Tekst og foto: Awat Sarzali
Brede smil og god stemning preget kvinnehelsehuset da Drammen Sanitetsforening mottok en gave på hele 6 millioner kroner fra SpareBank 1 Stiftelsen BV.
Overrekkelsen markerer et betydningsfullt løft for kvinnehelsesatsingen i regionen. Midlene vil gå til drift og utvikling av Drammen Kvinnehelsehus. Gaven ble mottatt med stor takknemlighet fra sanitetskvinnene.
– Vi er utrolig stolte over å kunne bidra til dette viktige arbeidet. Vårt mål er at kvinnehelsesatsingen skal lykkes. Med denne gaven kan Drammen Sanitetforening fortsette å utvikle seg og nå ut til flere, sier daglig leder Gisle Dahn i SpareBank 1 Stiftelsen BV.
Med milliongaven ønsker SpareBank 1-stiftelsen at sanitetsforeningens satsning på kvinnehelsehuset kan vokse og nå ut til enda flere kvinner med tilbudet som fremmer helse, trivsel og fellesskap. Midlene skal sikre driften i tre år. Dermed kan ansatte og frivillige fokusere på å utvikle og videreføre tiltakene uten økonomiske bekymringer.
En trygg havn
Kvinnehelsehuset er allerede en trygg havn for mange kvinner i Drammensområdet. Arbeidet Drammen Sanitetsforening gjør, treffer et bredt spekter av kvinner i alle livssituasjoner. Daglig leder Bente Bostrøm ser på støtten som en fantastisk mulighet til å utvide tilbudene. Fra barn til eldre, fra mødre til kvinner med flerkulturell bakgrunn – alle kan finne støtte og fellesskap på kvinnehelsehuset.
– Vi har allerede truffet mange kvinner. Med denne gaven kan vi nå ut til enda flere. Hittil i år har vi hatt over 1.600 deltakere innom våre ulike tilbud. Vi ser fram til å kunne tilby enda mer, sier Bostrøm.
For SpareBank 1 Stiftelsen BV er kvinnehelse et sentralt satsingsområde. Stiftelsen ser det som viktig å støtte tiltak som gir kvinner et bedre helsetilbud, spesielt der frivillig innsats kan utfylle det offentlige helsetilbudet. Sanitetskvinnene har et bredt spekter av aktiviteter og når ut til mange som ikke finner den hjelpen de trenger i det offentlige systemet.
– Frivillig arbeid er et viktig supplement til det offentlige helsevesenet. Vi er takknemlige for å kunne bidra til bedre kvinnehelse i Drammen. Sanitetsforeningen gjør et enestående arbeid med å skape et fellesskap og gi kvinner tilgang til viktig helsekunnskap, sier Gisle Dahn.
Bred helse tilbud
Drammen Sanitetsforening tilbyr et bredt spekter av helsetjenester som retter seg mot kvinner i ulike livssituasjoner. Et av hovedområdene er støtte til kvinner med flerkulturell bakgrunn. De tilbyr aktiviteter som flerkulturell kvinnecafe, hvor de besøkende kan trene norsk, etablere nettverk og øke sin helsekompetanse.
Kvinner med lite nettverk og svake norskkunnskaper får også hjelp gjennom flerkulturelle doulaer. Her får de bistand med veiledning i forbindelse med fødsel og foreldrerollen i en krysskulturell kontekst.
Videre tilbyr gruppen “Motherhood” støtte til mødre som oppdrar barn i et nytt land. Kvinnehelsehuset er også hjem for frivillige med variert kompetanse. Det kan være pensjonerte leger og helsepersonell, som bidrar til å videreformidle helsekompetanse.
– Det viktigste vi kan gi kvinnene som kommer til oss, er et trygt sted hvor de kan lære om egen helse, bygge nettverk og finne støtte hos hverandre. Nettopp dette bidrar til å bekjempe ensomhet, som vi vet er en stor folkehelseutfordring, sier Bostrøm.
Med denne gaven kan kvinnehelsehuset også styrke sitt samarbeid med andre aktører som spiseforstyrrelsesforeningen SPISFO. De kan tilby lavterskeltilbud for kvinner som sliter med spiseforstyrrelser. I tillegg vil huset fortsette sitt samarbeid med Drammen kommune, hvor en jordmor bistår kvinner som ellers ikke ville fått hjelp gjennom det offentlige helsevesenet.
Bærebjelken i huset
Kvinnehelsehuset i Drammen er bygget på en solid grunnmur av helsekompetanse. De ansatte med stor faglig kunnskap, supplert av frivillige som bringer et bredt spekter av ferdigheter til bordet. Sammen sørger det for at kvinnene som kommer hit, får den støtten de trenger.
– Helsekompetanse er selve grunnmuren i alt vi gjør på kvinnehelsehuset. Våre ansatte og frivillige bidrar med sin fagkunnskap og lidenskap. Det gir kvinnene som kommer hit et unikt og trygt miljø for å lære og utvikle seg, sier Bente Bostrøm.
Frivillige engasjerer seg i aktiviteter de har både interesse for og kompetanse i. De skaper et miljø hvor hver enkelt bidrar med det de gjør best. Blant de frivillige finner man alt fra pensjonerte leger som deler sin helsekompetanse, til personer som bygger relasjoner gjennom matlaging og fellesskap.
Denne kombinasjonen av fagkompetanse og frivillig engasjement gjør huset til en trygg havn for kvinner i alle aldre. Her kan de utvikle sin helsekompetanse og bli en del av et større fellesskap.