LITE KJENT: BY Drammen måtte børste vekk høstløvet fra denne plaketten som i 2010 ble lagt ned i bakken på torget - for å minnes Rockehjulet.

Glemt plakett under høstløv – eneste minne om Folkets Hus

Tekst og foto: Tore Shetelig

Gult høstløv dekker minnet om Folkets Hus i Mjøndalen. En plakett, nedfelt i bakken på torget, er alt som gir folk assosiasjoner om fest og moro i gamle dager.

Nå kalles tomta – på folkemunne, for “hølet” i Mjøndalen. Det offisielle navnet er Signalgården, men det tar tid å få opp de nye leilighetene. Faktisk årevis. Det er lenge siden tomta i Arbeidergata ble gravet ut, men mer er ikke skjedd.

En lite pen presenning dekker innsyn til alle kanter av tomta. Men det har gått hull i presenningen enkelte steder, slik at man kan kikke inn i et vannfylt krater. Signalbygg AS står bak prosjektet.

DENGANG DA: Slik så Folkets Hus i Mjøndalen ut. Foto: Eiker Arkiv.

I mellomtiden kan godt voksne eikværinger mimre om den gangen de danset på Folkets Hus – etter  gitarmusikk fra Pussycats, Vanguards,  Quivers, Cool Cats og Beatnicks.

De lokale toppbandene – Twilights og Steel Cords, var også populære. Fra Sverige kom The Spotnicks, Lill Babs og Gunnar Wicklund.

Wenche Myhre likte seg godt

Wenche Myhre likte seg godt på Rockehjulet. Det samme gjorde Elisabeth Granneman. Da Wenche Myhre opptrådte i Mjøndalen som 15-åring, fikk hun 150 kroner – pluss to pølser i en lompe, i honorar.

Det vanlige artisthonoraret var 5-600 kroner.

Daværende kultursjef i Nedre Eiker kommune, Jorunn Larsen, tok i 2010 initiativet til å lage en minneplakett over Folkets Hus. Det er i dag få som vet om plaketten, men den ligger i østre hjørne av torget, nedfelt i belegningssteinen på torget.

Rockehjulet var et høst- og vintersted. Da sommeren kom, ble festene flyttet til friluftsscenen og dansegulvet på Sandenlanda på Loesmoen.

Strømmet til

Mellom 1000 og 1500 ungdommer strømmet til Folkets Hus. Helg etter helg var det stinn brakke. Rockehjulet startet i 1961, og fortsatte til 1967 – i regi av Mjøndalens IFs juniorgruppe.

I 1924 ble Folkets Hus bygget.

Stumfilm de første årene

Det var også kino på Folkets Hus. De første seks årene ble det vist stumfilm. Altså film uten tale eller lyd, En pianist borte i et hjørne besørget musikken.

Maran Ata laget show

En annen populær underholdning var pinsebevegelsens avlegger Maran Ata. De etablerte seg på Eiker, og Folkets Hus ble et “tempel”. Musikken var fengende, og høydepunktet var Aage Samuelsen, en som mange syntes var en fremragende taler og sanger.

 

Så fulgte helbredelse, tungetale, besvimelse og hallelujarop. Plutselig kunne folk kaste krykkene og blinde kunne se.

I 1967 var Folkets Hus så nedslitt at det ble stengt. Bygningen brant ned 10. august 1969.

HULL I GJERDET: Det går an å se inn på tomten der Rockehjulet lå gjennom flere hull i presenningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *