Egil Lindberg (74) er styreleder for Drammens-Ølets Venner. Han titulerer seg formand. – Hvis en kvinne tar over etter meg, vil hun fortsatt bli kalt formand, smiler lederen for en av verdens største ølforeninger.
Tekst og foto: Tore Shetelig
Det er 45.360 medlemmer i Drammens-Ølets Venner. Mange kvinner er med.
– Har du noen gang fått innsigelser – eller reaksjoner på at dere bruker så gammeldagse titler?
– Nei, aldri. Verken fra medlemmer eller noen andre. Da vi startet for 41 år siden, var dette med pompøse og morsomme titler noe vi begynte med – for moro skyld. Og siden har det bare hengt ved oss, som gode tradisjoner vi ikke har noen grunn til å forandre på, sier Egil Lindberg til By Drammen.
Vi møter ham på Kings Arms. Puben på Strømsø er i ferd med å bli nytt stamsted for Drammens-Ølets Venner. Tidligere hadde foreningen Skjenkestua, rett nedi gata, som stamsted.
Snart skal det nye stamstedet innvies – eller signes som det heter på ølklubbens språk. Det skjer gjennom en høytidelig seremoni. Hvor grundigheten står i fokus.

– Hele stedet skal nøye godkjennes – i hver krok og krok, før vi svetter øl på gulvet, og signer vårt nye stamsted. Vi elsker pomp og prakt, forteller Egil Lindberg.
Sjekkes av folk i hvite frakker
Godkjenningen skjer av folk i hvite frakker, utstyrt med forstørrelsesglass i hånden, hodelykt og notatblokk. De frakkekledde snoker høyt og lavt, og noterer så blekket spruter. Med granskende blikk sjekker de hvitkledde alle sider ved stamstedet – for å se om de tilfredsstiller de høye kravene til Drammens-Ølets Venner. Her undersøkes både glass og tappetårn samt en hver krik og krok. Det samtales også med stedets gjester.
Ingenting overlates til tilfeldighetene, og resultatet er en rapport som forelegges formanden eller seremonimesteren i løpet av signingen. Mens inspektørene jobber med sin rapport, er det kulturelle innslag og underholdning for de som har funnet veien denne kvelden.
Det er mye humor i høy glimt i øyet-faktor når medlemmene i Drammens-Ølets Venner møtes. Medlemmene kan velge mellom et vell av aktiviteter – fra lerdueskyting til bowling og blanda kor.
Ikke ølsanger i kirken
– Vi opptrer med Humlekoret i Åssiden kirke onsdag 2. april. Det passer seg ikke å synge ølsanger i kirken, så da har vi et annet repertoar klart. Konserten er åpen for alle som vil høre oss. Årsaken til at vi synger i Åssiden kirke, er at vi får låne øvingslokaler av denne menigheten.

Humlekoret opptrer fast ved flaggheisingen tidlig om morgenen på 17. mai på Spiraltoppen. Det har vært en tradisjon i mange år.
Drammens-Ølets Venner gjør også en humanitær innsats. Foreningen samler inn penger til Kirkens Bymisjon – på en litt finurlig måte: De små metalldingsene som man åpner en øl- eller brusboks med, rives av og samles i sekker. Foreningen får tilsendt slike små åpningsdingser fra flere norske byer. De samles i sekker, og så kommer folk fra Kirkens Bymisjon og henter dem. De leverer dem videre til Norsk Gjenvinning, som igjen gjør opp med oss.

– En hyggelig slant
– Det blir en hyggelig slant penger ut av det. Nå er vi akkurat klare til å utbetale 6.000 kroner til arbeidet til Kirkens Bymisjon, forteller Egil Lindberg.
Han ble født hjemme på Dalen i Skoger, som den gangen var egen kommune og tilhørte Vestfold. Siden ble han drammenser, da kommunene ble slått sammen i 1964. Nå bor Lindberg på i blokk på Hedensrud, og trives godt med det.
– Hvordan er det å være formand i Drammens-Ølets Venner?
– Det kan være litt mye å gjøre til tider, men du verden hvor gøy det er, sier pensjonisten som i arbeidslivet jobbet som silketrykker. Han er også fagbrev i et sjeldent yrke: Skiltmaling.
Sjeldent yrke
– Det er bare tre stykker av oss skiltmalere i hele Norge. Jeg har drevet en god del med restaurering av gamle skilt i Drammen de siste årene. Blant annet pusset jeg opp skiltet til Strømsø barneasyl her på Strømsø.

Hver onsdag har ølfolkene quiz på Kings Arms Pub. Quizen er populær, og rundt 40 medlemmer møter fram.
Andre aktiviteter foreningen har, er egen fiskegruppe. Det fiskes både på fjorden og pilkes på innlandsvann.
Drammens-Ølets Venner har en nær tilknytning til Aass Bryggeri.
– Betyr det at dere kun bryr dere om dette ølmerket?
– Nei, men vi har valgt Aass som samarbeidspartner. Likevel har vi kontakt med Drammen Haandbryggeri, i den forstand at vi skal stå og selge bayerøl hos dem – når det blir ølfestival i juni. Men vårt formaliserte samarbeid har vi med Aass Bryggeri.
Et vilt stunt
I forbindelse med 175-årsjubileet til Aass Bryggeri i 2009, arrangerte Drammens-Ølets Venner VM i ølsvømming.
– Det var et vilt stunt som vi aldri klarer å gjenskape. Ass Bryggeri hadde 60.000 liter juleøl som var i ferd med å gå ut på dato. Det kunne gått rett i sluket, men en oppfinnsom sjel hos oss tenkte: «Hva om vi fyller et stort basseng og lar ølvenner svømme i det?»

– Og slik ble det. 16. mai var alt klart, og det ble VM i ølsvømming, med 17 deltakende lag. Meieriet Ølklubb fra Hokksund ble verdensmestere. Deretter var det «vanlige» badegjesters tur. Over 350 mennesker tok ølsvømmeknappen denne dagen, smiler Egil Lindberg.
Flott jubileumsbok
Drammens-Ølets Venner har laget en flott jubileumsbok – på 214 sider. Den ble utgitt til 40-årsjubiléet i fjor høst. Boken ble trykket i et opplag på 2.000. 900 bøker er solgt hittil, men boken er fortsatt å få kjøpt hos bokhandlerne på forskjellige kjøpesentre i Drammen og Krokstadelva. Den er skrevet av Raymond Dahlen.
– Jeg selger også bøker fra min campingvogn på Blefjell, smiler en påskeklar Egil Lindberg.