_DSC3403
FØLGER GODT MED: Morten Halmrast i sving inne i fotoskjulet sitt på Mjøndalsskauen.

Mortens blinkskudd fra hemmelig fotoskjul

Tekst og foto: Tore Shetelig

I ly av mørket og et hemmelig fotoskjul i Mjøndalsskauen, sikter Morten Halmrast inn på kongeørnen. Tålmodigheten belønnes med fotografiske blinkskudd.

62-årige Morten er en ivrig fuglefotograf. På et hemmelig sted i Mjøndalsskauen har han sitt fotoskjul. Når åtet ligger ute, drister den majestetiske rovfuglen seg helt inn på fôringsplassen.

– Men da har kongeørnen først sittet to timer i toppen av en krokfuru, snaue hundre meter unna, for å sjekke at kysten er klar. Ørnene er veldig sky og forsiktige. Så når en av dem lander sju meter unna fotoskjulet mitt, er det toppen av lykke, forteller Morten Halmrast til BY Drammen.

Da sitrer drammenseren av spenning og er topp konsentrert. Målet er å få tatt de beste bildene av kongeørnen.

Det må være mørkt før Kongeørnen går inn for landing foran Mortens telelinser.

Her lander kongeørnen på fôringsplassen. Foto: Morten Halmrast

Alt foregår i mørket

– For å ha en god sjanse til å fotografere kongeørnen, må jeg komme til fotoskjulet når det er mørkt. Jeg må også dra når det er mørkt – for å ikke forstyrre fuglen.

Morten Halmrast er oppvokst på Øren, men bor i Mjøndalen. Han får mat til kongeørnen fra den lokale viltnemnda. Når Morten har fått tilgang til et trafikkdrept rådyr, bærer han det på ryggen fra en skogsbilvei og opp til fotoskjulet.

– Det er tungt, skal jeg si deg. 40 kilo på ryggen. Men det er jo så absolutt verdt strevet. Belønningen er fotografiske blinkskudd, sier 62-åringen.

Ventet i elleve timer

Tålmodighet er viktig i denne bransjen. Morten satt musestille inne i fotoskjulet sitt i elleve timer for å få tatt bildene av kongeørnen som du kan se i denne reportasjen.

– Det var sist vinter og ti minus ute. Fotoskjulet er ikke isolert. Etter den “vakta” gikk jeg til innkjøp av en gassfyrt ovn, forteller mannen som så å si hver dag er oppe på “tomta” for å legge ut nytt fôr.

– Hvordan begynte din interesse for fugler?

– Allerede som sjuåring ble jeg interessert. Bestefaren min, Reidar Olsen, bygget en fuglekasse hjemme i hagen på Øren i Drammen. Da var interessen tent. Så ballet det bare på seg. Særlig etter at jeg kjøpte meg mitt første speilreflekskamera som 15-åring. Jeg fikk 3.000 kroner i konfirmasjonspenger, og hele potten gikk til en Canon AE1.

Kongeørnen er den nest største rovfuglen i Norge. Bare havørnen er større. Foto: Morten Halmrast

Stadig bedre kameraer

Den gangen ladet man kameraene med film. Senere ble det digitale speilreflekskameraer med telelinser helt opp til 500 millimeter.

Her står Morten foran fotoskjulet sitt.

– Nå har jeg speilløse kameraer. Det vil si at man ikke hører utløseren og er en stor fordel. Fuglene jeg fotograferer er veldig vare på lyd.

Morten er gift med Ine og har to voksne barn.

– Er du alltid alene her i fotoskjulet ditt?

– Nei, jeg har en god kamerat, Morten Winnæs. Vi vokste opp sammen på Øren og har delt interessen for fugl helt siden barneskoletiden. Dann og vann er Morten med meg her på post. Ellers stortrives jeg i egen selskap, forteller 62-åringen.

– Når jeg kommer opp hit, faller det med en gang en helt egen ro over meg. Å være her, er som balsam for sjelen.

Fri hver fredag

Morten jobber til daglig ved en grafisk bedrift i Mjøndalen. Hos Norsk Formularindustri er han print- og IT-ansvarlig. Men fritidsfotografen har fri hver fredag –  og da bærer det alltid rett til skogs.

Morten legger mye arbeid i å finne dekorative og innbydende stokker og greiner, som han pynter med mose, slik at fuglene har lyst til å sette seg der, og “posere” foran hans kameralinser.

Det er alltid nok å gjøre på “tomta” rundt fotoskjulet. Mye tid og innsats kreves for å lage en god fôringsplass i skogen. Mosekledde stokker og stubber skal oppgraderes, slik at de frister fuglene til å sette seg der. Stokkene står rett foran kameralinsene til Morten, som sitter dønn stille og venter tålmodig inne i det selvbygde fotoskjulet.

– Hvilke andre dyr fotograferer du?

– Jeg har en veldig artig grevlingfamilie som dukker opp her nattestid. Familien består av mamma, pappa og to unger, forteller han.

– De bor rett nedi lia her og har egen sti opp til fôringsplassen. Der legger jeg ut solsikkefrø og nøtter til dem. De gjør mange rare bevegelser. Noen ganger sitter de og klør seg på brystet av ren velvære.

Når det gjelder fugler, får Morten ofte besøk av både spurvehauker og hønsehauker. Han fotograferer også mindre fugler som svarttrost, rødstrupe, spettmeis og nøtteskrike.

Bryllupsfotografering

Mjøndølingen har hytte i Seljord i Telemark. Også i nærheten av den har Morten bygget et fotoskjul. Så det går med mye tid til fuglefotografering. Den hobbyen gir han aldri slipp på.

Men i det siste har Morten også begynt med bryllupsfotografering. Hittil har han “dekket” to bryllup, men dette akter han ikke å la overta for fuglefotograferingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *