Det er blitt mye dyrere å være boligeier i Buskerud. Lier er aller dyrest å bo i. Her har bokostnadene steget med 13 prosent på ett år.
Utviklingen uroer den lokale distriktslederen i forbrukerorganisasjonen Huseierne.
-Vi ser at mange boligeiere sliter med å få endene til å møtes. Bokostnadene på landsbasis har doblet seg siden 2017, og lønnsveksten holder ikke tritt. En økende andel av lønna går nå til å dekke kostnader som ikke kan velges bort uten at det får alvorlige konsekvenser for husholdningen, sier distriktsleder for Huseierne i Buskerud, Monica K. Tennebø.
Det er store forskjeller mellom kommunene her til lands i hva det koster å bo. I Buskerud er det Lier som er dyrest med bokostnader på 209.620 kroner i 2024. Nest dyrest er Drammen med bokostnader i 2024 på 201.744 kroner. Den billigste kommunen i Buskerud er Nore og Uvdal med 139.708 kroner.
Bokostnadene fortsetter å øke
På landsbasis økte bokostnadene med 25 prosent i fjor, og i 2024 forventes en økning på ytterligere 12 prosent. Tallene i Bokostnadsindeksen går tilbake til 2010, og for første gang må en gjennomsnittlig norsk boligeier betale over 200.000 kroner årlig for å eie hjemmet sitt.
Bokostnadsindeksen er utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse for forbrukerorganisasjonen Huseierne og gjelder for en standard enebolig på 120 m2.
Bokostnadsindeksen inkluderer:
- Rentekostnader
- Kommunale gebyrer
- Eiendomsskatt
- Energikostnader
- Forsikring
- Vedlikeholdskostnader
Enslige husholdninger mest utsatt
Til tross for forventet rentenedgang og foreslått momskutt på vann og avløp, viser prognosene at bokostnadene vil holde seg høye de neste årene. Ikke alle har noen å dele bokostnadene med. Av 2,6 millioner husholdninger utgjør enslige husholdninger nesten 1,1 millioner ifølge statistikk fra SSB.
-Vi i Huseierne er opptatt av at alle skal kunne bli boende i hjemmet sitt, og ha økonomisk trygghet i hverdagen. Utviklingen i de samlede bokostnadene er alvorlig. Politikerne må ta disse tallene inn over seg, og ikke øke avgiftsbyrden mer enn nødvendig når de lager budsjettene sine, sier distriktsleder Monica K. Tennebø i Huseierne.