Tekst: Awat Sarzali
Duften av epler og sagflis vil fylle luften når Lier Bygdetun inviterer til eplefestival og åpen gård søndag.
Høsten er kommet, og det er tid for å feire årstidens rike farger og smaker. Førstkommende søndag blir en dag for hele familien med alt fra epleplukking til motorsagtevling og sjonglering.
I år får festivalen en ekstra dose landlig sjarm når Bondelagets åpen gård slår seg sammen med festen.
– Vi gleder oss veldig. Ekstra stas er det å samarbeide med Bondelaget. Det kommer masse kyr og sauer, forteller frivillig koordinator Siri Røsbak Glosli ved Lier bygdetun.
Eplefest og gårdsglede
Årets Eplefestival blir et eventyr for hele familien. Hvor ellers kan du leke som i gamle dager, hoppe i høyet og runde av med en varm eplekake rett fra frukthagen?
Her kan du plukke dine egne epler. Snart får du også rusle mellom trærne fulle av frukt og fylle kurven med sprø, røde delikatesser. Epler smaker jo best når de er nyplukket rett fra greinen.
Alle besøkende får sjansen til en gratis tur med hest og kjerre. For de som liker litt mer fart og spenning, vil det være sirkusaktiviteter som rockeringtriks og sjonglering. Kanskje får du til og med oppleve litt sirkusmagi? Lidir Viking- og Bueskytterlag vil sette opp en imponerende 11 meter lang, brodert revel. Lier bibliotek inviterer til koselig lesestund i campingvognen.
For de kreative vil Lier Husflidslag arrangere epletrykk. Det blir både drageverksted og drage oppvisning. Barna kan også prøve seg på lafting og spikking. Kanskje reiser du hjem med en hjemmelaget suvenir?
Mat og markedsboder
Matbodene på festivalen vil friste med et stort utvalg av lokale produkter, perfekt for dem som ønsker en ekte smak av Lier. Her kan du finne alt fra lokalprodusert honning og ferske bakevarer til tradisjonell husmannskost.
Grini Hjemmebakeri stiller med herlig hjemmebakst. Helgerud gård frister med saftige hamburgere laget av deres eget kvigekjøtt. Fra Marihøna Gårdsbakeri kan du glede deg til deilige kaker. Buskerud og Omegn Gartnerforening sørger for et fargerikt utvalg av ferske grønnsaker og nyplukkede blomster.
– Vi steker eplemuffins og eplehorn i bakerovnen tidlig på morgenen. Da er de rykende ferske til gjestene kommer, forklarer Siri begeistret.
I tillegg til de lokale delikatessene, kan du også glede deg til klassikere som sveler, pølser og vafler. Og for dem som er ute etter noe mer eksotisk, vil det også være thaimat på menyen.
Markedsbodene vil tilby alt fra strikk og tradisjonell skinnsøm til keramikk. Heklede og strikkede plagg som sjal, luer og sokker, håndlagde såper, smykker og lommebøker vil være å finne blant bodene – alt med lokalt og personlig preg.
Gammeldagse tradisjoner
Det som gjør eplene på Lier Bygdetun så unike, er de 200 epletrærne med historiske eplesorter. Besøkende kan til og med ta med seg et eple eller kvist hjemmefra og få hjelp til å identifisere hvilke sorter de har i egen hage.
Som vertskap for arrangementet gir Lier Bygdetun deg en sjelden sjanse til å oppleve historien på nært hold. Her kan du vandre gjennom gamle våningshus og svalgangshus. Besøkende kan også bli med på omvisninger med en arkeolog, som gir omvisning til gravhauger og skålgroper i området.
For barna – og kanskje de voksne som fremdeles har et mykt punkt for gårdsdyr – kan man klappe og kose med kyr, sauer og hester. I tillegg vil en imponerende utstilling av gårdsmaskiner gi et spennende innblikk i dagens moderne bondeliv, som står side om side med tradisjonene på tunet.
En ekte oppoverbakke
Lurer du på hvordan du best kommer deg til denne herlige høstfesten? Det er ingen parkering oppe på tunet, men festivalen har gjort det enkelt. De setter opp gratis busser fra Lierbyen sentrum, så du kan bare hoppe på og nyte utsikten.
Velger du å gå av bussen ved Lierbyen skole, venter en kort spasertur. Ja, det er en oppoverbakke, men utsikten på toppen gjør det verdt innsatsen. Og hvis du vil ha litt ekstra moro, kan du alltid utfordre de andre til å se hvem som kommer først til toppen.
På Lier Bygdetun er eplemuffinsene rykende ferske, leken er ekte og høstluften fylt med latter og glede.