Du behøver ikke være en racer i matematikk for å bli en god laksefisker. Det har ledelsen på Hokksund ungdomsskole forstått.
Tekst: Tore Shetelig
Derfor får elvene fra 8.-10. trinn et nytt valgfag, friluftsliv – hvor fisking etter laks i Drammenselva inngår som et viktig element.
Vinterstid vil elevene bli tatt med på pilketur på Lauvtjenn. Det er også muligheter for å lære å binde fluer og lage wobblere – eller sluk på mer forståelig norsk– på kveldskurs.
-Vi vil også lære ungdommene både å filetere fisken og røyke den. Vi har en fin, egen røykovn her utenfor klubbhuset vårt, som ligger tett oppunder Hellefossen, forteller prosjektleder Håvard Lind til BY Drammen.
-Mestring er utrolig viktig å oppleve for en ungdom, og det skal vi hjelpe til med å få til, legger mannen som også er leder av lakseutvalget i Østsiden Jeger- og Fiskerforening til.
Elevene skal også få lære å partere vilt og å tilberede måltider.
Nytt laksemuseum i august
I fem år har prosjektgruppen jobbet intenst med å skape et laksemuseum i Hokksund. 9. august åpner muséet i tredje etasje i Sorenskrivergården.
-Vi lager et dokumentasjonssenter for laksefisket i Drammenselva, med fokus på samfunnet under Hellefossen, sier Håvard Lind.
Det finnes ikke noe lignende museum på Østlandet.
– Skal bli allemannseie
-Vi har samlet inn gamle redskaper fra laksefisket. De var spredt for alle vinder, men nå har vi lyktes å samle dem her i Hokksund. Vi sørger på den måten for at fisket, som begynte tidlig på 1800-tallet, blir allemannseie, sier Terje Skretteberg.
Han er kurator for utstillingen. Det betyr en som arbeider med å skape utstillinger og som bidrar både i det kreative og administrative arbeidet.
-Med denne utstillingen, blir vi en kulturbærer i lokalsamfunnet, legger den aktive og spreke 76-åringen til.
Han har fisket laks så lenge at han har opplevd å bruke garn i Drammenselva. Da kom de virkelig store fangstene.
Det er Østsiden Jeger- og fiskerforening og Hellefossen Elveeierlag som sammen med stiftelsen Nøstetangensenteret står bak opplegget. Senteret eier lokalene i Sorenskrivergården, der muséet skal ligge.
Oppgraderer fiskebuer
-De gamle fiskebuene sammen med Elvehuset under Hellefossen, har blitt, og vil oppgraderes ytterligere. Sammen med det nye muséet vil dette være en arena for samspill med skolene gjennom hele året. Vi ønsker å skape et engasjement og begeistring for villaksen og historien, både lokalt og nasjonalt, blant dagens barn- og unge, sier Håvard Lind.
Gjennom sesongen muséet er åpent vil stiftelsen ha ansvaret for drift, mens fiskemiljøet vil ha ansvaret for kuratering, guiding og en årlig fornyelse av utstillingen.
-På grunn av nye brannkrav og et nytt brannkonsept for bruk av 3. etasje, har prosjektet blitt noe forsinket, og dette har også medført kostnadsøkninger i forhold til opprinnelige planer og budsjett. Det har derfor blitt sendt flere nye søknader om økonomisk støtte for å ferdigstille hele prosjektet. Men det store målet, er å åpne museet i august i forbindelse med Laksefestivalen, sier Håvard Lind.
Praktisk opplæringsarena
I løpet av fjoråret har også den ene fiskebua under Hellefossen (Hobbelstadbua) blitt renovert, slik at den kan bli brukt som en praktisk opplærings-arena for skolene i Øvre Eiker, sammen med det nye laksemuseet – med faglige råd og erfaringer fra senteret som nylig er oppgradert i Lærdal.
Elvehuset (klubbhuset til Østsiden JFF) og fiskebuene under Hellefossen og klekkeriet ligger i næravstand til det planlagte senteret. Alt ligger i Gamle-Hokksund, på nordsiden av Drammenselva.
FAKTARAMME:
I 2023 ble det inngått en samarbeidsavtale – med formål om å etablere et permanent Laksemuseum. De tre partene som inngikk avtalen er: Stiftelsen Nøstetangensenteret, Østsiden JFF og Hellefossen Elveeierlag.
Sparebanken Øst har bidratt med 500.000 kroner til Laksemuseet.
Å Energi har bidratt med 100.000 kroner til skoleprosjektet.
Opplegget vil også være en del av «Den kulturelle skolesekken» for elever fra 5.-7. trinn fra skolestart august 2025.
Det er etablert et samarbeid med Stiftelsen Nasjonalt villakssenter og Norske Lakseelver om et skreddersydd opplegg for skole, med naturveiledning for barn- og unge, med utgangspunkt i villaksens liv, leveområde og trusler.
Blant samarbeidspartnerne er også historiker Bent Ek og Øvre Eiker kommune.
Hele prosjektgruppa består av: Terje Skretteberg (kurator), Ole B Hoen, Per Hobbelstad, Tor Arne Andreassen, Bent Halden Jørgensen, Harald Horgen, Bent Ek, Håvard Lind og Morten Harangen.