Ole Hammerborg (58) har i mange år jobbet med formidling av Wildenveys lyrikk. Nå holder han foredrag om mord i Mjøndalen.
Tekst og foto: Tore Shetelig
I en fullstappet pub, tok Hammerborg for seg tre drap, som skjedde i Nedre Eiker; i 1927, 1939 og 1977. Alle de 50 setene i Mortenstua hos Olsen på Hjørnet hadde i to uker vært utsolgt.
– Interessant å snakke om noe annet enn Herman Wildenvey og diktene hans. Det har jeg jo gjort helt siden jeg ble ansatt i Portåsen i 2010. True crime slår alltid an. Særlig når de gjelder mord som er utført her i bygda, sier Ole Hammerborg til BY Drammen.
Drap på Rygh for snart 100 år siden
Han tok først for seg drapet på Rygh gård i 1927. Overskriften i en avis fra den gangen var: «Cellulosearbeideren fra Mjøndalen som drepte sin beste venn».
Hans Jørgensen Korsgård var så beruset at han ikke husket noe av hvordan han knivstakk gårdbruker Gullik Rygh.
De to vennene hadde sittet sammen og drukket sprit tidligere på dagen. Ingen hadde merket noe til uvennskap mellom dem, før de røk i slagsmål om en knust rute.
– Dette var i forbudstiden da det var forbudt å både selge og kjøpe brennevin. Men det fløyt av sprint av sprit i bygda likevel. Årsaken var omfattende produksjon av hjemmebrent. Hans Jørgensen Korsgård hadde vært på hopprenn i Vikkollen, og hadde drukket tett hele dagen, Dette var en søndag, og etter at han hadde skaffet seg enda mer brennevin i løpet av ettermiddagen, oppsøkte han igjen sin kamerat Gullik Rygh, sent på kvelden ved 22-tiden.
– Ble skikkelig forbannet
– Familien var i ferd med å gå til ro, da de hørte noe romstering utenfor kjøkkenvinduet. Det var Hans Jørgensen Korsgård som prøvde å ta seg inn i huset. Hun knuste kjøkkenvinduet, og dette fikk huseieren til å bli skikkelig forbannet. Det kom til slagsmål, og den ubedte «gjesten» stakk gårdbrukeren tre ganger med en tollekniv, fortalte Ole Hammerborg.
Livet sto ikke til å redde. Gullik Rygh blødde i hjel etter at ett av stikkene traff hovedpulsåren. Drapsmannen ble pågrepet senere på dagen, og tilsto raskt. Det var liten tvil om at det var rett mann, blodig og omtåket som han fortsatt var.
Det var kjent fra før av Hans Jørgensen Korsgård ikke tålte å drikke. Han ble helt hinsides av det. Han påsto at han ikke husket noe av drapet. Dommen ble på 11,5 års fengsel.
– Mannen var tidligere ustraffet, og det hele var en stor tragedie. Resten av livet ble morderen kalt for «Knivstikker´n» i Nedre Eiker, fortalte Ole Hammerborg.
Gården ble solgt rett etterpå til familien Gevelt som kom flyttende fra Hokksund.
Dobbeltmord på Dalersletta
7. juni 1939 gikk drapsalarmen på Stensmyren på Dalersletta. Da skjedde et dobbeltmord som skaket opp bygda.
– To eldre søsken bodde der, rett ved grensen til daværende Skoger kommune. De hadde rykte på seg for å være litt gjerrige, og betalte gårdsguttene sine dårlig. Dette førte til et stadig bytte av gårdsgutter, fordi den innleide hjelpen ikke likte seg der – når lønnen stadig uteble.
– Johan Herman Fredriksen var 18 år og kom fra Hattfjelldal i Nordland. Han var av omstreiferslekten og hadde ikke hatt noen god barndom. Gutten hadde hørt rykter om at søskenparet hadde gjemt et stort beløp penger hjemme. Etter å bare vært på gården i to dager, dreper han begge to.
– Kvinnen ble brutalt drept ved at gårdsgutten knuste en brennevinsflaske og stakk henne gang på gang i ansiktet og halsen. Da broren gjorde anskrik, ble han drept med slag mot hodet med en skiftenøkkel, fortalte Ole Hammerborg.
To søljer i sølv var alt rovmorderen fikk med seg – etter at han hadde lett gjennom skuffer og skap på jakt etter pengene. Dommen ble på 8 års fengsel og ti års sikring.
Ren henrettelse av vaktmannen
9. september 1977 skjedde det et brutalt drap i vaktbua på nedlagte Mjøndalen Cellulosefabrikk. Nedleggelsen skjedde i mai samme år, da fabrikken gikk konkurs.

– I en overgangsperiode var det kun ti mann igjen på fabrikken. Seks i administrasjonen og to vakter ute på tomta. Vaktene var der fordi det ikke skulle skje tyverier av verdifullt utstyr fra anlegget. Drapet skjedde da en mann som hadde jobbet 20 år på cellulosen tidligere ble invitert inn på besøk i vaktbua i porten. Der dro gjesten – helt umotivert – opp en pistol av typen Colt 45, og skjøt vaktmannen Jan Henrik Larsson i hodet. Livet sto ikke til å redde, etter to skudd bak øret, sa foredragsholderen.
Lånte pistolen av sin onkel
Det var 51 år gamle Asbjørn Korneliussen fra Nedre Eiker som var drapsmann.
– Han hadde gått arbeidsløs i noen år, og hadde begynt å oppføre seg litt merkelig. Han hadde fått det for seg at vaktmannen var bevæpnet med pistol, og derfor utstyrte han seg også med våpen. Han lånte en Colt 45 fra sin onkel i Hurum under påskudd av at han skulle hjelpe en kamerat med å skyte en bikkje. Etter å ha drukket mange øl og spist karbonade på Grand på Bøndenes Hus i Mjøndalen, oppsøkte Korneliussen sin tidligere arbeidsplass, fortalte Ole Hammerborg.
Om drapsmannen ble invitert inn i vaktbua eller gikk inn på egenhånd, er uklart. Men han dro raskt opp pistolen og skjøt.
– Det ble av mange fremstilt som en ren henrettelse, med «lommekanon». Drapsmannen fikk 14 års fengsel – pluss sikring, opplyste foredragsholderen.

Kulturarbeideren Hammerborg, som kan de fleste av Herman Wildenveys dikt på rams, engasjerte publikum med sin fengende og engasjerte fortellerstil – på god og bred Eikerdialekt.
Møteserien fortsetter
Møteserien heter «Historiske Mjøndalen», og holdes en gang i måneden. Neste episode omhandler vei- og gatenavn i Mjøndalen og historien bak navnene på skiltene. 17. juni er neste opptreden for den flinke formidleren fra Mjøndalen.