Tekst og foto: Tore Shetelig
Fulle av arbeidslyst stiller seniorene i IF Birkebeineren “på jobb” hver eneste onsdag – året rundt.
Arbeidsplassen for pensjonistene i alderen 75 til 84 år, er klubbens idrettsanlegg på Årbogen. Gutta er tidligere elektrikere, rørleggere og entreprenører innen bygg og anlegg. En ventilasjonsekspert er også med i dugnadsgjengen.
– Det er sjelden at klubben kjøper inn noen håndverkertjenester i det hele tatt. Vi fikser det meste selv. Dessuten har Birkebeineren de siste 15 årene greid seg uten vaktmester på klubbhuset – der det også er en naturbarnehage. Bare når det gjelder vaktmester, sparer klubben 1 million kroner i lønn og sosiale utgifter, sier Rolf Henning Larsen til BY Drammen.
Den spreke 79-åringen er leder av dugnadsgjengen, som består av 18 mann. Når det er spesielle arbeidsoperasjoner, kommer også seks kvinner.
Da BY Drammen var på besøk, skulle nye innbytterbenker på en av fotballbanene bygges. Jobbingen gikk med liv og lyst i solskinnet. Kappsag og all slags utstyr har gutta selv.
Helt fantastisk innsats
Rolf Henning Larsen mener troppene leverer helt fantastisk innsats.
– De gjør arbeidsoppgavene sine uten å mukke. Jeg fordeler oppgavene ut fra hvilken kompetanse gutta sitter inne med. Da vet jeg at sluttproduktet blir topp. Dessuten er det en stor fordel at vi kjenner hverandre så godt. Over halvparten av dem som er med her, gikk jeg sammen med på Krokstad folkeskole. Vi har kjent hverandre hele livet, sier Larsen.
Han legger ikke skjul på at ledelsen for IF Birkebeineren er fornøyd med innsatsen.
– De er rause med oss. Vi blir sammen med våre fruer påspandert julemiddag. Og vil vi ha en pølsefest i ny og ny, får vi det også gratis, smiler dugnadslederen.
Han var med allerede i 1985. Da skulle klubbhuset bygges.
– Den gang var det bare skau på hele tomten. Før vi begynte å hogge, stakk jeg ut hjørnene på huset sammen med faren min Erland. Klubbhuset ble innviet i 1988, og siden har det gått slag i slag med forskjellige dugnadsjobber, forteller Rolf Henning Larsen.
Det flotteste anlegget
Idrettsanlegget på Årbogen er det fineste på Østlandet, mener mange. Det inneholder to gressbaner, en kunstgressbane og fire tennisbaner. Nye løypetraseer for langrenn kom på plass for to år siden. I år er det satt opp et pumptrack-anlegg for sykkel.
I fjor sto et nytt, miljøvennlig anlegg for rensing av granulat fra kunstgressbanen klart. 14 tonn granulat samles opp i løpet av ett år.
En robotklipper sørger for at gresset alltid er i perfekt stand på de to gressbanene. Den koster 408.000 kroner. Sparebanken Øst slo til og betalte roboten.
Rett før Nedre Eiker kommune ble nedlagt, fikk dugnadsgjengen en frivillighetspris.
Fikk ungdomspris
– Vi mottok også for fire år siden en såkalt ungdomspris av Lions, humrer Rolf Henning Larsen.
– Da vi hørte navnet ungdomspris, trodde vi først at utdeleren som kom hit, hadde gått feil. Men så viste det seg at vi fikk prisen for vår jobb med å tilrettelegge for at ungdom kunne utfolde seg med idrett på anleggene her, kommer det fra dugnadslederen.
Siden 2008 har dugnadsgjengen utført en helt utrolig mengde med oppgaver på Årbogen. Lista fyller tre tettskrevne A4-sider. Vi nøyer oss med noen “smaksprøver”:
Første året bisto de svenske kunstgressleggere fra juni til åpningen av banen 28. september. De forskalet og støpte fundamenter for lysmaster og montering av mastene.
Samme år la de ned gasstanker og kledde fyringscontaineren med villmarkspanel og gresstak. Solide innbytterbenker med betongfundament ble også laget. Det ble i tillegg utført vedlikehold av klubbhus og barnehage.
Står på videre
Så mye rakk gjengen bare på ett år. Så fulgte et vell av utførte arbeidsoppgaver de kommende årene – helt fram til i dag.
Og gutta hviler ikke på laurbærene. De vil stå på videre til fordel for klubben de har i sitt hjerte, blå-gule Birkebeineren.
– Drivkraften er å hjelpe klubben vår, men det er også veldig sosialt for oss å ha dette samlingspunktet en gang i uken, sier Bjarne Vidar Øen.