– Jeg vil vise hvor viktig det er å opprettholde optimismen i tider med ustabilitet, fordi det kan være nøkkelen til en ny virkelighet, sier Volodymyr Filippov.

Kunst uten grenser: Novemberutstillingen avslører nye navn

Tekst og foto: Valentyna Maksymovych

Novemberutstillingen er en av de fremtredende kunstfestivalene i Drammen. Dette er den 47. gangen den åpner.

-Det er mer enn bare en utstilling. Det er et kulturarrangement som gir en plattform for lokale kunstner. De har mulighet til å vise arbeidet sitt for et bredt publikum og få anerkjennelse, understreker Cathrine Finsrud, styreleder av Buskerud Bildende Kunstnere og juryleder.

– Det er også en sjanse for alle til å fordype seg i atmosfæren av moderne kunst. Utstillingen er tradisjonelt et resultat av samarbeid mellom museet, fylkeskommunen, Drammen kommune og Buskerud Bildende Kunstnere. Selv om det presenteres færre verk i år enn tidligere år, er hvert av dem et resultat av nøye utvalg, sier Finsrud.

Naturen som inspirasjon

28 verk av 21 kunstnere vil bli presentert på utstillingen i november 2024. De ble valgt ut blant 120 innsendte søknader.

– Først vurderte juryen fotografiene av verkene, og deretter de fysiske verkene, for til slutt å avgjøre hvem som skal være med på utstillingen. Først og fremst evaluerte vi den kunstneriske kvaliteten på verkene, samt hvordan de avdekker relevante emner. Vi valgte ikke bare enkeltverk, men formet utstillingen som en helhet, understreker Cathrine Finsrud.

Utstillingen er en sjanse til å motta en av hovedprisene – «Årets mest markunte verk» og «Årets debutant».

Kunst handler ikke bare om estetikk, men også om betydninger. Ifølge henne fokuserer årets utstilling på problemet med menneskelig arroganse og overdreven bruk av ressurser.

– Det er veldig vanskelig å snakke om tema på en gruppeutstilling. Men det jeg ser er et fokus på menneskets overmot, forklarer styreleder av Buskerud Bildende Kunstnere.

Erfaring og debut

Blant formene for uttrykk er maleri, grafikk, tekstiler, installasjon, fotografi og collager.

Fokus er ikke bare på kjente navn, men også på debutanter. Dette gir mulighet for nye talenter til å vise fram arbeidet sitt i en ny kulturell kontekst.

– Kunstner har mulighet til å vise arbeidet sitt for et bredt publikum og få anerkjennelse, sier Cathrine Finsrud.

– For eksempel er grafiker Tom Gundersen fra Drammen blant deltakerne på årets utstilling. Han har drevet med sitt felt innen kunst i mange år. Det er også debutanter, blant annet den unge kunstneren Jetta Frost fra Skollenborg. Det er også en kunstner med mange års erfaring blant debutantene, men hun stiller ut verkene sine for første gang på denne utstillingen. Dette viser at en debutant ikke alltid er en nybegynner i kunsten, presiserer Finsrud.

Emosjonell palett av utstillingen

Utstillingen finner sted i tre romslige saler. Dette gjør at hver jobb kan maksimere sitt potensial. Arbeiderer fremkaller forskjellige følelser. Dette er en viktig del av kunsten.

Randi Bjerkås Lyngras lyse tekstilkomposisjon fra Hyggen skiller seg ut blant verkene.

Randi Bjerkås Lyngras lyse tekstilkomposisjon fra Hyggen skiller seg ut blant verkene.

– Denne håndverkeren jobber med ull og silke, og bruker tradisjonelle teknikker. Den røde paletten hennes skiller seg ut med sin symbolikk og varme, sier Cathrine Finsrud.

Et annet emosjonelt høydepunkt på utstillingen er arbeidet til Stojan Minev fra Drammen. De rike blåfargene hans vekker refleksjon.

Kunst som forener: fra profesjonelle til nye talenter.

– Noen ganger kan kunst forårsake sinne eller tristhet, men dette er også en viktig funksjon ved kunst – å få deg til å tenke, konstaterer et jurymedlem.

Oppsikt vekker også arbeidet til Katrine Køster Holst fra Drammen. Hun laget en installasjon av keramisk glasuravfall.

– Kunstneren brukte teknikker som er avhengig av å kontrollere temperaturen og sammensetningen av leiren. Dette stykket viser hvordan gamle materialer kan forvandles til kunst. Installasjonen er plassert på gulvet. Dette bestemte kunstneren selv, sier Finsrud.

Et symbol på optimisme

Debutant på utstillingen er også den ukrainske kunstneren Volodymyr Filippov. Han integrerer sin erfaring med å flytte til Norge på grunn av krigen i Ukraina i sitt arbeid.

– Dette er et veldig spennende arbeid som får seeren til å tenke over hvem vi er, hvilke utfordringer vi møter og hvordan vi overvinner dem, kommenterer et jurymedlem.

Installasjonen hans heter «Optimisten». Kunstneren bemerker at dette ikke bare er et kunstprosjekt, men en dyp analyse av personlige erfaringer.

– Arbeidet mitt gjenspeiler ikke bare mine utfordringer, men gir også andre mulighet til å tenke på egen tilpasning i en verden i endring. Jeg vil vise hvor viktig det er å opprettholde optimismen i tider med ustabilitet, fordi det kan være nøkkelen til en ny virkelighet, sier han.

Volodymyr Filippov startet prosjektet i 2022. Så begynte han å lære norsk i voksenopplæringen i Sande Holmestrand kommune.

Kunstneren fokuserer på arket i midten av komposisjonen. Dette er ordene til den kjente sangen «Optimist». 

Han studerte, tilpasset seg og samlet sakte de norske arbeidsarkene han fikk i klassen. Disse arkene ble ikke bare en del av hans nye liv, men ble til emosjonelle verk.

– Dette er en måte å tenke nytt på. Da jeg begynte å jobbe med materialer som tidligere ble oppfattet som avfall, var det en åpenbaring for meg. Disse arkene havnet ikke i søpla, men jeg endret betydningen og gjorde dem om til kunstverk, understreker han.

Verkene er laget i teknikkene tørrnål, etsing og linosnitt. De er dekket med rød maling, som både skjuler og avslører teksten, og skaper en spesiell kunstnerisk effekt.

– Rød farge, et symbol på energi og forandring. Samtidig symboliserer denne fargen også tap. Noen av våre minner og tanker forblir skjult, og skaper en viss barriere for persepsjon, forklarer den ukrainske kunstneren om fargens metaforiske natur.

28 verk av 21 kunstnere vil bli presentert på utstillingen i november 2024.

I installasjonen 50 + 1 ark. Kunstneren fokuserer på arket i midten av komposisjonen. Dette er ordene til den kjente sangen «Optimist», fremført av Jahn Teigen og som ikke har mistet sin popularitet siden 1980-tallet.

– Sangen regnes som et symbol på optimisme og tro på de beste. Jeg husker hvordan vi avsluttet hver leksjon i voksenopplæringen med denne sangen. Men hvert ark gjenspeiler også en intern konflikt. Hvordan bevare sin identitet uten å miste optimismen, og hvordan finne en balanse mellom tap og håp, sier Filippov.

Selv om han er debutant på utstillingen, har han vært i kunsten siden 1987 og er allerede medlem i NBK. «Optimisten» er en del av det store prosjektet «En gang i tiden var hus store», som han jobber med for tiden.

Kunstnerisk møte

Utstillingen er ikke bare en mulighet til å vise verkene dine, men også en sjanse til å motta en av hovedprisene – «Årets mest markunte verk» og «Årets debutant». Prisutdelingen, som finner sted 20. november, blir en av utstillingens sentrale begivenheter.

Inspirasjon gjennom mening: kunst som får deg til å tenke.

Novemberutstillingen åpner 20. november kl. 18.00. Den vil bli stilt ut til 5. januar 2025.

– Vi forventer et inspirert kunstnerisk publikum, inspirerte tilskuere og fruktbare samtaler om kunst, legger Cathrine Finsrud til.

Det er gratis inngang til museet på åpningsdagen.

2 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *