Drammens Museum inviterer barna til koinobori-verksted 30. mars. Du har kanskje sett flyvende karper eller Koi-fisker som flagrer i vinden? Hvorfor bruker de en fisk i Japan når noe skal feires?
Barna får høre historien om koinobori, om hva den representerer og hvordan man feirer Barnas dag i Japan. Deretter får barna høre koinobori-sangen og lage sin egen karpe i flere typer papir, akvarell og pastellkritt. Denne får de selvfølgelig med seg hjem.
Kunstklubben starter kl. 11 og varer i 1,5 time. Museets formidlere leder verkstedet, og som foresatt kan du ta deg en liten kunstpause ettersom inngangsbilletten din er inkludert.
Denne dagen er det japansk tema på museet, og du kan også møte Kari Ulleberg i sin utstilling. Hun har vært på flere studiereiser til Japan, og vil fortelle om hvordan japansk kunsthåndverk har inspirert henne og andre designere og formgivere.
Hva er koinobori?
Koinobori (鯉のぼり) er japanske vindstrømmere formet som karper, som tradisjonelt brukes til å feire Kodomo no Hi (Barnas dag) den 5. mai i Japan. Disse fargerike karpeflaggene har en lang historie og symboliserer styrke, motstandskraft og suksess.
Historien bak koinobori
Koinobori har sine røtter i Edo-perioden (1603–1868), da samuraifamilier begynte å henge opp karpeflagg for å ønske sønnene deres styrke og suksess i livet. Inspirasjonen kommer fra en kinesisk legende om en karpe som svømte oppover Den gule elven og ble til en drage da den nådde toppen av et fossefall – et symbol på utholdenhet og triumf over motgang.
I Japan ble denne symbolikken adoptert for å uttrykke foreldres ønske om at barna deres skulle vokse opp sterke og utholdende, akkurat som karpen i legenden.
Utvikling av tradisjonen
Opprinnelig var koinobori en tradisjon begrenset til samuraiklasser, men etter hvert ble det populært blant vanlige folk også. Over tid ble den en del av Tango no Sekku, en festival for gutter, som senere ble omgjort til Kodomo no Hi i 1948 – en dag for å feire alle barn, uavhengig av kjønn.
Symbolikken i dagens koinobori
I moderne tid består en typisk koinobori-oppsetning av flere karper i ulike farger:
-
Svart (magoi, 真鯉) – Representerer faren.
-
Rød eller rosa (higoi, 緋鯉) – Symboliserer moren.
-
Blå, grønn eller annen farge – Representerer barna, med en ekstra karpe for hvert barn i familien.
Disse karpeflaggene henges vanligvis på høye stolper utenfor hjemmene, hvor de blafrer i vinden som om de “svømmer” oppover.
Koinobori i dag
Selv om samfunnsendringer har gjort feiringen mindre utbredt i noen områder, er koinobori fortsatt en viktig del av japansk kultur. De finnes også i kunst, design og suvenirer, og store koinobori-parader og arrangementer holdes over hele Japan i mai.
Denne vakre tradisjonen fortsetter å være et symbol på håp, styrke og kjærlighet til barn i Japan. 🏮🎏