Natur, musikk og interessen for gamle tradisjoner førte henne til sjaman-trommer. Foto: Privat 

Magien i lyden: Sonja Lidsheim lager unike sjamantrommer

 Tekst og foto: Valentyna Maksymovych

Det er mer enn bare et musikkinstrument. Hver tromme har sin egen lyd, energi og karakter. Det er slike trommer Sonja Lidsheim lager.

Sonja Lidsheim (65) har bodd i Drammen i fire år. Før det bodde hun fem år i Kongsberg, og enda tidligere i Øvre Eiker. Hun har varme minner fra alle disse byene og omtaler dem som sitt hjem.

Hun er utdannet sanger, sangpedagog, dramapedagog og kunstterapeut. Lidsheim spiller på unike instrumenter som kraviklyre, bukkehorn og lur.

Musikk er et sentralt tema i livet hennes. Folkemusikk er hennes forbindelse til fortiden, naturen og seg selv.

Urkraften

Sonja Lidsheim har jobbet med vokal, musikk og teater og har undervist i mange år. En dag bestemte hun seg for å endre sitt kreative spor og dykket ned i folkemusikk.

I folkemusikken liker hun at den uttrykker autentisitet, tradisjoner og historie. Foto: Privat 

Røttene til denne interessen ligger i barndommen hennes, da hun spilte blokkfløyte og klarinett. Musikk har alltid vært en kilde til inspirasjon for henne.

– Musikk har alltid drevet meg, helt fra barndommen, deler hun.

I folkemusikken liker hun at den uttrykker autentisitet, tradisjoner og historie. Dette forsterkes av forbindelsen til naturen, som, ifølge Lidsheim, gir henne energi.

– Jeg er fascinert av folkemusikkens egenartede urkraft. Denne samme kraften føler jeg i naturen. Jeg er også fascinert av etnisk musikk fra andre land, spesielt balkansk musikk. Jeg har deltatt i en internasjonal dansegruppe hvor jeg ble kjent med folkedanser fra ulike kulturer. Dette utvidet min forståelse av folkelige tradisjoner og understreket enda en gang den kraften musikk har, forteller hun.

Veien til meg selv

Natur, musikk og interessen for gamle tradisjoner førte henne til sjaman-trommer. Dette valget ble drevet av en åndelig søken.

Ideen om å lage trommer kom under hennes meditative praksis i en gruppe som brukte slike instrumenter.

Sjamantrommen er en åndelig veileder for henne. Foto: Privat 

– Derfor dro jeg i 2009 på et spesialkurs til Danmark, hvor jeg laget min første tromme for hånd. Dessverre sprakk den, men jeg har tatt vare på den. Siden da har jeg deltatt på mange forskjellige kurser, workshops og samlinger i forskjellige sjamanistiske og naturspirituelle praksiser, samt skandinavisk folkemusikk. Jeg fortsetter å utvikle meg i denne retningen, forteller hun.

Trommeskaping er ikke bare et håndverk for henne. Det er også en hobby, en måte å uttrykke seg på, og en kunstnerisk og kreativ prosess.

Hver tromme er unik. Dette gjelder ikke bare utseendet, men også energien den bærer. Foto: Privat 

Sjamantrommen er en åndelig veileder for henne. Lidsheim mener at trommens lyd skaper vibrasjoner som fremmer meditasjon, avslapning og kontakt med sin egen sjel.

– På denne måten kan du finne harmoni og gjenopprette din indre balanse, sier hun.

Hun tar frem trommen. Malingen er litt slitt, men dette er instrumentet hun har et spesielt bånd med.

– Dette er trommen jeg liker å bruke mest. Alle de andre er til salgs, men denne er ikke til salgs, smiler hun.

– Når jeg synger mantraer og spiller trommer, føler jeg hvordan lyden og energien fyller kroppen min, forteller hun. Foto: Privat 

Under trommens akkompagnement synger hun gamle ballader og praktiserer mantraer. Hun innrømmer at disse lydene lar henne dykke dypt inn i seg selv.

– Dette er en meditativ opplevelse. Når jeg synger mantraer og spiller trommer, føler jeg hvordan lyden og energien fyller kroppen min. Hvert mantra har sin unike betydning og energi. For eksempel representerer mantraet «Om» vår indre stemme. Det er en dyp bevissthet om oss selv og vår plass i verden, forteller hun.

Kunst i å lage trommer

Å lage en slik tromme tar flere timer. Prosessens kompleksitet avhenger av ulike faktorer.

– Det er stor forskjell på trommene. Det er lettere å lage en tromme når huden har ull, enn når den ikke har det. Diameteren på instrumentet spiller også en rolle. Gjennomsnittlig tar det mellom 10 og 15 timer å lage en tromme, forklarer hun.

Sonja omtaler trommene som levende instrumenter.

Trommens grunnstruktur er en tre-ramme. Treverket påvirker lydens tonalitet.

– Hovedelementet er huden, som strekkes over rammen. Jeg bruker rein, elg, kalv eller geiteskinn. Hver type gir en unik lydpalett. Jeg behandler trommene med naturlige materialer. Jeg bruker chaga-sopp eller andre planter fra naturen, for å farge trommene og gi dem et unikt utseende. Dette krever tålmodighet og mye testing. Remmer eller treknotter holder huden på plass, og dekorative elementer kan gi trommene en individuell touch, forteller hun.

Lidsheim mener at trommens lyd skaper vibrasjoner som fremmer meditasjon, avslapning og kontakt med sin egen sjel. Foto: Privat 

Hver tromme er unik. Dette gjelder ikke bare utseendet, men også energien den bærer. Prosessen med å lage en tromme gir alltid henne nye følelser.

– Prosess og resultat er to forskjellige ting, og derfor er begge gode. Det er behagelig å være i prosessen med å lage tromme. Det er fantastisk. Og det er alltid veldig spennende når trommen tørker og er klar til bruk. Det finnes aldri to like instrumenter, for hver og en får sin egen karakter under produksjonen, deler Sonja Lidsheim.

Trommens lydpalett

Sonja omtaler trommene som levende instrumenter. Derfor høres hver tromme forskjellig ut.

– Det er derfor viktig å føle på instrumentet, ikke bare banke på det. Du må føle hvordan energien sprer seg gjennom kroppen, lytte til lyden og la den trenge inn i deg, sier hun.

Lidsheim rekker meg trommen og trommestikken. Hun forklarer at jeg ikke trenger å forstå musikk, men bare tillate meg å føle rytmen og vibrasjonene.

– Det er viktig å ikke tenke på om du gjør noe feil, men bare slappe av, lukke øynene og la lyden og stemmen følge etter hverandre, understreker hun.

Gjennomsnittlig tar det mellom 10 og 15 timer å lage en tromme. 

Hvert trommeslag resonnerer i kroppen min. Jeg føler hvordan vibrasjonene sprer seg gjennom fingrene og fyller hele kroppen.

– Dette er følelsen av dyp forbindelse med instrumentet og egne følelser. Trommer hjelper med å gjennomføre en reise til selverkjennelse, bemerker hun.

Det er en opplevelse som kan oppleves både individuelt og i gruppe.

– Når en person spiller i gruppe, forsterkes den energetiske forbindelsen mellom alle med hvert trommeslag, sier hun.

Trommelagerkurs

For de som også ønsker å mestre denne kreative prosessen, holder Sonja Lidsheim et én-dagers kurs hver vår og høst.

– Prosessen med å lage en tromme inkluderer mange trinn. Jeg forbereder hovedmaterialene på forhånd slik at  deltakerne kan fokusere på den kreative prosessen – å feste huden på rammen, men også ha med seg sjel og sinn inn i prosessen, forteller Lidsheim.

De lager et instrument som blir en del av deres egen historie. Foto: Privat 

Ifølge henne får deltakerne både teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter, samt en emosjonell opplevelse.

– Det oppstår et spesielt bånd mellom mennesket og trommen. De lager et instrument som blir en del av deres egen historie, sier hun.

Kurset avsluttes vanligvis med meditasjon for å etablere forbindelsen med den nye trommen.

Kreativ harmoni

Trommene hennes har i mange år vandret ut fra verkstedet. Hun sier at trommene hennes lyder i forskjellige hjørner av verden.

– De kjøpes vanligvis av personer som er interesserte i vikingtiden, sjamanisme, eller naturen, men også av mange forskjellige terapeuter, smiler Sonja Lidsheim.

Drømmefangere bærer med seg en del av naturens energi. Foto: Privat 

Hun lager ikke bare trommer, men også andre produkter laget av naturlige materialer. Hun ser på det som en måte å uttrykke sin respekt for naturen.

– Jeg lager mye forskjellig av tre jeg finner i naturen, blant annet smykker og runer, men også spesielle drømmefangere. Disse tingene bærer med seg en del av naturens energi. Når jeg ser på drømmefangeren som henger i soverommet mitt, føler jeg hvor viktig det er å være en del av naturen, sier hun.

Kreativitet er hennes måte å være i harmoni på.

Hun har også malt bilder siden 2004.

– Alt dette er en måte for meg å uttrykke min kreative energi og er en uadskillelig del av livet mitt. Kreativitet er min måte å være i harmoni på. Jeg fortsetter bare å gjøre det jeg elsker og prøver å inspirere andre, understreker Lidsheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *