Frivilligsentralen i Lier klekker stadig ut nye idéer. Siste nytt er turer for svaksynte, språkkurs for afrikanere og et tilbud etter skoletid – for ungdom i Sylling.
Tekst og foto: Tore Shetelig
Kari Tomine Isene Bodnar er daglig leder for Lier Frivilligsentral. Hun forteller til BY Drammen at sentralen pr. i dag har 163 registrerte medhjelpere.
-Men vi har så absolutt plass til flere frivillige. Lier er jo en stor bygd, med 28.489 innbyggere. Så det er mange menneskelige behov som skal dekkes. I dag har vi 17 forskjellige aktivitetsgrupper, men vi bygger stadig ut tilbudet. Den beste opplevelsen vår, er når en liung kommer inn på kontoret vårt og sier at han eller hun har lyst til å sette i gang en ny aktivitet, og tilbyr seg å være med på å sette tiltaket i gang, sier Kari Tomine Isene Bodnar.
Kjenner Lier godt
Hun kjenner Lier-bygda godt, oppvokst på gård som hun er – på Egge, beliggende midt i den langstrakte kommunen.
Den daglige lederen er veldig opptatt av at ungdommen skal ha et godt fritidstilbud. Hennes sentral er organisert i en avdeling i Lier kommune som heter frivillighet og fritid. Derfor det det slett ikke bare tilbud på mennesker på 60 pluss som de ansatte hjelper til å legge til rette for.
-Vi har visst om en god stund at ungdommen i Sylling har hatt lite å finne på. Derfor tar de bussen ned til Lierbyen på kvelden, og henger der – uten ha noe konkret å ta seg til, sier Kari Tomine Isene Bodnar.
Vil hindre hærverk
Avdelingsleder i frivillighet og fritid, Rune Drangsland, opplyser at situasjonen med Sylling-ungdommen som farter til Lierbyen, har ført til en del hærverk i kommunesenteret.
-Det vil vi nå motvirke – ved å gi de unge i Sylling et bedre fritidstilbud. Så på torsdager kan nå ungdomsskoleelevene fra nord i bygda få være med på «Etter skoletid», et opplegg som forhåpentligvis blir attraktiv en møteplass.
Opplegget blir satt i gang med det aller første, og skal gå annenhver torsdag. Dermed får Sylling-ungdommene et tilbud hver torsdag. Det fins allerede et populært tilbud som heter 3410 Sylling – i kirkens regi.
Flere ungdomskvelder
Fritidsavdelingen til kommunen arrangerer også faste kvelder for ungdom på Tranby og i Lierbyen.
For godt voksne mennesker er det hver lørdag språkkafé i Meierigården i Lierbyen. Røde Kors, Kiwanis Club og Lier Sanitetskvinner bytter på å holde kaféen åpen. Mellom 25 og 30 mennesker møter opp på lørdagene.

På torsdager er det klart for «Ladestasjonen” på gamle Hegg skole. Der møtes mennesker som trenger litt påfyll i livet. Deltakerne setter seg nye mål og inspirerer hverandre.
Vedlikeholder morsmålet
-Tilbake til de nye tiltakene. Fortell litt mer om dem?
– Turene for svaksynte har vi kalt «Tur for deg som ikke ser hvor du går». Vi stiller med frivillige ledsagere fra vår turvenngruppe. Språkkurset for afrikanere, handler om at barn og unge fra Eritrea og Etiopia skal få vedlikeholdt sitt morsmål. Språket heter Tigrina. Dette tilbudet kom i gang ved en innvandrermamma kom innom oss, og tilbød seg å sette i gang. Det er nettopp slike initiativ vi applauderer, sier Kari Tomine Isene Bodnar.
Noen andre smaksprøver på faste aktiviteter er: Strikkekafé, «Vafler og Hygge», brigde, engelsk konversasjon, seniordans, gruppe for trearbeider, trimgruppe, hørselshjelp, linedans, Ut på tur i Lier, filosofisk kafé og språkkafé.
FAKTA:
Neste år er Frivilligsentralen i Lier 30 år.
Sentralen skal stimulere til økt frivillighet blant innbyggerne.
Er en møteplass for mangfold og muligheter.
Skal tilrettelegge for – og bidra til igangsetting – av aktiviteter og tilbud, markedsføring og assistanse til drift av aktiviteter og frivillig engasjement.
Sentralen skal ha fokus på gode møteplasser, folkehelse, friluftsliv og inkludering.
Daglig leder skal være et bindeledd mellom frivilligheten og Lier kommune.
Daglig leder skal se og finne løsninger – og nye muligheter – for samarbeid på tvers av kommunale virksomheter, frivillighet, lag og foreninger og næringsliv.