_DSC3363
ALLE VELKOMMEN: - Vi satser på å tiltrekke oss mange nye brukergrupper. Tverken sports- og kulturkapell passer for et vell av aktiviteter. Både innen- og utendørs, sier Knut Olaf Kals. Foto: Tore Shetelig.

Åpner kapell som kurssted for næringslivet

Tekst og foto: Tore Shetelig

Et kapell kan brukes til så mye mer enn et gudshus. Bare spør Knut Olaf Kals.

Den aktive liungen er i ferd med å få bruksfrekvensen kraftig opp på Tverken Sportskapell i Finnemarka. Nå er det slutt på å kun holde gudstjenester der.

-Vi må bruke de verdiene som ligger i kapellet og den flotte naturen rundt, mye bedre. Målet mitt er å få til helårsdrift her. Næringslivet kan ha samlinger, kurs og andre aktiviteter her. Lokalene passer også ypperlig for lag og foreninger som vil dra en tur på skauen – for å kose seg i sosialt fellesskap, sier Knut Olaf Kals til BY Drammen.

Prøvekjørt av sykepleiere

“Nye” sportskapellet ble prøvekjørt – med stort hell – sist fredag. Da var 80 ansatte fra akuttmottaket på sykehuset på dagstur.

-De storkoste seg her på fagdag, og sa at dette virkelig ga mersmak. På ettermiddagen boltret deltakerne seg i en aktivitetsløype ute i den idylliske og åpne furuskauen. Sykepleierne ville gjerne ha en øvelse med øksekast, så jeg laget en blink til dem. Ellers inneholdt aktivitetsløypa sju- åtte poster og utgjorde en rebus med faglige spørsmål, forteller entusiastiske Knut Olaf Kals.

63-åringen er nestleder og sekretær i kapellstyret.

EN STILLE STUND: Knut Olaf Kals leser i bibelen på alteret i sports- og kulturkapellet.

I hytteboka skrev en fornøyd avdelingssykepleier Aslaug Olavsdatter Henneseid:

“Vi opplevde en god atmosfære i et gammelt ærverdig kapell”.

Forbedringer for 200.000 kroner

Den siste tiden er det blitt investert 200.000 kroner i nytt sikringsanlegg, med overspenningsvern. Mobilt bredbånd er også kommet på plass. Det samme er et nytt alarmanlegg. Nye panelovner er også installert.

-Jeg kan styre varmen digitalt via en app. Jeg sitter hjemme i stua i Lier, og setter på varmen derfra. Da er det godt og varmt i kapellet når vi får gjester på besøk. Så du kan trygt si at den nye tid har inntatt den 86 år gamle bygningen, smiler Knut Olaf Kals.

For å markere forandringen i bruksområdet, kalles heretter bygningen for sports- og kulturkapell.

Overnattingsmuligheter

Det er kapasitet for overnatting i kapellet, som har egen sovesal i annen etasje – pluss soverom nede. Det går også an å sove i peisestua.

FIN PLASSERING: Tverken sports- og kulturkapell ligger fint til i Finnemarka, tre kilometer nord for Landfalltjern.

Naturen er storslått på Tverken, som ligger fritt og fint 458 meter over havet. Vinterstid ligger flott preparerte skiløyper, rett utenfor stuedøra. Turmulighetene sommerstid er også helt på topp.

Kapellet eies av følgende menigheter i disse kirkesognene: Bragernes, Åssiden, Strømsgodset, Konnerud. Austad/Fjell, Tangen og Frogner i Lier.

Inviterer flere inn på eiersiden

-Vi vil også invitere sognene i Nedre Eiker, Sjåstad, Sylling og Tranby til å være med på eiersiden. Vi vil legge til rette for at funksjonshemmede kan få lett adgang hit. En vei som er rullestolvennlig er under planlegging, sier Knut Olaf Kals.

Tverken sportskapell ligger et steinkast unna klubbhytta til Åssiden IF. Det er tre kilometer ned til Landfalltjern. Det går bomvei helt inn.

Kapellet ble vigslet 30. januar 1938 av biskop Eivind Berggrav. 3.000 mennesker overvar begivenheten. Tverken var tidlig ute i landsmålestokk med sportskapell.

VED DØPEFONTEN: -Kommende helg er det barnedåp her. Så vi har et virkelig alltidig tilbud her på Tverken, sier Knut Olaf Karls. Han er nestleder og sekretær i kapellstyret.

Først ute i Norge var Nordmarkskapellet ved Slaktern, en husmannsplass sør for Blankvann. En gruppe studenter innen Norges Kristelige Studentlag tok i 1927 initiativet. Men en fin annenplass i Norge kan noteres til sportskapellet i Finnemarka, med tanke på byggeår.

125 sitteplasser

Kapellet har 125 sitteplasser, og er tegnet av byarkitekt Alf Bugge. Det er oppført i solid tømmer. To kirkeklokker, støpt i Tønsberg, ble gitt av konsul P. Christensen i 1937. På den største klokken er det inngravert: “Land, land, land – hør Herrens ord”.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *