_DSC5839
VELKOMMEN INN: Historiker Bent Ek tar imot i dørgløtten i sin «hule» i Storgata nummer 7 i gamle-Hokksund.

Historiker Bent (60): -Å finne den siste brikken i puslespillet, er drivkraften min

Han kunne tatt spranget ut av Øvre Eiker, og blitt rikshistoriker. Men Bent Ek (60) har vært tro mot hjembygda, og har gjort alle sine historiske undersøkelser der.

Tekst og foto: Tore Shetelig

Mange i Øvre Eiker er glade for nettopp det. En av dem er laksegeneral i Østsiden Jeger- og Fiskerforening, Håvard Lind.

-Bent er selve navet i hjulet som driver fram en rekke spennende historiske prosjekter, som knytter fortid og nåtid sammen her i bygda. Han kvalitetssikrer alle historiske opplysninger for oss, og kommer med ny info i tillegg. Bent er til uvurderlig hjelp for oss – når vi nå bygger opp et opplevelsessenter som handler om laksefisket i gamle dager, sier Håvard Lind.

Mer ros kommer fra Bjørn Kristoffersen:

-Bent er en «serviceinstitusjon». Alle som lurer på noe historisk, tar kontakt med ham. Enten på telefon eller e-post. Alle får svar, sier bildesamleren fra Vestfossen.

Derfra kommer også Bent Ek, i hvert fall skolekretsmessig. Han bor fortsatt i barndomshjemmet litt unna Vestfossen, i Lundebakkene – på vei mot Fiskumsletta.

BY Drammen har møtt Bent Ek – for å få ham til å fortelle mer om hvem han er. Navnet har mange historieinteresserte sett. Han har forfattet flere bøker, og holdt mange foredrag. Men om selve mannen vet folk flest lite.

En beskjeden kar

Han er beskjeden, så derfor har vi åpnet saken om ham med sambygdingers meninger om historikeren. Men nå går vi rett på sak – i oppdraget om å finne ut mer om hvem denne karen egentlig er.

BY Drammen møter Bent Ek i hans nye «hule» i Storgata 7 i Gamle Hokksund. Der holder noe som heter Eikerhistorie til. Tre aktører, Nøstetangensenteret, Hellefossen Elveeierlag og Østsiden Jeger- og Fiskerforening har gått sammen om å skaffe og leie lokalene – i et koselig gult trehus, rett ved sanden Hotell. De tre organisasjonene samarbeider med Eiker Arkiv og Eiker Historielag.

Men nå har vi fått Bent litt mer på glid. Mannen som har topp historikerutdanning fra universitetet i Oslo, åpner seg gradvis opp.

Interessert fireåring

-Når ble du interessert i historie?

-Det var tidlig, gitt. Jeg var bare fire år gammel, da jeg laget min første tegning med historisk tilsnitt. Motivet var Ormen Lange og slaget ved Svolder. Den tegningen hang lenge over sengen min på gutterommet. Det var min bestefar, Hans, som bragte meg inn i den historiske verden. Han leste tidlig mye i Snorres kongesagaer for meg.

DRIVKRAFTEN: -Å oppdage noe nytt, og finne den siste brikken i puslespillet, er drivkraften for meg, sier Bent Ek.

-Og hadde en svært interessert lytter. Bestefar fortalte meg også mye om reisene til Columbus og Marco Polo. Han fortalte også mye om polferdene til Nansen og Amundsen. Og ute i hagen lekte vi vinterstid polferdene til de to nasjonalheltene.

Bent fikk da han gikk på ungdomsskolen boken «Eker» i julegave. Den er skrevet av Nils Johnsen, en kunnskapsrik lærer fra Vestfossen. Boken om tiden da Nedre og Øvre Eiker var én kommune gjorde at interessen for å lære mer om gamle dager ble enda større for unggutten.

Spilt i korps og orkestre

-Har du andre interesser?

-Jeg jeg har spilt mye i orkestre og forskjellige korps. Det siste orkesteret jeg var med i, var et jazzband fra Drammen. Det heter Memories, og jeg spilte saxofon. Jeg har også vært med i Vestfossen mannskor. Så musikkinteresen ligger der så absolutt fortsatt. Kanskje plukker jeg opp saxofonen en dag igjen, smiler mannen som kan desidert mest om Øvre Eiker fra «den gang da».

Han glad i å lytte til jazz og klassisk musikk.

Dyrker grønnsaker

Det få vet, er at Bent har «grønne fingre».

-Vi har drivhus hjemme i hagen. Der dyrker jeg mange forskjellige grønnsaker. Alt fra tomater og salat til poteter. Jeg liker også godt å stelle ute i hagen.

Bent er ungkar og spellemann, og har derfor ekstra god til til å fordype seg i lokalhistorien, og skrive mye.

-Noe nytt hver dag

-Hva har det gitt deg å jobbe på heltid som lokalhistoriker?

-Å oppdage noe nytt, og finne den siste brikken i puslespillet, er drivkraften for meg. Noe av det mest spennende med det jeg driver med, er at det stadig dukker opp personer eller steder jeg ikke var klar over. Det skjer nesten hver eneste dag, og nettopp det er veldig fascinerende. Det er fortsatt ting som er uoppdaget her i bygda.

Ny bok på gang

Nå skriver Bent på historien på Hakavik kraftverk. Det sto ferdig i mai 1922.

-På midten av 1950-tallet jobbet det 30 personer der. I dag er alt ved driften modernisert og automatisert, slik at det ikke jobber ett eneste menneske på kraftverket i Hakavika i dag. Anlegget blir styrt fra Dalen i Telemark, forteller forfatteren.

TIDLIG UTE: -Jeg var bare fire år gammel, da jeg laget min første tegning med historisk tilsnitt. Motivet var Ormen Lange og slaget ved Svolder, forteller Bent Ek.

NVE bygde kraftverket, som Statkraft etter hvert tok over.

-Boken vil også handle om bygdesamfunnet i Hakavika og det tilstøtende området som heter Mastebogen. Det var et levende bygdesamfunn der – fra midten av 1800-tallet. De hadde også egen skole. Stoff om den tiden hører også naturlig med i boken, som kommer fra trykkeriet rundt påsketider.

Treffes på biblioteket

Hver fredag – fra klokken elleve til 15, er Bent å finne på biblioteket i rådhuset i Hokksund – for folk som lurer på noe historisk. Enten det er spørsmål om tidligere arbeidsplasser, gamle boplasser, steder osv. svarer han – eller sjekker svaret, som kommer i en annen omgang. Slektshistorie tar han seg ikke av. Det er bordet til Ivan Kristensen, som er på plass i biblioteket annenhver fredag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *