Julemat 00
Et vanlig syn hos de fleste slakterier i ukene før jul. Foto: Nasjonalbiblioteket

Julemat til glede og besvær: Husker du juleforberedelsene før i tiden?

Tekst: Elisabeth Helgeland Wold I barndommen var november og desember de hyggeligste månedene i året. Da lå duften av bakst og matlaging over heimen, det ble eltet, bakt, kokt og stekt, alt for at vi skulle ha maks julehygge. Fra pølsemaker Braaten ble det båret inn esker med kjøtt, begrepet «halv gris» er kanskje kjent for de fleste. Heldigvis så jeg ingen halve griser, kun ferdig kvernet medisterdeig og kammer og koteletter. Men da min mor var liten var det faktisk en halv gris som ble båret inn kjøkkenveien og ned i kjelleren. Der tok så min morfar på seg forklede og fant frem knivene sine. En liten dram ble fortært før jobben startet. Det var en bonus og hyggelig tradisjon. Så parterte han det halve dyret som lå på slaktebordet. Morfar var bondesønn og hadde god greie på den slags. Mamma fikk sitte nederst kjellertrappen å se sin far svinge knivene. Og ut av […]

For å få tilgang til denne artikkelen, må du kjøpe abonnement på enten Lokalportalen (privatpersoner) til kr. 99,-/pr. mnd. eller Næringsportalen (firma) til kr. 449,-/pr. mnd.

Du kan velge fra følgende alternativer (hvis du vil støtte et lokal idrettslag, velg alternativet med idrettslaget du vil støtte i parantes -dette belastes med 594,- for første 6 måneder, og deretter 99,- pr. måned. Hvis du ikke vil støtte noen særskilt, velg det første alternativet "Lokalportalen - standard", som belastes med 99,-/pr. måned fra første måned.): Lokalportalen - standard, Lokalportal [Drammens Turnforening], Lokalportal [Marienlyst Karateklubb], Lokalportal [IF Hellas], Lokalportal [Drammen sportsdanseklubb], Lokalportal [Sportskarate Drammen], Lokalportal [Eiker Cykleklubb], Lokalportal [Svelvik Ride- og kjøreklubb], Lokalportal [SKIOLD], Lokalportal [Åssiden I.F.], Næringsmedlemskap – Næringsportalen, Lokalportal [Fjell SK], Lokalportal [Elvebyen Bryteklubb] or Lokalportal [Strømsgodset].