Tekst og foto: Tore Shetelig
Samboerne Anne og Ole Kristian er fulle av hjertevarme overfor både dyr og mennesker. Paret hjelper folk som er kommet ut å kjøre. Det er også mange omplasserte dyr på gården.
Da BY Drammen ankommer tunet på Temte gård i Krokstadelva, blir vi møtt av en hærskare med dyr. Ikke fører bildøren åpnet, før det strømmer til at alt fra minigriser til hunder, som kommer bort for å hilse på.
-Vi elsker dyr. Vi har over hundre av dem her på gården, smiler Anne Krokdal under en kledelig cowboyhatt.
På Temte gård driver det en svært mangslungen virksomhet. Alt fra hundebarnehage til yrkesopplæring av ungdom som egentlig var oppgitt med tanke på å kunne gjøre et arbeidsslag.
-Vi tar også imot mennesker som sliter psykisk og vil oppleve noe nytt og givende i et gårdsmiljø som vårt. Bare det å få kontakt med dyr, betyr mye for mange. Vi har alltid hatt forkjærlighet for å hjelpe dyr og mennesker, sier Anne.
Får oppleve mestring
-Her får de som kommer til oss oppleve en liten bit av gårdslivet og oppleve mestring. De får en tilhørighet og en positiv boost i hverdagen, legger hun til.
Kjærestene traff hverandre i 2015 på et rallycrossløp på Hell i Stjørdal i Trøndelag.
Anna fra Rissa i Trøndelag var der som tilskuer, og fikk fort et godt øye til den kjekke sjåføren fra Krokstadelva.
-Er det noen som har reagert på den store aldersforskjellen mellom dere. Den er jo på 21 år?
-I begynnelsen var det noen kommentarer, men det gikk fort over. Det viktigste er at vi har det godt sammen, og hvilken innstilling og det sinnelaget vi viser overfor hverandre, sier Anne.
Være til stede for mennesker
Ole Kristian var profesjonell rallycrossfører fram til 2021. Nå har han parkert konkurransebilen, og konsentrerer seg om å drive sin elektriske forretning i kombinasjon med å være til stede for alle menneskene som oppsøker gården hans.
At det er et spennende miljø for folk som liker dyr, skjønner leserne fort når vi ramser opp alle dyreslagene som bor der: Hester, okser, hunder, katter, høner, kaniner, marsvin, minigris, esel, påfugl, geiter og ørret i en egen dam.
Ryktet om at det er godt å være på Temte gård, har spredt seg:
300 biler på én dag
-På påskeaften var det helt ekstreme tilstander her når det gjelder oppslutningen. 300 biler kom. Ellers ligger vi ofte på et snitt på 60 og 70 biler. Så det er ingen tvil om at vi har truffet mange «hjemme». Noen kommer hit bare for å oppleve litt fred og ro, mens andre deltar i tilrettelagt arbeid via NAV.
-Hvordan får dere til å gi et tilbud til så mange?
-Vi har mange frivillige hjelpere. Det er helt fantastisk at folk kommer til gården for å hjelpe oss til å hjelpe medmennesker. Et gir en god og varm følelse å tenke på det, sier Ole Kristian Temte.
Odelsgutten er femte generasjon på Temte gård.
Hver mandag og onsdag mellom klokken 15 og 19 er det «ungdomsklubb» på gården. Aldergruppen er seks til 24 år.
-Her kan barn og ungdom jobbe, henge, sitte eller klappe dyr. Drammen kommune har kjøpt seg inn på dette tilbudet, slik at vi har penger til å drive det. Deltakerne får også et gratis måltid, forteller Ole Kristian Temte.
Det kommer også ungdom fra nabobygdene for å være med. De får lov til å være med, selv om Temte gård ikke har noen avtale med deres hjemkommuner.
Det er også ferietilbud i tre uker hver sommerferie og høstferietilbud. Sist sommer var 67 ungdommer med på ferietilbudet.
Bygger ny lekeplass
30. juni 2025 skal en ny lekeplass åpnes. Den ligger rett bak våningshuset.
-Takket være 50.000 kroner fra Sparebankstiftelsen kom vi i gang, men jeg har vel lagt til det tidobbelte selv – gjennom all maskinkjøringen jeg har gjort der oppe – for å få planeringen av terrenget i orden.
Temte gård tilhører Inn på tunet-organisasjonen, som hjelper ungdom å komme på rett kjøl. Det inkluderer atferdstrening og motivering til å gjøre en innsats og komme inn i arbeidslivet.
-Gjennom traktorkjøring, betjening av vedmaskinen og dyrehold, hjelper vi ungdom inn på rett spor. Vi har tre stykker her på gården nå. Unge folk mellom 20 og 30 år, som myndighetene ikke fant noen annen løsning enn å gi uføretrygd. Men vi nektet å gi opp på disse ungdommenes vegne. Vi gir dem et tilbud, så de også kan bidra til arbeidslivet og betale skatt til fellesskapet, sier Ole Kristian Temte.
Kommer på besøk
Når det gjelder omplassering av dyr, har Temte gård fått et så godt rykte at det ringer folk helt fra Stavanger og andre deler av landet for å få hjelp.
-Vi opplever også at nabolaget til et dyr som folk har visst at har hatt det vondt, men nå har fått det bra gjennom hjelp fra oss, kommer på besøk for å oppleve med egne øyne at dyret har fått det bra, forteller paret med så mye hjertevarme.
Nå som det nærmer seg jul, kjøper Anne og Ole Kristian inn julemat og varme sokker. Julegaver hører også med. Alt deles ut på gården til de som trenger det.