Tore Shetelig, tekst
Jonn Ryghseter har vært en ivrig bruker av Mjøndalsskauen hele sitt liv. -Jeg fikk kaffen i halsen da jeg hørte om radarplanene på Sirikjerke, sier 64-åringen.
Forsvaret skal opprette en ny radarkjede. Den første radaren blir plassert på et av Øvre Eikers høyeste fjell, Sirikjerke, 635 meter over havet. Sirikjerke er et yndet turmål på Mjøndalsskauen, og er et av Eikers beste utkikkspunkt.
NATOs øyne i nord
“Natos øyne i nord” heter prosjektet, som omfatter en kjede på elleve radarer. Radarstasjonen på Sirikjerke er den første som skal bygges. Det anslåes mellom tre og fire års byggetid.
Samlet pris for en kjede på elleve radarer blir 12 milliarder kroner. Alle stasjonene skal være ferdig til bruk i 2031.
Forsvarsdepartementet valgte ut Sirikjerke etter en vurdering av hvordan man kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet over Østlandet.
Bygger på vei til toppen
Det skal bygges en ny vei opp til toppen.
Jonn Ryghseter vokste opp i Mjøndalen, og begynte allerede som liten gutt å trave i nettopp den marka som Sirikjerke hører til.
Han aksepterer at Forsvarsdepartementet allerede har valgt ut Sirikjerke, og at det ikke er noen ankemuligheter. Men Ryghseter synes det er sårt at akkurat denne naturperlen ikke skal fremstå slik den alltid har gjort.
-Jeg liker å ha med meg en svartkjele, og koke skaukaffe på bål. Det har jeg gjort utallige ganger på nettopp Sirikjerke. Men kaffen kommer ikke til å smake på langt nær like godt der oppe heretter med en radarstasjon som nærmeeste nabo til bålet mitt, sier han.
Ryghseter håper at Forsvaret går mest mulig skånsomt fram i terrenget under byggeperioden.
Hellig sted
Sirikjerke er nærmest et hellig sted for turfolket. Det holdes av og til gudstjenester på toppen, med alter på en katedrallignende knaus.
Navnet Siri kommer fra en budeie med samme navn. Hun passet kyrne på Hornesetra på Smøråsen. Når Siri hadde behov for en samtale med Vår herre, gikk hun ofte til den lille kollen på Sirikjerke og hadde en andaktsstund.