Her henger Julia (35) ut av luken på salgsvognen sin på storsenteret i Krokstadelva.
Tekst og foto: Tore Shetelig
Julia Vinters driver sammen med ektemannen sin, Karlis (39) Månebakeriet. Hennes lillebror Dmitri Cluntu (19) hjelper til med matproduksjonen.
Nå lurer du sikkert på hva månekaker er. Vi iler til med svaret:
-Det handler om en Cheburek, en eldgammel krimtartarisk delikatesse, som vi har gitt navnet månekaker. Retten har reist gjennom tid og kulturer, og nå bringer vi den til folk i Drammen og på Eiker – med vår egen vri, forklarer Julia Vinters til BY Drammen.

Måne Bakeri AS er Norges første bakeri som har spesialisert seg på månekaker. De delikate halvmånene er laget med en tynn, sprø deig og fylt med smakfulle ingredienser – etter kundens ønske.
Hittil har Månebakeriet åtte retter på menyen.
Ribbe og pinnekjøtt kommer
-Men når det blir jul igjen skal vi tilby både en ribbe rett og en rett med pinnekjøtt. Det har vi stor tro på, sier Karlis Vinters.
I ventetiden kan familie-bedriften tilby kundene alt fra retter med storfekjøtt, banen og jordbærsyltetøy – til mozzarella og skinke og laks og feta.

-Hvordan er nordmenn til å teste månekaker, er de litt trege – med å prøve noe nytt?
-Nei, de hiver seg på og prøver. Siden vi åpnet salgsvognen vår 5. desember, har det gått veldig bra. Men det er klart at når vi frister med typisk norske juleretter i kommende adventstid, håper vi det vil ta helt av, smiler Karlis Vinters.
Utprøvningen er i gang
Han har allerede begynt utprøvingen av sammensetningen av de nye julerettene.
Karlis er utdannet kokk, og har tidligere vært kjøkkensjef på Skifer Hotel på Oppdal i Trøndelag.
Dit kom ekteparet for 13 år siden – fra Latvia. De har også bodd andre steder i Norge – før de «landet» i enebolig på Åssiden.

-Hvor er det best å bo her i landet?
-Uten tvil i Drammen! Byen ligger så sentralt plassert. Både i forhold til Oslo og når det gjelder passe avstand til flyplassen på Gardermoen. Vi stortrives i Drammen. Det gjør også barna være, to gutter på ni og seks år, forteller Julia Vinters.
Salgsvogn til 500.000 kroner
Måne Bakeri lager all maten fra bunnen av – i en nyinnkjøpt vogn hvor det er kombinert kjøkken og utsalg. Vognen og alt kjøkkeninventaret kostet 500.000 kroner. Alt utstyret var flunkende nytt, og det ser man godt – når man kommer inn i vognen. Et rent, pent og delikat kjøkken møter oss.
Julia drev tidligere sitt eget firma innen renholdsbransjen, så inne i vognen finner du ikke ett eneste støvkorn. Det gjorde heller ikke Mattilsynet da de var på inspeksjon.
For lesere som blir nysgjerrige på månekakene, kan bakeriet friste med smaksprøver inne på ALTI Buskerud Storsenter i begynnelsen av februar.

-Vi kommer til å ha en stand foran OBS-butikken, ved siden av Telias butikk. Der står vi tre dager. Fra 6. til 8. februar. Vi begynner også førstkommende søndag med utkjøring av mat – til kunder i Drammen og Eikerbygdene. Hjemkjøringen av månekaker skjer gjennom et firma som heter WOLT, legger Julia til.
En eksplosjon av smak
-De er ikke bare vakre å se på. De er fylt med saftige, smakfulle ingredienser som skaper en eksplosjon av smak i hver bit. Dette er mat som virkelig begeistrer, og vi er stolte av å dele en tradisjon som er like delikat som den er velsmakende, smiler Julia Vinters – før hun tar seg av neste kunde.