_DSC2979
HELT I UBALANSE: -Storkommunen er en totalt ubalansert mastrodont, sa leder for aksjonen for gjenoppretting av Nedre Eiker, Tor Horgen Ellingsen (til høyre). Her sammen med møteleder Tom Berntzen. Foto: Tore Shetelig.

-Alt er blitt verre i Nedre Eiker de fire siste årene

Tekst og foto: Tore Shetelig 

Det ble høy temperatur under folkemøtet i Mjøndalen. -Alt er blitt dårligere i Nedre Eiker siden vi ble slått sammen med Drammen i 2020. sa “opprørsleder” Tor Horgen Ellingsen.

Han er leder for aksjon for gjenoppretting av Nedre Eiker. Hundre mennesker møtte opp – for å følge debatten i samfunnshuset. En håndfull politikere turte å stikke hodet inn i “løvens hule” – mens flertallet av partiene i kommunestyret i Drammen glimret med sitt fravær. Ingen av de to største partiene, Høyre og Arbeiderpartiet dukket opp, selv om de var invitert.

-Hvor er ordfører Kjell Arne Hermansen? Utbrøt møteleder Tom Berntzen. Han syntes det var svakt at så mange av politikerne ikke hadde guts til å møte bygdefolket, uansett hvor lynende forbannet de er på den mislykkede kommunesammenslåingen.

Etterlyste sykehjem

Flere innbyggere påpekte at Nedre Eiker ble lurt inn i Stor-Drammen, på tross av at det ble holdt en folkeavstemning – hvor flertallet sa ja til at Nedre Eiker skulle bestå som egen kommune. Daværende ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye (Ap), fikk hard kritikk for sin handlemåte. Den ble kalt udemokratisk.

På Krokstadjordet har det lenge vært planlagt et nytt sykehjem. Faktisk helt siden 2007. Men det eneste som minner om oppstart av prosjektet, er en rundkjøring på riksvei 350, rett ved. Den ble anlagt for et par år siden, men på selve byggetomta har det ikke skjedd noen ting.

-Sykehjemssaken er en tragedie, sa Tor Horgen Ellingsen.

Skulle være ferdig i 2010

-Det ble lovet at sykehjemmet skulle stå ferdig i 2010. Fortsatt er det ikke bygget noe på tomta, og nå får vi en strippa utgave som ingen vet når kommer, sa han.

-Sykehjemmet skal stå ferdig i 2028. lovet Jon Helgheim (Frp).

-Det er planen, og den står vi fast på, sa Pensjonistpartiets Øivind Fjeldheim.

Innbyggerne i salen var skeptiske til om disse løftene holder vann. Det avslørte seg fort en dyp kløft av mistillit mellom de fremmøtte eikværingene og politikerne fra byen.

Jon Helgheim (Frp) hyllet verdien av dialog, og sa at det var veldig verdifullt å møte bygdefolket – for å høre deres meninger.

Skal alltid stille opp

-Min innstilling er at du alltid skal stille i en debatt. Det er viktig å få tilbakemeldinger fra innbyggerne.

Helgheim kom også inn på at Nedre Eiker “var blitt snakket litt ned” før sammenslåingen.

-Man hadde faktisk fått litt stell på ting, men dette ble underkommunisert av kreftene som jobbet aktivt for en storkommune, sa Frps leder i Drammen.

Folkeavstemning

Helgheim minnet dessuten om at Frp er det eneste partiet som går innfor en ny folkeavstemning i Nedre Eiker.

-Men det er langt fra noe flertall i kommunestyret for dette, og der er derfor ikke gjennomførbart pr. i dag.

Herman Ekle Lund fra Venstre sa at det sjelden han er enig med Helgheim i noe.

-Men en ting skal han ha. Jon er en type som er flink til å ta seg til til å møte folk, selv han har nye å gjøre.

Møteleder Tom Berntzen roste de politikerne som hadde møtte fram. Det var Senterpartiet, Rødt, Venstre, Pensjonistpartiet, Det norske Industripartiet og Fremskrittspartiet.

Lynende forbanna

-Ære være dere. Dere møter opp, selv om dere vet at bygdefolket som kom hit i dag, er lynende forbanna på dere, sa den tidligere “grillmesteren” fra NRKs politiske debatter på 1990-tallet.

Herman Ekle Lund (v) slapp katta ut av sekken – når det gjelder skolenedleggelser i Nedre Eiker.

-Jeg er stygt redd for at skolene på både Steinberg og Stenseth står på kuttlista – når den blir senere i høst, sa han.

FRISK DISKUSJON: Møteleder Tom Bentzen i aksjon – mens Senterpartiets Simon Nordanger (nærmest kamera) har ordet. Ved siden av ham sitter Jon Helgheim og Herman Ekle Lund (innerst). Foto: Tore Shetelig

Han lovte imidlertid å jobbe mer for utredning av påbygg på Veiavangen ungdomsskole.

Isabell Sjøgren (Rødt) bor på Hovjordet, og er småbarnsmor. Hun advarte mot forslaget om å kutte ned på SFO- og barnehage-tilbudet.

Per Ole Bjerknæs er fra Krokstadelva, og sitter i nærmiljøutvalget der. Han tok til orde for likebehandling av idrettslagene i gamle Drammen og Nedre Eiker.

-MIF kan gå konk

-Klubbene i gamle Drammen får 430 millioner kroner i året av kommunen – til å bruke på sine egne anlegg, men klubbene i Nedre Eiker får null. Dette er dypt urettferdig. Klubbene i Nedre Eiker sliter med høye strømregninger og alle slags andre utgifter.

-MIF er også i et økonomisk uføre. Hvis MIF rykker ned fra OBOS-ligaen, er klubben nærmest konk. Ingen gidder å komme for å se fotball i 2. divisjon, sa Per Ole Bjerknæs.

Politikerne svarte med at de ikke kjente til denne problemstillingen, men lovte å se nærmere på saken.

-Økonomistyring uten kontroll

Det skal spares over 200 millioner på 2025-budsjettet, ifølge et forslag fra kommunedirektør Trude Andresen.

-Økonomistyringen fra de rød-grønne partiene, som hadde flertall i forrige periode, var uten kontroll – med igangsetting av altfor mange store og dyre prosjekter. Vi har derfor et veldig dårlig utgangspunkt, men dette skal vi klare å snu, sa Jon Helgheim.

Flere av de frammøtte synes “veien til makten” var blitt altfor lang i den nye kommunen.

-Det er bare å ringe. Jeg tar alltid telefonen, sa Herman Ekle Lund – mens flere av de andre politikerne nikket.

Én kommentar

  1. DNI Drammen støtter befolkningen i Nedre eiker om de vil ut av Drammen kommune, men det er ikke det vi ønsker en opprivende kommunen. DNI og FrP var de eneste partiene i kommunestyre som i det siste kommunestyret før ferien stemte for og se på kostnadene til hver husstand i kommunen å hva det kom til å bli med det nye store renseanlegget i Nordbykollen. At vi her kan snakke om en månedlig regning på opp i mot kr 5000 er ikke utenkelig. Når vi da i tillegg får de store strømregningene, ja da blir det ikke mye til overs. For å få faste lave priser på strøm, må vi ut av acer og EU’s klamme grep, men det blir DNI alene om, for ingen av de andre partiene ønsker det, selv ikke FrP. For å vite om likeverdigetjenester i utkantstrøk av kommunen bidrar til å motvirke forskjeller i levekår, trenger vi kunnskap og fakta. Likeverdige tjenester tar hensyn til at mennesker er forskjellige og møter mangfoldet i befolkningen med respekt. For kommunens ansatte betyr dette at de må kjenne brukerne våre og vite hvordan de opplever å bruke våre tjenester. En kartlegging av dagen situasjon er første steg i utarbeidelsen av en tilstandsanalyse.

    Mange ganger er det opplagt for en barnehage, et sykehjem eller en tjeneste i bydelen hva som er utfordringen og hvor skoen trykker. Andre ganger er det riktig å ta en åpen runde i ledergruppa og nærutvalgene på en planleggingsdag eller lignende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *