Tekst og foto: Line Scheistrøen
Ranveig Hushovd-Lagerquist og Elin Kristoffersen er kommunens ansikt utad. Nå møter du dem ikke bare bak skranken på rådhuset, men også på Drammens Teater.
Hver tirsdag mellom klokka 14 og klokka 16 denne høsten kan du bli bedre kjent med dem som jobber på innbyggertorget. Og møtestedet er ikke rådhuset i Drammen, ei heller noen av kommunens knutepunkter. Det er foajeen i Drammens Teater.
– Her kan alt skje. Vi er jo i et teater, sier Ranveig Hushovd-Lagerquist med et smil.
Hun er rådgiver på kommunens innbyggertorg. Sammen med kollega Elin Kristoffersen, ønsker hun denne tirsdagen velkommen til prat, kaffe, informasjon og samtale om et av byens mange tilbud.
Rom for alt mulig
Som et teater, rommer også arbeidet i Kirkens Bymisjon alt fra drama, latter, sinne og sorg til humor og alvor.
Og denne tirsdagen er Kirkens Bymisjon sammen med Blå Kors invitert til å fortelle om hva de holder på med.
De forteller om aktiviteter for barn, unge og eldre. Om tilbud for dem som av og til trenger noen å snakke med. Og de forteller om hvorfor de alltid holder døra åpen for dem som livet er vel røft for.
– Du får litt hjertet utenpå kroppen når du har en slik jobb, forteller Elin Kristoffersen fra Kirkens Bymisjon.
Bli kjent-arena
Det er ikke helt tilfeldig at nettopp disse organisasjonene er invitert denne tirsdagen. For bare et par dager senere, torsdag 10. oktober, var det Verdensdagen for psykisk helse.
– Vi er opptatt av å samarbeide med frivillige organisasjoner, forteller rådgiver Ranveig Hushovd-Lagerquist på Innbyggertorget.
Sammen med samarbeidspartnere og lokale aktører, er målet å skape en levende arena hvor folk kan stille spørsmål, delta i ulike aktiviteter og bli bedre kjent med hva kommunen har å tilby.
Møteplass
Ideen bak å lage en møteplass på teateret, er å gjøre veien kort mellom innbyggere og kommunens mange tjenester og tilbud.
Og når Innbyggertorget lager en ny møteplass på teateret, følger de bare politikernes marsjordre om å nettopp gjøre det.
– Her møter du oss ikke bak en skranke eller i et hus fylt av byråkrater. Vi vil gjerne være der innbyggerne er, sier Hushovd-Lagerquist. Hun er stolt over tilbudet.
– Vi er sikkert de eneste i hele verden som har en sånn møteplass i et så flott teater.
Og ideen om å bruke teateret på denne måten, dukket opp etter at innbyggertorgets ansatte stilte opp på teateret i forbindelse med forestillingen “June kommune”.
Spiren var sådd. Teaterets folk tente også på ideen. Og i og med at teateret uansett har åpent på tirsdag formiddager for billettsalg, var valget av dag og tid ganske så enkelt.
Tilbyr “tea party” og digi-hjelp
Det nye tilbudet fra innbyggertorget er i startgropa. Det begynte i september med temaer som fremtidsfullmakt og markering av verdensdagen for selvmordsforebygging.
Ut over høsten kan innbyggere stikke innom for blant annet å lære mer om ledsagerbevis, snurre lykkehjulet, høre beredskapssjefen i kommunen fortelle mer om egenberedskap og delta på “tea party”.
Her gis det også råd og veiledning om alle kommunale tjenester og løse problemer. Innbyggere kan også få hjelp med søknader og skjemaer.
Enn så lenge har antall besøkende svingt fra fullt hus til at det bare kommer noen få innom.
– Det tar tid å gjøre det nye tilbudet kjent. Vi må være tålmodige, sier Hushovd-Lagerquist.
Når det gjelder tema, prøver de seg også litt fram. Samtidig lytter de til hva innbyggere ønsker seg.
– Flere ønsker seg mer digi-hjelp, så det satser vi på å få til. Vi kan likeså godt hjelpe innbyggere ved et bord her på teateret over en kopp kaffe som ved skranken på rådhuset, sier Hushovd-Lagerquist.