Tekst og foto: Tore Shetelig
Erik Dalheim syntes det var for ille at tidligere drammensordfører Karl Gunderssen var blitt glemt.
Derfor tok Dalheim for et par år siden initiativet til at det skulle komme opp skilter på plassen som vitterlig var Karl Gunderssen sin, uten at noen tidligere hadde brydd seg om å markere det. Det var blitt gjort et vedtak i kommunen for mange år siden om at den markante ordføreren skulle få sin egen plass.
Den skulle være rett ved den gamle inngangen til Drammens Museum på Strømsø. Men ingen brydde seg om å sette opp de nødvendige skiltene.
Derfor tok Erik Dalheim tak i saken, og nå står det både skilt og tre benker på stedet hvor Karl Gunderssen hver lørdag pleide å sitte og lese sine aviser. Da kunne han samtidig ta imot henvendelser fra innbyggere, som satte seg ned på benken med ham, for å ta opp stort og smått.
Erik Dalheim fikk applaus for sin innsats med å børste “støvet” av den tidligere drammensordføreren. Det skjedde søndag kveld på et lanseringsmøte for utgivelsen av en ny bok. Karl-Henrik Gunderssen, oldebarnet til Karl Gunderssen, har skrevet boken om en ordfører i krig.
Ordfører både før og etter krigen
Karl Gundersen fra Arbeiderpartiet satt som ordfører fra 1935 og fram til han ble avsatt av nazimyndighetene i 1940. Så ble han i 1945 gjenvalgt enstemmig, og han satt helt fram til 1957.
Erik Dalheim var ordfører i Drammen fra 1975 til 1979. Så ble han valgt inn på Stortinget for Buskerud. Der ble han gjenvalgt fem ganger. Dalheim satt på “Tinget” i 20 år.
Dalheim forteller til BY Drammen at han selv har minner fra Karl Gunderssens tid.
– Jeg var elleve år gammel da jeg første gang hørte ordfører Gunderssen i bystyresalen. Jeg ble tatt med av en av mine lærere på folkeskolen. Han mente at vi elver hadde godt av å få med oss hva som skjedde i bystyret. Jeg husker det var veldig alvorlig. Alle hadde på seg pene klær.
Fikk overvære navnedebatt
– Jeg fikk overvære en debatt om hvordan navnet Åssiden skulle skrives. Dette var i 1951, og Åssiden hadde nettopp blitt innlemmet i Drammen etter tidligere å ha tilhørt Lier kommune. Utfallet av debatten viste de gode evnene Karl Gunderssen hadde til å kompromisse, minnes Dalheim.
– Mange av debattantene ville at navnet skulle skrives som det ble uttalt: Åssia. Gunderssen mente at det ikke gikk an å skrive stedsnavnet slik, men sa i sitt forslag til vedtak at det måtte bli Åssiden skriftlig. Men at alle sto fritt til å uttale det Åssia.
84-åringen er fortsatt sprek.
– Selv om jeg er blitt gammel, regner jeg meg fortsatt ikke som pensjonist. Jeg har noen jern i ilden ennå. smiler han.
Lå i hvelvet
Da Dalheim tok over som ordfører i 1975, fant han i det brannsikre hvelvet på ordførerkontoret noen få hefter av et restopplag av “En ordførers dagbok”, som Karl Gunderssen ga ut i 1946. Boken var skrevet i svært nøktern telegramstil og handlet om de dramatiske aprildagene i 1940 da tyskerne inntok Drammen.
Nå har oldebarnet Karl-Henrik Gunderssen dramatisert hendelsene i en dokumentarroman som heter “Hanen i Drammen, en ordfører i krig”.
Se fyldig omtale av boken i BY Drammen 1. november.
Én kommentar
Veldig bra! Takk for morsom og interessant boklansering i går