Tekst og foto: Tore Shetelig
En liten time ødela “alt”. 1990-tallets superpopulære utesteder står i dag tomme eller er revet.
Dirty Dancing, Blix Nightspot og Park Dancing er noen eksempler. Jan Kristensen og to kamerater var utelivskonger på Vestfossen fra 1989 til 1994. I dag driver 69-åringen spisestedet Onkel Thor.
– Ungdom strømmet til det populære diskoteket i Papirkjelleren i nedlagte Vestfossen Cellulosefabrikk. Vi hadde gjester helt fra Lillehammer til Nesoddtangen. Dem som kom fra innlandet, overnattet ved å campe på Sundhaugen, forteller Jan Kristensen.
500 mennesker var det plass til på diskoteket Dirty Dancing, som måtte stenge dørene da de mistet en time av skjenketiden sin.
Måtte stenge tidligere
– Da vi måtte stenge alkoholserveringen en hel time tidligere enn konkurrentene våre, dro gjestene videre. De valgte heller Drammen eller Kongsberg om de skulle gå ut å danse og hygge seg. Festen var definitivt over hos oss, forteller Jan.
– Det var surt da kommunestyret i Øvre Eiker vendte tommelen ned for oss. Avstemningen var svært jevn, og ordføreren brukte sin dobbeltstemme.
– En god “butikk” var plutselig ikke liv laga lenger. Jeg er fortsatt skuffet over at politikerne ikke verdsatte mer verdien av arbeidsplasser og at ungdommen hadde et trygt sted å gå ut her på Vestfossen. I stedet dro de på fest i byene, sier utelivsveteranen.
Dirty Dancing gikk så bra at diskoteket var den største kunden til Aass Bryggeri.
– De installerte eget tankanlegg i kjelleren hos oss. Sjåførene på ølbilene orket ikke å slite lenger med 50-literfatene. Derfor kom et anlegg som rommet tusen liter øl på plass. Vi hadde også en reservetank på 500 liter. Det ble ofte etterfylling. Hver helg gikk med det 1.000 liter øl, smiler Jan Kristensen.
Store pengebeløp var i omløp. Bare inngangspengene beløp seg til 25.000 kroner per kveld.
Planer om pizzarestaurant
Han forteller at de hadde enda større planer om å utvikle Dirty Dancing videre. Daværende Eiker Sparebank eide fabrikken den gang.
– Vi planla å kjøpe lokaler i annen etasje for å lage pizzarestaurant der. Meningen var at kundene våre på diskoteket kunne gå rett opp vindeltrappen for å få matservering bare noen få meter unna dansegulvet.
Men igjen stilte politikerne og byråkratene seg i veien.
– Kommunen motarbeidet oss på dette feltet også. De kjøpte bygningen. I dag står den for det meste tom. Det virket ikke som politikerne skjønte vitsen med at ungdommen skulle ha det moro her i bygda.
Flott uteområde
Helt dødt er det likevel ikke på uteområdet til tidligere Dirty Dancing. Utescenen – hvor det ble holdt konserter – er fortsatt intakt. En del buskas har vokst seg oppover uteområdet, som ligger idyllisk til ned mot Vestfosselva.
Men det er enkelt å fjerne.
– Jeg vurderer å sette uteområdet i stand for å ha konserter her igjen. Hvis noen klør i fingrene etter å bli med og rydde, er det bare å ta kontakt meg meg. Tenk hvor flott det hadde vært å holde store konserter her igjen, sier Jan Kristensen.
Nå har Jan drevet Onkel Thor i 17 år. Det akter han å fortsette med – selv om han har trappet litt ned i det siste.
– Jeg jobber ikke så mye i helgene lenger. Men jeg kommer bare til å visne hvis jeg som pensjonist setter meg ned og gjør ingenting. Så gjestene vil fortsatt finne meg her, men mer på dagtid, sier Jan Kristensen.
Kjærlighetsreder i Drammen
Kjærligheten blomstret for en rekke mennesker som traff hverandre på utestedene i DRammen. Mange av stedene finnes ikke lenger.
Den gangen var Tinder ikke oppfunnet, og turtelduene måtte snakke med hverandre face-to-face for å få kontakt. En temmelig utenkelig sjekkemetode for dem som i dag kun bruker digitale hjelpemidler for å finne seg en partner.
De heteste stedene på 1990-tallet var Blix Nightspot og Park Dancing.
På Park regjerte Else Marie Lærum baren i kjelleren med myndig og bestemt hånd. I 31 år sto hun bak bardisken og var ikke redd for å “rydde opp” hvis noen begynte å skeie ut. Det var viktig for henne at alt gikk anstendig for seg.
Klining i krokene godtok ikke Else. En klem var greit, men resten måtte bargjestene holde tålmodig igjen til de var et annet sted.
Men Else hadde også alltid et smil på lur. Mange mennesker som i dag er godt voksne, husker Else godt. Hun ble 92 år gammel og gikk bort for noen få år siden.
Blix støver ned
Blix lå i annen etasje i den samme bygning som puben Kings Arms. Lokalene har stått tomme og støvet ned i 25 år. Utenfor dansestedet på Strømsø sto folk i lange køer på 1980-tallet. Jahn Teigen var den mest kjente artisten som holdt konsert der.
Et annet populært utested som ikke finnes lenger, var Hawk på bragernessiden av elva. Der ligger restauranten Oscar i dag.
Det fantes mange utesteder i Drammen på 1980- og 1990-tallet. De kom og gikk. Ble bygget om eller til og med brant ned.
Gamle, ærverdige bygninger ble omgjort til diskotek med høy musikk og blinkende lys. Ett av dem var i den gamle brannstasjonen. Et annet lå i Norges Bank-bygningen på Strømsø – så lenge det varte. Flere av stedene byttet eiere og navn underveis.
Mange husker Cellini, som senere ble til Gunnars Nightjump. Så var det Henriks Pøbb – med “ø”. Rekken av utesteder var endeløs og førte til mye fest og moro.