Tekst og foto: Line Scheistrøen
Helsemotivatorappen skal motivere folk til aktivitet. Men kan en app få deg mer ut i naturen?
Appen er utviklet i samarbeidet mellom drammensfirmaet Kobla og Universitetet i Sørøst-Norge. Og den er bra for både helsa og miljøet, mener forsker.
Wasso Angel synes ikke å være så vanskelig å få med ut på tur. Før Wasso setter i gang med å teste helsemotivatorappen, forteller hun:
– Jeg elsker å være i naturen. Dette høres spennende ut, og jeg tester den gjerne.
Turen starter ved biblioteket i Drammen. Sammen med forsker Sigbjørn Litleskare skal Wasso gå en 40 minutters tur langs elva. Underveis skal Wasso fortelle hvordan hun opplever appen, om hva hun ser og opplever av natur rundt seg.
Testerne av appen forteller at det er interessant å vurdere omgivelsene underveis. Hensikten er å bli enda mer bevisst på hvor det oppleves ekstra godt å være.
Utviklet i Drammen
Ved Senter for helse og teknologi på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) forskes det på teknologi som kan øke bruk av nærnatur for deg som bor i Drammen.
Appen er i bruk blant ansatte i bedrifter og kommuner. Målet er å motivere folk til å bruke bilen mindre og beina mer.
Sigbjørn Litleskare er forsker på senter for helse og teknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Drammen. I en studie skal de teste i hvilken grad appen har potensiale til å gi de ønskede effektene.
Helse- og miljøgevinst
I motsetning til en del andre treningsapper, er denne appen ikke opptatt av for eksempel hvor fort du sykler eller hvor langt du løper.
– Det handler ikke om å være best, men mer om å få gode opplevelser i hverdagen. Vi håper det vil bidra til å få folk mer ut i naturen, som igjen gir en helsegevinst, sier Litleskare.
For det å være ute i naturen gir deg både fysisk og psykisk velvære. Men for å få denne effekten, må du være i aktivitet og ute i litt mer enn bare noen få minutter i uka. Det skal appen hjelpe deg med.
Si at du har brukt halvannen time i naturen når uka snart er over. Da vil appen fortelle deg at du bør komme deg ut på tur, minst en halvtime til, for å få en positiv helseeffekt.
– Vår motivasjon er å bidra til noe som kan få flere ut i naturen og som også er bra for klimaet. Som forsker synes jeg det er interessant å se om en app kan motivere folk til å bruke naturen. En del av vår studie er det også å se om appteknologien og det digitale kartet registrerer det samme som det vi opplever som natur, sier Litleskare.
Del av EU-prosjekt for klima
Helsemotiveringsappen er ett av flere pågående prosjekter i Drammen som er finansiert av EU-prosjektet NetZeroCities. Drammen er en av 53 pilotbyer og den eneste norske byen blant disse.
NetZeroCities skal bidra til EUs mål om 100 klimanøytrale og -smarte byer innen 2030.
– Håpet er at appen kan være et bidrag på veien til at Drammen blir klimanøytral, forteller Litleskare.