Inger Marie Holthe er fortsatt sprek som en gyngehest. Det viste hun på en platting utenfor Hokksund Kurbad. Der varmet hun opp over 300 mennesker.

Inger Marie (88) har trent hundrevis av Eiker-turnere

Tekst og foto: Tore Shetelig

Inger Marie Holte (88) er en trenerlegende på Eiker. Hun har trent hundrevis av Eiker-turnere gjennom en haug med tiår.

Turndronninga fra Eiker blir hun kalt. Inger Marie holder fortsatt koken til de grader. Hun trener én gang i uka veterantroppen til Vestfossen Idrettsforening.

Dette partiet består av kvinner som har vært aktive innen turn og dans i mange år. Det handler om showdans for veteranturnere.

Første mål konkurransemessig er landsturnstevnet på Nærbø 2. til 6. juli neste år.  I spissen for troppen som reiser til Jæren, er Inger Marie. Hun er ikke bare trener. Den dynamiske Hokksund-kvinnen lager også koreografien for de to programmene som showdanserne skal vise for dommere og publikum til sommeren.

Tar vare på hverandre

– Vi har det veldig sosialt når vi møtes til trening. Vi tar vare på hverandre utenom treningene også, forteller Inger Marie Holthe til BY Drammen.

Treningene foregår i Folkets Hus på Vestfossen hver onsdag. I halvannen time holder veteranene på. Noen ganger lenger også.

Veterantroppen består av 28 deltakere i alderen 48 til 80 år. Medlemmer i gruppen kommer også fra Drammen, Kongsberg og Modum.

Lett sarkastisk

– Innsatsen er god, og jeg har ikke gitt meg med min lett sarkastiske tone når vi holder på. Det er mange kommentarer, mye smil og latter. Vi har en flott atmosfære. Jeg kan love at jeg fortsatt er meg selv – også når det gjelder sarkasmene. Jeg kan ikke dy meg og melder i øst og vest, ler Inger Marie.

Folk tåler hennes litt barske væremåte. Den må til for å oppnå resultater. Det går fint an å være litt røff i kantene når situasjonen alltid løses opp med et smil og litt latter rett etterpå.

Trente Unni Holmen

Veterantroppen møtes hver onsdag på Folkets Hus i Vestfossen.

Inger Marie har aldri vært redd for å stille krav. Ikke uten grunn var hun i mange år landslagstrener for blant andre Unni Holmen.

Unni er 72 år og dominerte norsk kvinneturn på 1970-tallet. I perioden 1969 til 1977 ble hun norgesmester åtte ganger. Hun deltok i sommer OL i Mexico 1968 og München 1972.

I gymsalen på Eiker videregående skole har mang en turnspire startet sin karriere. Partiene for fire- og femåringer var veldig populære. Inger Marie hadde regien. Likeså i hallen på Loesmoen, som brant ned for noen år siden.

Nå er den erstattet med en moderne turnhall. Hundrevis av turnere kan takke Hokksund-kvinnen for at de ble så spreke og spretne.

Kongens sølv

Som belønning for de tusenvis av timene Inger Marie Holthe har lagt ned for turnsporten, ble hun i 2009 tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv av daværende ordfører Anders B. Werp.

Inger Marie mistet sin trofaste ektemann Halvor i midten av april i år.

– Vi var sammen i 72 år. Tenk på det! Begge hadde et kraftig temperament, og vi hadde våre krangler. Men jeg furtet aldri mer en en halv dag. Så var det over, og solen skinte igjen, forteller superveteranen.

Savner Halvor

– Hvordan er tilværelsen uten Halvor?  

– Savnet er stort, men jeg klarer meg gjennom dagene. Mye fordi jeg fortsatt har trenergjerningen og koreografien. Det er godt å ha så konkrete ting å holde på med. Da rekker jeg ikke å bli altfor lei meg fordi Halvor ikke er blant oss lenger.

Inger Marie Holthe vokste opp på Lillehammer og kom til Øvre Eiker da hun var tolv og et halvt år.

– Overgangen fra byen til landsbygda var tøff. Det var et rølpete miljø på Lunde skole og liten respekt for lærerne. Men jeg klarte overgangen selv om den var krevende. Heldigvis kom jeg meg fort inn i turnmiljøet, og der har jeg blitt, sier Eikers turndronning.

Varmet opp over 300 mennesker

Torsdag varmet Inger Marie opp de over 300 deltakerne som var med i et løp i Hokksund i forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen. Starten var lagt til Hokksund Kurbad, og oppvarmingen ble en stor suksess. Spreke Inger Marie varmet opp deltakerne i flott stil, med morsomme meldinger og et stort smil om munnen.

70.000 kroner i deltakeravgift kom inn til aksjonen og er øremerket forskning på brystkreft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *