SKAPE POSITIVE ENDRINGER: – Vi gir en unik mulighet til å skape positive endringer i lokalsamfunnet. Som deltaker blir du en del av et engasjert fellesskap, får tilgang til verdifulle ressurser og kan bidra til å bygge et mer inkluderende og levende Strømsø, sier prosjektleder Tone Aas Skålevik. Foto: Drammen kommune.

Innbyggerne på Strømsø skal løftes opp og fram

Menneskene i bydelen Strømsø skal løftes opp og fram gjennom et opplegg som heter Strømsø Unlimited. – Når vi løfter i flokk, kan vi få til mye sammen, sier Tone Aas Skålevik.

Tekst: Tore Shetelig

Målet er å bygge gode nabolag. Samarbeid er nøkkelen.

–Ingen kan flytte fjell alene. Men sammen kan vi greie det, sier prosjektlederen til BY Drammen.

Unlimited betyr ubegrenset på engelsk. Nettopp det er clouet. Det er ingen begrensninger på hva vi kan få til – bare vi spiller på hverandres styrker og samarbeider godt, forklarer Tone Aas Skålevik.

Hun ble ansatt i Strømsø Unlimited 1. september i fjor, og har nå hatt tre måneds effektiv drift fra nyttår – etter den første planleggingsfasen.

SOSIAL-ENTREPRENØRENE: Bak og videre fra venstre: Tor Johansen, Eskedar Nilsen, prosjektleder Tone Aas Skålevik, Kareem Hadi og Tarminder Gill. Foto: Privat.

Vil hjelpe romanifolket

–Hvem er med på dette?

–Vi har valgt ut fire sosialentreprenører, og ytterligere tre banker på døra. Tor Johansen driver JC Kaffebar i Tollbugata. Han vil hjelpe romanifolket, og skal investere i et verksted under kaféen. Der skal romfolk få lære seg håndverk, slik at de kan lage og selge gjenstander som nordmenn vil ha.

–Nestemann er Kareem Hadi. Han er vår inngang til ungdomsmiljøet, og vil jobbe med film. Tredjemann Tarminder Gill har mye kunnskap om film, og har blant annet jobbet for BBC. De to skal utfylle hverandre på filmfeltet.

Etiopisk kaffeseremoni

Den fjerde sosialentreprenøren er en kvinne. Eskedar Nilsen har etiopisk kaffeseremoni som sitt opplegg, Hun skal drive en kafé i Dialoghuset i Knoffs gate 2.

–Alle fire har får sine egne mentorer. To av dem er klare allerede. Det skal også følge en student med til hvert team. På denne måten lager vi en vev ved å koble sammen sosialentreprenørene, slik at de kan utfylle og hjelpe hverandre. Dette er kjempespennende, sier Tone Aas Skålevik.

De fire sosialentreprenørene har allerede fått støtte gjennom statlige midler til områdesatsning. Støttesummene varierer fra 10.000 til 100.000 pr. person. I tillegg til penger, får deltakerne hver sin «pakke», som inneholder hjelp til idéutvikling, nettverksbygging og rådgivning. «Pakken» inneholder også adgang til workshops og foredrag.

Møtes på suppetreff

En gang i måneden, på tirsdagene, møtes sosialentreprenørene til suppe.

– Gjennom disse treffene, og andre steder, åpner det seg stadig nye dører. Sist gang var Karriere Buskerud innom og inspirerte oss, sier Tone Aas Skålevik.

Karriere Buskerud har et eget senter i Drammen, og henvender seg til både ungdom og voksne. Personer over 19 år kan bestille en veiledningstime. Karriereveiledningen er gratis.

Forbedre levekårene

Prosjektet er en del av områdesatsingen Strømsø, som er et samarbeid finansiert av staten og Drammen kommune. Hovedmålet i områdesatsingen er å forbedre levekårene for innbyggerne i kommunedelen ved å styrke tjenester, fellesskap og livskvalitet. Strømsø Unlimited er ett av flere prosjekter og tiltak som skal bidra til å nå målet om bedre levekår.

– Vi gir en unik mulighet til å skape positive endringer i lokalsamfunnet. Som deltaker blir du en del av et engasjert fellesskap, får tilgang til verdifulle ressurser og kan bidra til å bygge et mer inkluderende og levende Strømsø, sier prosjektleder Tone Aas Skålevik.

–Løses best lokalt

Erfaringer fra andre kommuner med nabolagsinkubatorer viser at sosiale utfordringer ofte løses best lokalt, i egen kommunedel.

– Det er innbyggerne som kjenner på utfordringene til daglig som ofte sitter på de gode løsningene, sier Tone Aas Skålevik.

KJENNER BEST: – Innbyggerne på Strømsø kjenner best til de daglige utfordringene. Derfor sitter folk her på de gode løsningene. Vi tar imot alle idéer, sier Tone Aas Skålevik. I tillegg til å være prosjektleder er hun også støttespiller for deltakerne. Foto: Drammen kommune.
FAKTA:

Strømsø Unlimited

Har du en god idé som kan gjøre Strømsø til et enda bedre sted å leve og bo? Strømsø Unlimited er klare for å støtte lokale ildsjeler som vil løse sosiale utfordringer i sitt nærmiljø.

Opplegget skal være en møteplass for sosialt entreprenørskap. Her skal kloke hoder, gode idéer, godt samarbeid, tett oppfølging og brennende engasjement bidra til å utvikle Strømsø.

Kanskje kan akkurat din idé være det Strømsø og Drammen trenger. Kanskje din idé kan skaffe deg en jobb, skaffe noen andre en jobb, gi andre en bedre hverdag eller løse samfunnsutfordringer for at Strømsø skal blir et enda bedre sted å leve.

Strømsø Unlimited har en ressursgruppe som skal være viktige kontaktpunkter ut i ulike miljøer, og som skal bestemme hvem som får støttepakken.

I ressursgruppen sitter:

  • Ana Maria Silva-Harper, sosial entreprenør og politiker
  • Emil Bischoff, NAV
  • Cecilie Brunsell, Næringsforeningen
  • Johanna Skjelbek, direktør Quality Hotell
  • Stine Brastad Blekkan, fra områdesatsningen Strømsø 2030
  • Berit Haugen Bakkane, næringsrådgiver Drammen kommune
  • Karoline Faber, Dialoghuset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *