8
VERDIFULLE TRÆR: De høyereliggende delene av planområdet har en del myr/skog-mosaikk med innslag av gammel furu. Trærne er opp mot 400 år gamle. Foto: Biofokus.

Gir ikke opp kampen mot radarstasjonen. Holder folkemøte

Marka-elskere på Eiker har ikke gitt opp kampen om plasseringen av en radarstasjon på fjelltoppen Sirikjerke. Et ledd i kampen er et folkemøte i Mjøndalen onsdag 15. januar.

Tekst: Tore Shetelig

Det er Naturvernforbundet i Buskerud, Drammen og Øvre Eiker som inviterer til et åpent møte om Forsvarets planer om å bygge radarstasjon i det yndede friluftsområdet og flotte utkikkspunktet på Mjøndalsskauen. Sirikjerke ligger i Øvre Eiker kommune – 635 meter over havet.

Møtet holdes på Mjøndalen bibliotek klokken 19.00 – 21.00.

Reagerer på hemmelighold

Tor Kristian Eriksen er fylkessekretær i Naturvernforbundet, Buskerud.

-Det er to hovedpunkter vi reagerer på: For det første selve prosessen. Vi reagerer på at Forsvaret har hemmeligholdt utredning, saksbehandling og vedtatt byggingen av radarstasjonen på Sirikjerke.  På den måten har Forsvaret drevet et internt og unødvendig hemmelighold av saken – hele veien, sier Tor Kristian Eriksen til BY Drammen.

Byggeplanene ble kjent i august i fjor – etter at de sev ut fra et lukket formannskapsmøte – for politikerne i Øvre Eiker.

– Lokaliseringen er jo på ingen måte hemmelig lenger. Vi etterlyser ikke innsyn i de tekniske installasjonene, vi etterlyser åpenhet om lokaliseringsprosessen, sier Eriksen.

-For det andre vurderer ikke Forsvaret hva dette turområdet betyr for folk, legger fylkessekretæren til.

RADARSTASJONEN: Slik vil radarstasjonen på Sirikjerke se ut. Foto: Forsvarsbygg.

Kritiserer selve prosessen

Han understreker at det er viktig å holde tungen rett i munnen i denne saken:

-Vi er ikke imot radarstasjoner, men kritiserer selve prosessen. Vårt primære mål er å få stoppet byggingen på Sirikjerke, sier Tor Kristian Eriksen.

Tårn på 12 meter

Ifølge Tor Kristian Eriksen blir radarstasjonen svært synlig, selv om den etter innspill fra lokalmiljøet, er flyttet et lite stykke lenger østover enn opprinnelig planlagt. Radartårnet blir 12 meter høyt og grunnflaten på bygningen er så stor som 500 kvadratmeter, har han fått opplyst.

Møtet starter med bildeserie fra Sirikjerke. Naturfotograf og filmskaper Arne Nævra viser film og bilder i åpningen av møtet, og sier noen ord i tillegg.
Musikeren Dagfinn Kolberg bidrar med to sanger.

VERDIFULLE TRÆR: De høyereliggende delene av planområdet har en del myr/skog-mosaikk med innslag av gammel furu. Trærne er opp mot 400 år gamle. Foto: Biofokus.

Arild Eek fra Konnerud snakker om sitt personlige forhold til Sirikjerke og konsekvensene av bygging av radarstasjonen
Så blir det innledning fra Forsvaret/v prosjektlederen Øystein Løvli, som skal informere om prosjektet.

Deretter kommer en innledning fra Naturvernforbundet v/ Tor Kristian Eriksen, Naturvernforbundet i Buskerud. Han utfordrer Forsvaret på lokaliseringen på Sirikjerke og prosessen.

Etter innledningene blir det samtale og diskusjon på scenen mellom innlederne, og spørsmål og innlegg fra publikum.

