foran Frankrike 24, Sverige 16, Italia 11, Tyskland 6, Østerrike 5, Tsjekkia, Belarus og Sveits 2.
Det tilsvarer norsk seier i nærmere 63 prosent av rennene for mennen og 33 prosent for kvinnene. Siden årsskiftet 2021 har norske utøvere vunnet vanvittige 18 trippelseirer.
– Hadde du spurt for et par år siden, ville jeg sagt at det ikke er noe problem for sporten. Nå er svaret ja på om det er ødeleggende. Men man kan jo ikke tvinge de norske til å gå saktere og skyte dårligere. Sporten mangler bare utenlandske rivaler som Martin Fourcade, Raphael Poiree og Sven Fischer var i sin tid, mener Ole Kristian Stoltenberg.
I tillegg er russiske og belarussiske utøvere fortsatt utestengt fra den internasjonale arenaen.