Tekst og foto: Line Scheistrøen
Nyklipt og klar løper Anton på lette labber ut fra «Bisken Hundefrisør» på Øren i Drammen. Godt pels-stell er ikke luksus, men god hundehelse, mener hundefrisørene Anita Szabo og Mathilde Bruer.
Det hersker en overraskende rolig stemning hos Bisken Hundefrisør. En skulle kanskje tro at det er mer leven, i hvert fall et par «pip og voff» når to hunder (som faktisk ikke liker hverandre noe særlig) skal klippes samtidig inne i et ganske så lite lokale, – men den gang ei.
Hundene Obi og Anton er innom for å få hverdagsklippen. De har vært faste kunder siden de var valper. Hundene kommer jevnlig innom hundefrisøren for å få stelt og klipt pelsen. Obi og Anton står rolig på hvert sitt bord og gjør – stort sett – det de får beskjed om.
Men selv om hundene synes å like det, er nok lykken størst når de er ferdige, for da vanker det kos og ikke minst: Godbiter!
Trives på Øren
I snart fire år har Bisken hundefrisør holdt til i Hotvetveien på Øren i Drammen. Før det var de på Solbergsenteret.
– Vi trives veldig godt her. Det er sentralt og fint, sier Anita Szabo, hundefrisør og daglig leder.
Hun startet opp Bisken Hundefrisør i 2011. Kollega Mathilde Bruer har jobbet som hundefrisør siden 2016. Begge har utdanning fra Sverige. Den har de tatt hos Marina’s Hundfrisering Hundfrisörskola.
– Akkurat nå er det ingen tilsvarende utdanning i Norge, forteller de.
Advarer mot kort-kort
For ja, det er ikke bare å ta en saks eller en barbermaskin og klippe i vei på hunden din. Det får man fort forståelse for når Anita og Mathilde forteller om riktig stell og klipp av hundepelsen. Hundefrisørene har kunnskap, erfaring, interesse og engasjement som de gjerne deler med hundeeiere.
– Vi vil pelsens beste, sier hundefrisørene i kor. De kan analysere pels og de vet hva de skal gjøre med den.
Og hva innebærer det? Jo, her kan hunden – avhengig av behov – blant annet få bad og vask, føn og børst, klipp og napping av diverse hår.
Stell av pels er nødvendig, men det betyr ikke at alt må gjøres hos hundefrisøren. Men det er viktig å vite hva man holder på med, understreker Anita og Mathilde.
– For tiden er det for eksempel en dårlig trend med å barbere/klippe hundepelsen så kort som overhodet mulig, sier Anita.
Hundefrisørene advarer sterkt mot å snauklippe hunder. Pelsen beskytter nemlig mot omgivelsene. Når det for eksempel er stekende sol fungerer pelsen som en slags termos som holder hundens kroppstemperatur nede.
Alle typer hunder og eiere
Inn døra til Bisken kommer alle slags hunder og dermed også alle typer eiere. Kundene er fra Drammen og omegn, men noen kommer også ganske langveis for klipp. Det var for eksempel en hund (og eier) som kom fra Nesbyen til Drammen hver tredje måned, fra hunden var valp til den døde.
– Vi har alt fra eldre hundeiere som ikke ønsker å gjøre noe selv, til unge, førstegangs hundeeiere som vil ha hjelp fra starten, forteller frisørene.
Stort sett bestiller hundeeiere klippetime. Men Bisken Hundefrisør har også drop-in-dager for klo-klipp.
– Da kan det bli kø langt uti gata utenfor salongen, sier Mathilde.
Men de merker den såkalte «dyrtida», at mange i større grad enn tidligere må tenke over hva de bruker penger på. Kanskje drøyer vi litt med å gå til frisøren, og på lik linje kan det være at hundeiere venter litt med å ta hunden til hundefrisøren.
Også som selvstendig næringsdrivende merker de at det meste har blitt dyrere. Å drive frisørsalong for hunder koster.
Må ha tillit
Av erfaring vet Anita og Mathilde at alle hunder (og hundeeiere!) er forskjellige og må behandles ulikt. Å besøke frisøren kan være stressende for noen hunder (og hundeeiere!), spesielt de som ikke er vant til det.
Avhengig av hunderase og pels tar klippingen normalt et par timer.
For hundefrisøren er det viktig å oppnå god kontakt mellom hund og frisør. For å unngå distraksjon, får ikke hundeeiere lov til å være tilstede når hunden klippes.
– Det er viktig å skape et trygt miljø for hundene. Vi har hatt hunder som har vært nervøse når de kommer, men som etter noen besøk går nyklipt og logrende ut herifra, forteller frisørene.
Luftetur i lunsjen
Anita og Mathilde har hatt egne hunder i mange år. Og i motsetning til på en del andre arbeidsplasser der det ikke er lov å ha med hund, er så ikke tilfellet på Bisken. Men kundene ser og møter nødvendigvis ikke hundefrisørenes hunder. Hundene ligger på bakrommet og dukker bare opp når det er tillatt. Og hvis arbeidsdagen ikke er alt for hektisk, er det tid for felles luftetur i lunsjen.
Anita har newfoundlandshunden «Unik», som ser ut til å storkose seg sammen med Mathildes hunder «Jazz» og «Atlas». De er henholdsvis av rasene kinesisk nakenhund og powder puff.
Tips til hundeeiere
Ifølge hundefrisørene er det mye hundeeiere kan (og bør) gjøre, som å sjekke, vaske og børste pels. De kan også klippe selv. Noen hundeeiere velger en kombinasjon: å klippe litt selv og så komme bortom frisøren og få hjelp med det som er vanskelig.
Til slutt noen tips fra hundefrisørene til deg som er hundeier:
- Start med pelsstell mens hunden er valp, så tidlig som overhodet mulig.
- Gjør valpen motstand de første gangene? Det er bare å fortsette. Tilslutt er det en vane.
- Etabler rutiner for når ting skjer.
- La hunden «bli venn» med børsten og klo-tanga. Børst og klipp jevnlig.
- Synes du det er vanskelig? Be om hjelp! Har du valp, bestill en valpetime.