I et tilsvar skriver tre sentrale personer i prosjektet om behovet for at Sirikjerke blir en del av Norges sikkerhet. Embret Øverby, prosjektleder i Forsvarsmateriell, Ylva Sneve, prosjektleder i Forsvarsbygg og Henning Øyarhamn, totalprosjektkoordinator i Luftforsvaret – P2078 – Sensorer for militær luftovervåkning, legger vekt på at dagens militære radarer er i ferd med å bli utdaterte og det er et behov for å fornye sensorene for å unngå å «bli blinde», og være i stand til å møte dagens og fremtidens utfordringer. Med dagens sikkerhetspolitiske situasjon, er dette enda mer tydelig enn på lenge.

Luftforsvaret har ansvaret for en rekke oppgaver som er helt avhengig av disse nye militære radarene. Skal Luftforsvaret kunne utføre pålagte oppgaver i fremtiden, har Forsvaret behov for nye luftvarslingsradarer for å blant annet kunne ivareta kommando og kontroll over Norges grenser.

Mange lokasjoner er blitt vurdert

Prosjektet har vurdert et stort antall lokasjoner, blant annet i forhold til dekningsområde, tilgjengelighet, kostnader, interferens og gjennomføringstid. Kravene til dekningsområde og kravene NATO stiller, er gradert informasjon.

Valget om plasseringen av de 11 radarene som skal oppføres, er gjort ut fra en vurdering basert på disse faktorene, med mål om å oppnå best mulig overvåkning av luftrommet over Norge og tilstøtende områder – med et begrenset antall radarer.

Operative hensyn har veid tyngst i lokasjonsvalget. Østlandsområdet er viktig for forsvaret av Norge. Ved å plassere en radar ved Sirikjerke, vil dette bidra til å opprettholde god dekning over både hovedstaden, Oslofjorden og Østlandsområdet, inkludert Luftforsvarets base på Rygge og Gardermoen flystasjon. Vi har sett etter fjelltopper innenfor et avgrenset området på Østlandet for at det skal passe best mulig sammen med de andre vedtatte radarene i prosjektet.

BYGGER VEI: Ett av veialternativene opp til radarstasjonen skal gå gjennom denne svært spesielle skogen. Foto: Biofokus.

Til slutt satt prosjektet igjen med en håndfull lokasjoner, der Sirikjerke var den eneste av de aktuelle fjelltoppene som oppfyller kravene.

-Vi har også gjennomgått offentlig tilgjengelig informasjon om natur, friluftsliv, kulturminner og andre interesser som kan bli påvirket, skriver trioen.

Operative hensyn

Operative hensyn har likevel veid tyngst i valg av lokasjon. Anbefalingen om valg av lokasjon er basert på et felles arbeid gjort av Forsvarsbygg, Forsvarsmateriell og Forsvaret. Den ble sendt til Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet, som tok den endelige avgjørelsen om ny lokasjon. Dette er en intern saksbehandlingsprosess mellom etater og departement, som ikke er underlagt krav til offentlig høring. Anbefalingen inneholder også opplysninger som er gradert i henhold til Sikkerhetsloven, og derfor ikke offentlig.

Sikkerhetskrav krever saksbehandling som ikke er offentlig. Radaranlegg er spesielle anlegg som gir grunnlag for annen saksbehandling. Det betyr at den kommende byggesaksbehandlingen av radaren på Sirikjerke vil gjennomføres internt i forsvarssektoren for å ivareta kravene til korrekt håndtering av gradert informasjon. Det fritar oss ikke fra lovpålagte krav, men innebærer en saksbehandling som ikke er offentlig.

Finne best mulig løsning

Prosjektet er åpne om det vi kan være åpne om Vi har stor forståelse for at Sirikjerke er en lokasjon som vekker mye engasjement. Det har vært gjennomført informasjonsmøter med Øvre Eiker kommune og andre berørte myndigheter, grunneiere og interesseorganisasjoner. Der har vi gitt den informasjon som var mulig å gi på daværende tidspunkt. Prosjektet er nå i dialog med de berørte for å finne best mulige løsninger på Sirikjerke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *